Plak berwarna kuning yang terbentuk pada celah-celah gigi memang akan menyebabkan gigi nampak kotor dan tidak terjaga.
Walaupun sudah mengikut rutin memberus gigi dua atau tiga kali sehari ia tetap sukar dihilangkan.
Biasanya untuk mengatasi masalah ini kita akan membuat rawatan ke klinik gigi kerana jika dibiarkan plak ini boleh menyebabkan kerosakan gigi malah nafas juga berbau.
Namun begitu selain rawatan gigi sebenarnya ada beberapa cara semula jadi yang boleh kita praktikkan juga untuk menghapuskan plak gigi. Menariknya, bahan-bahan tersebut ada di dapur kita saja.
Jadi sebelum jumpa doktor gigi boleh cuba dulu cara ini ya!
Kulit oren
Buah jenis sitrus berguna untuk menghapuskan plak kerana kandungan asid yang dimiliki.
Ads
Cuma ambil kulit oren yang dikupas dan gosok terus kepada gigi selama 2 atau 3 minit. Kemudian berkumur dengan air suam selepas itu. Lakukan beberapa kali seminggu.
Jus lemon
Selain kulit oren, jus lemon juga boleh digunakan. Asid dalam lemon bukan saja menghapuskan plak tapi juga membantu memutihkan gigi.
Caranya celup berus gigi dalam jus lemon dan gosok gigi dengan rata. Biarkan seketika sebelum membilasnya. Cuma perlu diingat jus lemon cukup kuat dan boleh menyebabkan hakisan gigi.
Ads
Minyak kelapa
Barang dapur lain yang boleh digunakan untuk menghapuskan plak gigi adalah minyak kelapa. Minyak ini menyerap kotoran dalam mulut dan mempunyai kesan antibakteria untuk menentang mikro organisma yang membuat di bahagian ini.
Ratakan 1-2 sudu besar minyak kelapa ini dalam mulut dan biar selama 10-15. Kemudian keluarkan dan berkumurlah dengan air suam.
Buah tomato & Strawberi
Ads
Buah tomato dan strawberi kaya dengan vitamin C. Jika tak suka dengan buah sitrus anda boleh menggunakan dua jenis buah ini sebagai alternatif.
Potong kecil dan gosok kepada gigi. Biarkan selama 5 minit sebelum berkumur untuk membersihkannya.
Bunga cengkih
Rempah ini sudah sekian lama digunakan untuk meredakan sakit gigi. Ia juga membantu membasmi kuman di dalam mulut. Caranya kisar bunga cengkih dan campurkan dengan sedikit minyak zaitun. Letakkan campuran ini pada bahagian gigi yang mempunyai plak.
Semua cara ini beresan sekiranya masalah plak pada gigi bukan di peringkat teruk.
Sekiranya anda mempunyai masalah gigi sensitif sebaiknya dapatkan rawatan doktor.
Pasu macam ni memang cantik dan banyak jual di kedai barangan deko. Harga pun boleh tahan juga.
Tapi kalau nak lebih jimat boleh saja buat sendiri. Boleh pakai tong cat yang ada di rumah. Caranya dikongsi oleh Muzamir Mohd.
Recyle tong cat buat pasu hiasan
Sediakan tong cat, lilit tali jut (boleh beli di kedai Eco, 2 unit 10m dah cukup). Lekat dengan gam.
2. Dah siap lilit potong tong cat, boleh buat ikut panjang tali.
3. Kemudian boleh buat kaki pasu pula. Ambil batang penyapu (boleh beli di Mr. DIY), potong ikut tinggi yang ingini. Buat lubang kemudian ikat dawai antara 3 kayu seterusnya tuang simen di dalam tong supaya kukuh. Biar hingga kering.
4. Dah kering letak penutup ini di bahagian kaki (beli di Mr DIY). Siap dan boleh letak bunga hiasan untuk deko rumah.
Chicken pie atau mushroom chicken pie ni memang ramai yang suka makan. Kalau beli seketul mahu dalam RM5 juga. Agak mahal tapi ramai yang tak rajin nak buat bila teringat nak kena uli doh bagai.
Tapi rupanya ada cara mudah nak buat chicken pie ini. Tak perlu uli doh, guna saja puff pastry ready made. Caranya boleh ikut perkongsian Nadia Hazieqah Abdul Hapiz. Buat sendiri boleh lah makan berketul-ketul.
Cara mudah buat mushroom chicken pie
Lama betul tak makan Mushroom Chicken Pie ni. Kebetulan semua barang ada jadi terus buat. Makan sebiji pun dah kenyang. Disertakan resipi untuk korang yang nak cuba buat sendiri. Kulit saya guna puff pastry ready made saja.
Bahan-bahan:
Puff pastry ready made
2 sb butter
1 biji bawang holland – potong dadu
2-3 biji bawang putih – cencang
2 sb besar tepung
5 biji mushroom shitake – dipotong kecil
1/2 batang lobak merah – potong dadu
300g isi ayam
Herba parsley, oregano, blackpepper dan garam
1/2 cawan whipping atau cooking cream
1/2 cawan susu segar
Sedikit air
Cara membuat:
1. Untuk buat filling, cairkan butter, masukkan bawang holland yang dadu dan bawang putih cincang. Tumis hinga sedikit perang.
2. Kemudian masuk tepung bersama sedikit air. Masukkan mushroom shitake dan lobak merah. Apabila cendawan shitake dan masak masukkan isi ayam, parsley, oregano, blackpepper dan garam. Gaul rata.
3. Masukkan whipping atau cooking cream bersama susu segar. Masak sampai mendidih. Biarkan filling sejuk.
4. Sediakan puff pastry, canaikan dan masukkan dalam cup. Kemudian masukkan filling. Canai lagi sekeping puff pastry tekap bentuk bulat tutup atas.
Ini antara puff pastry yang boleh digunakan untuk buat kulit.
5. Kemaskan dengan garfu bahagian tepi supaya melekat elok. Sapu egg wash (kuning telur + susu segar sikit) sebelum bakar.
6. Bakar suhu 200 darjah Celsius dalam 20-25 minit bergantung kepada oven masing-masing.
Buah strawberi ini memang sedap dimakan segar sebab itu ramai yang sanggup beli walaupun mahal.
Tapi ada juga situasi dah beli banyak dan mahal akhirnya busuk pulak bila simpan dalam peti sejuk. Semuanya gara-gara tak tahu cara simpan yang betul.
Bagi memastikan buah strawberi ini kekal segar dan tahan lama hingga dua minggu boleh guna tip yang dikongsi oleh Rahayu Rosli. Tip sesuai sangat untuk yang baru balik Cameron Highland dan homebaker yang menggunakan banyak buah ini.
Cara simpan buah strawberi supaya tahan lama
Mesti ada yang penggemar strawberi atau bakers-bakers yang selalu guna strawberi. Hari ini sis nak share cara simpan buah strawberi supaya tahan lama, tak berkulat dan berair. Insya-Allah boleh tahan satu miggu hingga dua minggu (bergantung pada kesegaran buahnya).
Tip untuk tahu buah segar atau tak, kena tengok daunnya. Kalau daun masih hijau, tiada kuning atau hitam, insya-Allah buah masih segar. Caranya;
1. Kita perlukan buah strawberry, tisu ( tisu yang tebal ya, nak guna tisu dapur pun boleh supaya air-air wap boleh meresap pada tisu dan tisu tak cepat lembik )
2. Bekas untuk simpan. Saya guna bekas letak kek saja. Pastika bekas itu dibuat lubang supaya udara dapat keluar masuk. Nanti takdelah air bertakung dalam bekas. Saya tebuk bekas guna pemutar skru.
3. Basuh tangan dulu kemudian ambil buah, letak atas tisu. Seterusnya balut buah strawberi satu persatu hingga menutup semua bahagian.
4. Bila dah semua buah strawberi selesai dibalut, susun dalam bekas tadi. Pastikan bekas tak terbuka.
5. Kemudian bolehlah disimpan dalam peti sejuk bahagian bawah.
Ini hasil strawberi yang masih segar untuk hiasan kek.
Panduan tinggalkan kucing sendirian di rumah ini penting bagi yang memelihara banyak anak bulus dan akan meninggalkan mereka di rumah untuk pulang beraya di...