Acar ikan talang ini elok sangat dijadikan stok di rumah. Kalau tak sempat masak, goreng telur makan dengan lauk ini pun memang dah cukup sedap. Silap-silap bertambah nasi.
Acar ini memang ada saja dijual tapi kalau buat sendiri lagi best. Boleh ikut cita rasa, nak lagi pedas pun boleh.
Jika nak cuba buat sendiri boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norshakinah Shaleh.
Cara buat acar ikan talang
Penyedian bahan
1. Mula-mula potong ikan talang masin (bukan ikan talang segar tu ya). Jangan potong kecil sangat, jangan besar sangat. Ini dalam 500gm, ambil bahagian isi saja. Tulang-tulang boleh simpan buat gulai.
2. Lepas siap potong rendam sekejap baru cuci bersih.
3. Dah siap cuci, tos dan goreng isi ikan talang tadi bagi garing. Dah garing toskan minyak (minyak goreng simpan untuk langkah seterusnya).
4. Sambil goreng ikan boleh kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kuantiti ikut agak-agak saja ikut kuantiti ikan.
Ads
5. Kisar pula cili kering.
6. Kemudian kupas bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Basuh bersih. Bawang merah dan putih belah dua, halia potong mancis. Rendam semuanya dalam cuka. Jangan banyak sangat cuka. Nanti masam dan bau cuka.
7. Ini bahan-bahan perasa lain, gula melaka, lobak masin (basuh dulu), biji sawi, halba, kari ikan. Ambil juga serba sikit jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar, sangai sekejap dan kisar halus. (Klik SINI untuk beli [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/pure-n-fresh-hand-blender-set-20143128″ style=”3d” color=”#ffffff”]hand blender[/su_button])
Ads
8. Ini pula bahan tambahan. Tak nak masuk pun boleh saja.
Cara memasak
1.Panaskan minyak yang bekas goreng ikan talang tadi tumis biji sawi dan halba. Dah naik bau masukkan bahan kisar tadi iaitu bawang dan halia tu.
2.Dah garing elok baru masukkan cili kisar. Tumis sampai betul-betul pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kari dalam 2 sudu, dan jintan kisar tadi.
3. Goreng lagi sampai pecah minyak, baru masukkan gula melaka. Masak lama sikit pun tak apa.
Ads
4.Bila bahan tumis dah masak elok, masukkan bahan-bahan yang direndam dengan cuka tadi. Masukkan sekali dengan cuka yang rendam.
5. Masukkan buah buahan kering, lobak masin dan ikan talang goreng tadi.
6.Gaul bagi sebati. Biar sampai pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali sekala saja supaya ikan tak hancur. Biarkan acar atas api perlahan, bagi semua rasa sebati. Lagi lama lagi elok dan sedap.
7.Akhir sekali tabur bijan. Ok dah siap. Sejukkan sebelum letak dalam bekas.
Walaupun keledek tanaman menjalar tapi tak semestinya kena tanam atas tanah, buat batas bagai.
Tengok ni, tanam dalam plastik beras pun menjadi, tetap banyak hasilnya. Jadi kalau tiada laman boleh ikut cara penanaman keledek kuning yang dikongsi oleh Jatye Atie Christie.
Daripada buang beg plastik beras, kita buat macam ni ya! Dapat juga makan keledek yang manis ni kan.
Tanam keledek dalam plastik beras, guna keratan batang
Boleh guna plastik beras 5kg, atau 10kg. Tebuk bahagian bawah untuk pengaliran air.
2. Ambil tanah hitam, Cocopeat dan tanah biasa masukkan dalam plastik tadi.
3. Kemudian cucuk saja keratan batang keledek dalam tanah. Boleh juga tanam guna ubinya.
4. Siram sekurang-kurangnya sekali sehari dan letak di kawasan yang kena cahaya matahari.
5. Buatkan pancang kayu kerana pokok ini menjalar. Keledek boleh dituai selepas 3 bulan.
Yang ini, bawah beg plastik pun masih ada ubi. Bila dah tuai ambil keratan batang pokok keledek dan tanam lagi.
Tip kerat batang pokok keledek untuk ditanam
Penanaman secara keratan boleh dilakukan dengan memotong batang ubi keledek dalam lingkungan panjang 20cm hingga 30cm.
Kemudian, tanam keratan tersebut secara condong dan pastikan suku daripada bahagian keratan tersebut timbul pada bahagian permukaan tanah.
Mi kuali besar ini biasanya kita jumpa di pasar malam. Bukan mi saja, ada juga kuetiau dan bihun.
Kalau dulu siap bungkus dengan kertas surat khabar, bila buka mi akan basah-basah sikit dan diletakkan sekali dengan cilik jeruk. Memang best.
Kalau ada yang teringin nak makan, buat sajalah sendiri di rumah, ikut cara yang dikongsi oleh Emee Sham. Mee goreng nostalgia katanya…
Cara buat mi goreng basah nostalgia
Bahan-bahan
Sepeket mi kuning(lalukan dengan air paip)
Isi ayam
Air rebusan ayam
Telor
Sawi
Tauge
Bawang putih-tumbuk halis
Bawang merah -tumbuk halus
Cili kisar
Sos tiram
Sos cili
Tauhu goreng yang dihiris
kicap lemak manis
Cara memasak:
Panaskan sedikit minyak.Gorengkan 2 biji telur. Hancurkan secara kasar. Ketepikan.
2. Tambah sedikit minyak pada kuali, tumiskan bawang hingga garing kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga cili masak.
3. Masukkan isi ayam lalu kacau rata. Biar seketika.
4. Masukkan sos tiram, sos cili dan kacau rata. Terus masukkan air rebusan ayam dan biar mereneh seketika (kepekatan kuah ikut citarasa)
5. Letakkan kicap lemak manis dan sedikit kicap masin. Biar mendidih lalu masukkan tauhu dan telur.
6. Masukkan mi dan kacau rata. Akhir sekali masukkan sawi dan tauge. Kacau rata. Jika warna kurang tambah kicap lemak manis. Kacau seketika dan tutup api. Sedia dihidangkan.
Cara buat kuetiau goreng ‘kuali besar’
Bahan-bahan
Sebungkus kuetiau (leraikan)
5 ulas bawang putih – cincang halus
10 ekor udang – buang kulit (kulit udang direbus ambil stok air rebusan)
Isi kerang(rebus)
Segenggam taugeh
Daun kucai
Kicap masin
Kicap lemak manis
Sos tiram
Cili kisar
Telor 2 biji
2 keping tauhu hiris
Cara memasak:
1. Goreng telur, hancurkan kemudian ketepikan.
2. Tumis bawang putih, bila keperangan masukan isi udang kemudian biar seketika.
3. Masukkan cili kisar, tumis sampai cili masak.
4. Masukkan kerang, sos tiram, stok rebusan kulit udang serta kicap masin sedikit. Kacau rata dan letak sedikit air.
5. Apabila air mendidih masukkan kuetiau lalu gaul rata sampai mesra.
6. Masukkan kicap lemak manis, gaul rata.
7. Masukkan tauhu dan telur, kacau rata. Bila warna dah cantik masukkan tauge dan daun kucai. Gaul rata dan tutup api.
Untuk mengimbas kenangan lama, boleh bungkus mi dan kuetiau siap masak ini dalam kertas kemudian hidangkan.
Sawi biasa, sawi giant, pak choy semua dah tanam. Apa kata tanam pula sawi Tha Sai. Daunnya lebih kecil dan lebih hijau. Yang pasti ia tetap sedap jika digoreng atau buat sayur air.
Bagi yang nak cuba tanam sawi ini boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Mohd Amri
Cara tanam sawi ‘tha sai’
Kali ini saya nak kongsi hasil tanaman sawi “tha sai” saya untuk kali pertama. Medium saya guna ialah tanah hitam, sekam mentah, tanah merah bakar dan sedikit cocopeat.
1. Bungkus bekas semaian dengan plastik
Pada peringkat hari pertama semaian, saya akan melakukan “heating”. Heating ada satu proses kita menutup bekas semaian dengan plastik hitam secara penuh hampir 3 hari. Proses ini penting untuk memastikan percambahan anak pokok adalah sama tinggi. Sekata. So, takdala anak pokok yang tinggi, ada yang rendah.
2. Buka selepas 3 hari
Selepas 3 hari, buka plastik hitam dan dedahkan dengan cahaya matahari. Proses dedahan ini diambil sehingga hari ke 10. Hanya 50% cahaya sahaja. Saya hanya letak bawah parkir.
3. Sediakan tanah sementara anak pokok besar
Sementara menunggu anak pokok semakin membesar, saya akan sediakan tanah siap-siap. Saya terus masukkan baja organik dan kulit telur ayam yang ditumbuk halus dengan tanah dan siram terus air kosong. Tujuan untuk mengaktifkan tanah sebelum anak pokok masuk.
4. Dedah anak pokok pada cahaya
Pada 10 sehingga 15, saya akan mula dedahkan cahaya matahari penuh. Tapi pastikan medium semaian tidak kering. Untuk makluman, dari awal saya semai, sehingga hari ke 15, saya gunakan air kosong sahaja.
5.Hari ke 16 pindah ke dalam pasu
Hari ke 16, saya akan mula pindahkan anak pokok ke dalam pasu. Saya gunakan satu anak pokok satu pasu kerana sawi jenis ini dikatakan kembang elok macam kubis.
6. Letak baja organik, buat kawalan serangga
Hari ke 25 saya akan beri lagi dua sudu baja organik. Dan terus siram air kosong sehingga hari ke 33 saya akan mula harvest sawi.
Dari segi kawalan serangga, saya hanya gunakan cuka kayu, neem oil, dan juga semburan organik yang saya buat sendiri. Dari segi booster pada daun, saya gunakan FAA iaitu fish amino acid dari ikan tongkol yang saya buat sendiri.
Ringkasnya:
1. Medium Tanah: Tanah hitam, tanah bakar merah, sekam mentah, dan cocopeat.
2. Baja: Baja NleGrow Organik
3. Booster: FAA dan juga (yakult + telur)
4. Kawalan serangga: neem oil, cuka kayu dan semburan organik.
Panduan tinggalkan kucing sendirian di rumah ini penting bagi yang memelihara banyak anak bulus dan akan meninggalkan mereka di rumah untuk pulang beraya di...