Blender atau mesin pengisar bila dah lama digunakan mata pisaunya mungkin akan jadi tumpul.

Kalau dah lama kisar tapi bawang tak juga hancur malah ada yang berketul walau sudah ditambah air maknanya mata pisau pengisar sudah tak lagi tajam.

Jangan terus fikir untuk ganti pengisar baru sebab ada saja cara untuk tajamkan kembali mata pisau yang sudah tumpul ini.

Selain daripada guna garam kasar rupanya ada banyak lagi cara yang boleh kita buat.

Ads

Guna garam kasar

Cara ni paling senang, ambil garam kasar lebih kurang segenggam kemudian masuk dalam blender.

Kisar kering garam tadi, ulang beberapa kali. Cuba kisar bawang atau cili selepas itu anda akan dapati blender akan jadi lebih tajam.

Ketul ais

3 Cara Mudah Tajamkan Kembali Pisau Blender Yang Tumpul

Ads

 

Lagi satu cara, boleh guna air batu atau ais ketul. Elok guna air batu yang kita buat sendiri sebab lagi keras.

Hancurkan sikit sebelum masukkan ke dalam blender. Kemudian kisarkan macam kita nak buat ice blended tu. Kisarkan lebih kurang 10 minit dan mata blender akan menjadi lebih tajam.

Ads

Beras

3 Cara Mudah Tajamkan Kembali Pisau Blender Yang Tumpul

Akhir sekali boleh juga gunakan beras untuk tajamkan mata pisau pengisar. Tak
Tak kisahlah beras jenis apa, ambil segenggam atau secawan dan kisar kasar selama beberapa minit.

Lepas tu, tengoklah hasilnya. Tentu lebih tajam macam baru beli!

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI