Bila anak lebih dari seorang badan mak-mak selalunya mulalah mengembang. Paling tak tahan bahagian perut, susah betul nak dikempiskan.
Dah diet pun kadang-kadang lemak tetap menonjol. Faham masalah mak-mak ini, Nurul Arija ini berkongsi petua yang diamalkan untuk pecahkan lemak bahagian perut dan kekalkan kelangsingannya.
Maintain 45kg uols! Amalan Nurul Arija cuma air jamu atau rebusan ini saja. Bagi yang nak mencuba, boleh ikut perkongsiannya.
Cara Nurul pecah lemak pada perut dan maintain 45kg
Ads
Selain jamu Nurul amalkan air rebusan ni sangat elok untuk yang nak cairkan lemak tepu .
Bila anak makin bertambah ni Nurul lebih memilih untuk menjaga kesihatan dan dalaman bila badan dah terlampau banyak lemak energy pun sendu .
Ni Nurul nak share air rebusan untuk detoks cairkan lemak dengan senang. Sangat ajaib bagi yang nak menurunkan berat badan. Rasa dia sedap, tak pahit ada hawa hawa masam suwit .
Ads
Laff Nurul Arija , Pinggang secekak
Bahan-bahan air rebusan
Serai
Kulit kayu manis Ceylon
Halia
Bunga cengkih
Lemon
Madu
Ads
Cara membuat
1. Masukkan air setengah periuk bersama semua bahan kecuali lemon dan madu. 2. Biar hingga mendidih. 3. Tuang dalam cawan, perah lemon dan masukkan sedikit madu.
4. Minum bila suam pada awal pagi. 5. Lebihan air boleh di simpan dalam peti. Panaskan boleh mahu minum keesokkan hari.
Lebih kurang dua minggu lagi kita nak sambut raya Aidiladha. Rasanya dah boleh buat kuih raya.
Bagi yang bekerja mesti nak cari kuih yang senang nak dibuat. Ini idea kuih yang boleh kita buat nanti. Rempeyek moden guna kulit popia!
Perkongsian Shai Anne Ahemed bBoleh jadi kuih raya atau kudapan kita saja. Senang tapi sedap. Potong kulit popia, tabur bahan kemudian goreng. Dah siap.
Rempeyek moden
Kulit popia (apa apa brand pun boleh) Kacang tanah (sangai dulu) Ikan bilis Sedikit tepung gandum dan air (bancuh untuk pastikan kacang, bilis tak tanggal masa menggoreng) Jintan manis dan jintan putih (kisar sekali)
Cara membuat
1. Potong kulit popia (potong 4)
2. Letakkan bancuhan tepung dan air pada kulit popia yang sudah dipotong
3. Kemudian tabur kacang, bilis dan juga jintan.
4. Panaskan minyak dalam kuali kemudian goreng hingga kekuningan.
Suka makan tauhu tapi ramai yang ragu-ragu nak membelinya. Terutama sekali bila ingat perihal kebersihan sewaktu penghasilan tauhu ini.
Kalau selalu rasa begini, ada baiknya kita buat sendiri saja tauhu. Puas hati dan tak ragu-ragu lagi nak makan. Bagi yang nak cuba boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh Kak Zai
Cara buat tauhu
1. Rendam 1 kg kacang soya semalaman. Kisar kemudian tapis gunakan kain.
2. Masak air kacang soya yang sudah ditapis tadi hingga mendidih. Masukkan cuka makan anggaran satu senduk gulai untuk 1kg kacang soya, kemudian kacau. Biarkan seketika tunggu sampai jadi berketul ketul atau naik berkeladak.
3. Sediakan bekas, saya guna raga plastik yang dialaskan dengan kain yg diguna utk tapis air soya tadi. Sauk tauhu yang berketul dengan senduk berlubang sampai habis dimasukkan dalam raga tadi.
4. Selepas penuh raga dengan ketulan tahu tadi, lipat kain kiri/kanan.
5. Ambil papan pemotong sayur lalu tindih atas permukaan tauhu. Letak pula lesung batu di atasnya untuk memampatkan tauhu.
6. Pastikan bahan tindihan tidak terlalu berat, supaya isi tauhu tak keras. Tapi ringan sangat pun tak boleh, nanti tauhu ringan dan senang hancur bila dipotong.
7. Bila tauhu dah sejuk, potong dan letak dalam air. Sedia untuk digoreng atau dijadikan hidangan ikut cita rasa.