5 Perkara Tentang ASB Financing Yang Ramai Tak Tahu, Sila Fahami Untuk Elak Ditipu!

1963
topasb

 

Awal tahun ini ramai antara kita yang punya azam untuk membuat simpanan. Selain menyimpan di Tabung Haji dan juga beberapa institusi perbankjan lain, ASB Financing juga antara kaedah yang selalu disebut.

Betul ke? Jangan kerana tengok kawan buat, kita pun ikut sedangkan ia tak sesuai dengan kewangan kita.

Menyedari ramai yang belum fahan tentang ASB Financing ini, penasihat kewangan Azmir Harif menyenaraikan 5 perkara tentang ASB Financing untuk membuka mata kita. Berikut adalah perkongsian beliau.

5 perkara asas kena tahu

Aku tengok ramai sangat kena kencing pasal ASB financing/loan ni, meh aku bagitau 5 perkara asas yg korg perlu tau untuk elak ditipu

1. Kena tau apa beza ASB financing dan ASB Loan

ASB financing ni islamik dan patuh syariah, manakala ASB loan ni dia conventional. Hala tuju duit dijamin. So yg muslim tu, better amik yg islamik, dah banyak bank buat patuh syariah ni, jenuh nak jawab
kat akhirat nanti.

2. Kadar keuntungan vs kadar dividen

Apa benda ni?

– Kadar keuntungan ialah kadar peratus yg bank akan caj dari total pinjaman ASB korang (cari nilai yg paling rendah) lagi rendah, lagi untung la korg

– Kadar dividen ialah kadar peratus keuntungan yg korg akan dpt dari Simpanan ASB,(purata 7%) tapi tak tentu jugak sebab haritu turun (tapi korang tetap akan untung selagi tiada penurunan drastik yg mana sukar untuk berlaku)

3. Amount dan tempoh pinjaman

Selalu jumpa thread mcm ni kan?

“NAK BELI KERETA DAN KAHWIN DALAM MASA 3 TAHUN? AYUH MAKSIMUM KAN PINJAMAN ANDA SEHINGGA RM200K, ,LEPAS 3 TAHUN ANDA DAPAT KAHWIN DAN BELI RUMAH SEKALIGUS”

Ni semua bullshit la guys! Aku tak tau la macam mana korang boleh percaya, last-last korang tak akan mampu nak bayar sebab gaji tak cukup dan komitmen tinggi sangat. Nak buat loan kereta/rumah pun sangkut

Untuk amount, korang tak perlu la start terus nak up buat banyak-banyak, start dengan RM50k dulu, ataupun max jgn lebih RM100K , yg mana bulanan dlm RM250++ dan RM500++ (purata). *Jangan mudah terpedaya dgn muslihat sesetengah pihak

Untuk tempoh pinjaman tu, tarik panjang pun tiada masalah, sebab korag nak menyimpan, bukan nak melabur, menyimpan kena lama, bukan simpan hari ni esok dapat hasil dah, (seeloknya max sampai 30 tahun je)

4- Pengiraan

Pengiraan ni penting! Senang cerita terbahagi kepada 3 jenis pengiraan yg penting iaitu pengiraan:

– Bayaran bulanan
– Nilai serahan (surrender value)
– Kadar dividen peroleh setiap tahun

Pengiraan ni korag boleh je google untuk tahu lebih lanjut, tengok youtube pun boleh

5- Kemampuan

Korang kena tahu tahap kewangan masing-masing, jangan pernah samakan dgn rakan lain, kalau mampu RM200, buat sahaja yg bayaran bulanan RM200. Lain org lain jumlah komitmen bulanannya

Yg paling penting, korang jgn la mudah terpedaya dgn muslihat yg suruh maksimumkan pinjaman untuk dapat keuntungan banyak. MENGARUT!

Ambil tahu secara keseluruhan dari segi pengiraan,keuntungan, risiko kerugian dan maklumat terperinci sebelum mula buat.

Sumber: Azmir Harif