
Isi Kandungan
Toggle
Kaum wanita cukup menekankan perihal kecantikan. Tapi kebanyakannya tertumpu pada wajah.
Bahagian lain terutama kaki sering kali diabaikan. Sebab itu ada terdengar orang berkata muka cantik tapi kaki berkerak.
Kalau tak mahu orang lain cakap ayat ni pada kita ya maka praktikan rutin penjagaan kaki ini. Mudah je pun.
Bahan yang diperlukan
- Berus kaki 4 dalam 1
- Skrub
Langkah 1
Sapukan skrub pada tumit kaki.
Langkah 2
Gosok berus pada tumit dengan rata.
Langkah 3
Berus juga bahagian atas kaki
Langkah 4
Ulang langkah yang sama pada sebelah lagi kaki. Kemudian boleh dibasuh.
Senang jer kan langkah dia. Boleh akhiri langkah ini dengan menyapu losyen pelembap pada kaki. Selamat mencuba.
Cara Buat Kulit Karipap Frozen Yang Crunchy & Flawless Bila Digoreng, Boleh Buat Untuk Jualan Juga

Isi Kandungan
Toggle
Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros)
3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak
1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta)
350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis
1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja
* Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat.
2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Sumber: Azam Abd Wahab
Kalau Daun Pokok Atau Sayur Dimakan Ulat, Buat DIY Spray Guna 4 Bahan Dapur Saja

Seronok kalau lihat pokok dan sayuran cili, sawi, terung, limau dan sebagainya yang kita tanam keliling rumah hidup subur.
Tapi yang tak bestnya bila pokok yang subur ini habis dikerjakan dek ulat/ serangga perosak daunnya. Memang frust!
Jika kejadian begini berlaku pada tanaman atau sayuran yang ditanam bolehlah praktikkan petua yang dikongsi oleh Hipni Jafar yang menggunakan cara sama pada pokok limaunya yang daunnya dirosakkan ulat -ulat ini.
Tak perlu beli racun serangga pun cuma bancuh bahan yang sedia ada di rumah untuk dijadikan semburan menghapuskan perosak ini.
Petua hapuskan ulat naik daun
Petua ini diperoleh daripada sahabatnya yang menggunakan empat bahan berikut;
1 sudu pencuci pinggan (Glo)
2 sudu MSG (Ajinomoto)
1/2 sudu minyak masak
1 liter air
Cara membuat:
- Bancuh semua bahan dan letak dalam botol sray.
2. Sembur pada tanah, pohon dan daun pokok kemudian boleh lihat hasilnya.
Ulat/serangga yang merosakkan daun akan mati dan gugur ke tanah. Cara ini juga kesan untuk hapuskan siput babi. Gambar di bawah selepas 2 hari semburan dibuat.
Selamat mencuba!
Sumber: Hipni Jafar
Nak Pokok Buah Hasil Lebat, Tak Buruk, Kenalah Buat 2 Air Semburan Ini

Ramai antara kita yang menanam pokok buah keliling rumah tapi hasil buah tak memberangsangkan. Buah tak lebat, tak manis dan banyak yang buruk atau dimakan ulat.
Agar pokok tak kira jambu, mangga, durian dan sebagainya menghasilkan buah yang elok, dan lebat boleh praktikkan dua jenis air semburan ini.
Dikongsi oleh Sasya Arisya, beliau mempraktikkan dua jenis semburan ini pada pokok jambu yang ditanam.
Sebelum ini buah jambu kurang lebat dan serta buahnya banyak berulat tapi setelah menyembur air baja dan air racun untuk elak serangga ini, pokok jambu berbuah lebat dan manis.
2 jenis air semburan untuk pokok buah
Saya kongsikan sekali tip & cara bancuhan baja dan racun yang saya praktikkan.
1. Semburan untuk elak serangga perosak/ lalat buah
Bahan yang diperlukan:
-100ml air tembakau
– 3ml cuka kayu
– 5ml sabun pencuci pinggan(tak kisah jenama apa pun)
– Botol spray( boleh beli di kedai ECO)
– Penyukat (Saya guna penutup ubat yg tidak digunakan lagi)
Cara membancuh:
-Campur semua bahan & boleh terus digunakan.
-Sembur ke pokok, daun atau serangga.
-Lebih disarankan sembur waktu petang selepas jam 6 petang atau malam sebab serangga aktif waktu malam.
2. Air baja Yakult
Ia merupakan hormon untuk pokok berbuah lebat, sesuai untuk semua jenis tanaman.
Bahan yang diperlukan:
-2 biji telur
-1 botol yakult
-1 botol mineral (tanpa air, botol sahaja)
Cara membancuh:
-Pecahkan telur kemudian masukkan dalam botol mineral guna corong. Masukkan sebotol yakult.
-Tutup botol & goncang hingga sebati.
-Sebelum perap, kempiskan botol baru tutup penutup botol.
-Perap selama seminggu.
-Simpan ditempat bersuhu bilik, elakkan terkena cahaya matahari.
Cara guna:
- Untuk buat semburan ke pokok bancuh 2-3 sudu besar air baja ini dan campur dengan 20 liter air.
- Untuk siraman ke tanah, bancuh 5 sudu besar air baja bersama 20 liter air.
Siram/sembur pagi & petang. Seminggu sekali pun cukup.
Selamat mencuba
Sumber: Sasya Arisya