Ketika hujan lebat akan jadi masalah jika cermin sisi kereta atau side mirror kabur.Kalau cermin depan atau belakang kabur ada wiper untuk mengatasinya. Tapi jika side mirror kabur agak berbahaya kerana sukar untuk melihat kenderaan di sisi dan belakang.
Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengatasi masalah ini ketika hujan, perkongsian Shamsinor Zaman mungkin membantu.
Jangan gunakan water repellant pada side mirror
Saya akan jelaskan kenapa.
Water repellant akan menjadikan air berbutir-butir seperti manik. Jika digunakan pada cermin depan, cermin belakang, cermin tingkap, ia sesuai sebab butiran air itu sama ada akan dilap wiper ataupun dihembus angin.
Pada side mirror, perkara ini tak akan berlaku atau jika berlaku pun, tidaklah secekap di cermin-cermin lain. Kenapa?
Pertamanya, di permukaan side mirror, angin tak lalu. Perhatikan rekabentuk side mirror, rata-rata cerminnya berada di dalam housing, terlindung daripada angin di atas, bawah, kiri dan kanan. Rekaan ini sebenarnya untuk mengelakkan percikan air tetapi ia juga berkesan terhadap angin. Tanpa tiupan angin, air yang bermanik tidak akan jatuh sehinggalah cukup besar.
Oleh sebab housing direka untuk elakkan percikan, lambat lagilah dia nak membesar.
Manik-manik air ini akan menyukarkan kita melihat imej dalam sidemirror tu. Ia jadi satu permukaan yang berisi beratus pemantul cembung (macam reflector lampu brek atau signal) dan setiap pemantul ni imejnya halus-halus. Memang makin tak nampak.
Ads
Jadi, gunakan water repellant di cermin depan, belakang dan tingkap, tetapi jangan letak di side mirror.
Gunakan bahan ini
Apa yang kita boleh letak di side mirror supaya pandangan lebih jelas dalam hujan? Gunakan “water attractor”. Saya reka je istilah ni. Istilah sebenar ialah “bahan hidrophillic”. Water repellant ialah “bahan hidrophobic”.
Hidrophobic = takut air.
Hidrophilic = cinta air.
Ads
Bahan hidrophillic ni ada bentuk semburan, ada juga jenis filem plastic macam tinted film tu, ada yang jernih, ada yg berwarna.
Fungsi bahan hidrophilic ini ialah ia akan menyebabkan air melekat dengan sekata pada permukaan cermin, seolah-olah jadi lapisan plastik jernih yang nipis. Lapisan jernih nipis ini tidak akan membias imej di dalam cermin sidemirror.
Jangan gunakan bahan hidrophilic pada cermin tingkap pemandu dan penumpang depan, sebab apabila angin tiup (sebab pergerakan kereta), lapisan nipis air tadi akan jadi berkedut-kedut, lalu menganggu pemandangan.
Ringkasan
1. Jangan guna water repellant (bahan hidrophobic) pada side mirror. Guna bahan hidrophilic.
Ads
2. Ada dijual sama ada dalam bentuk cecair ataupun filem plastik untuk ditampal pada sidemirror. Boleh cari online juga.
3. Jangan guna bahan hidrophilic pada cermin hadapan dan cermin tingkap. Guna water repellant untuk bahagian-bahagian ini.
4. Jangan guna water repellant pada semua jenis lampu, lampu depan, lampu signal, lampu belakang, semua jangan. Water repellant akan “makan” coating, terutama lampu depan, menyebabkan lampu depan jadi kabur dan kuning.
Ramai yang menanam pokok cili sekitar rumah dan biasanya ada beberapa masalah pokok cili yang selalu jadi rungutan.
Buah busuk, bunga gugur, daun kerintiing dan luruh, semut hitam dan pokok mati selepas berbunga adalah antara masalah biasa bagi yang menanam pokok cili.
Supaya kita tahu apa yang perlu dilakukan bila berdepan masalah ini berikut adalah penyelesaiannya.
1. Buah busuk dan gugur
Buah cili yang berwarna hijau tak sempat merah dah busuk. Kalau diperhatikan pada buah cili yang mengalami masalah ini kita akan dapati ada satu lubang halus seakan suntikan. Ini adalah hasil perbuatan lalat buah.
Penyelesaian masalah ini adalah buang dan bakar buah cili yang busuk ini supaya larva terhapus. Buang juga buah busuk dari pokok lain, supaya tak jadi tarikan untuk lalat buah.
Selain itu boleh juga pasang pelekat lalat buah, atau perangkap lalat buah. Sebaiknya juga sembur racun organik awal pagi setiap hari.
Buah busuk juga boleh disebabkan bakteria antraknos. Tanda ia diserang bakteria ini adalah pada buah cili ada bentuk pusaran. Selain itu pada daun pokok juga akan ada kesan pusaran ini.
Penyelesaiannya pastikan kitaran udara baik sekeliling pokok dalam keadaan baik. Selalunya bakteria ini datang menyerang bila keadaan udara lembap contohnya pada musim hujan.
Sebaiknya elak tanam pokok terlalu rapat untuk peredaran udara yang baik. Pangkas juga ranting-ranting. Selain itu gunakan juga benih cili yang berkualiti.
2. Bunga gugur
Masalah bunga pokok cili gugur memang biasa. Akan tetapi jika berlaku 3-4 kali selepas berbunga maknanya ia kekurangan air dan baja.
Oleh itu kena pastikan air siraman cukup begitu juga dengan pembajaan. Selepas memastikan kecukupan 2 perkara ini akan nampak hasilnya.
3. Daun kerinting dan luruh
Puncanya adalah kehadiran serangga perosak di bawah daun. Jika berdepan masalah pokok cili begini, jangan biarkan atau cabut terus pokok cili. Ia boleh dirawat dan daunnya boleh pulih semula. Ada beberapa tip/petua yang boleh dipraktikkan.
Pertama, boleh guna semburan air bawang putih. Caranya ambil 2 ulas bawang putih kemudian tumbuk halus. Campurkan dalam 400ml air. Masukkan dalam botol spray. Sembur pada daun sekali sehari. Dalam beberapa hari akan lihat daun pulih.
Cara kedua, buang semua daun. Luruhkan semua daun pada pokok cili untuk buang serangga perosak dan elak menjangkiti daun lain. Nanti akan tumbuh tunas dan daun baru yang sihat.
4. Semut hitam
Semut hitam ini akan mengerumuni batang pokok dan celah-celah daun. Punca sebenar kehadiran semut hitam ini adalah kerana pokok diserang kutu afid. Kutu afid ini menghasilkan cecair yang menjadi makanan kepada semut hitam.
Cara penyelesaiannya adalah dengan menanam pokok bawang putih sewaktu awal penanaman pokok cili. Ini adalah cara semula jadi menghindari serangga perosak. Selain itu boleh juga buat sendiri racun organik menggunakan bawang putih seperti langkah no. 3.
5. Pokok mati selepas berbunga
Ingat pokok cili dah berbunga dapatlah merasa petik buah cili, sekali pokok terus mati lepas berbunga. Masalah ini selalunya disebabkan biji benih yang tidak berkualiti. Sebaiknya guna biji benih yang diberi di nurseri, bukan diambil dari cili untuk masakan.
Di samping itu pastikan siram air secukupnya tapi jangan berlebihan sebab supaya tak diserang bakteria. Jika tanam pokok cili di tanah elak tempat yang bertakung air. Ini kerana kelembapan boleh mengundang bakteria. Gunakan juga media tanaman yang sesuai kalau tanam dalam pasu.
Tengok deretan balang air warna warni yang dijual di bazar Ramadan memang menyelerakan. Tapi perlu diingat air ini ada kalanya cantik pada warna saja, bila rasa ramai yang frust kerana tak kena selera atau tak padan dengan harga yang mahal.
Dari beli air sebegini apa kata buat sendiri yang lebih menyegarkan dan juga sihat. Antaranya air lai chi kang. Air ini memang selalu jadi pilihan berbuka puasa, memang nikmat bila diminum sejuk, bagusnya air ini juga menyihatkan.
Cara membuatnya dikongsi oleh Ariff Budiman Zainal Abidin. Air lai chi kang yang dibuat sendiri ini sedapnya memang lain macam sebab bahannya boleh letak banyak, ikut cita rasa kita.
1. Sediakan barli, getah anggur, kundur, kulat kering, longan kering, kismis, gula batu, gula kabung, kurma merah dan juga biji selasih serta kembang semangkuk. Bahan-bahan ini ada di jual di pasar raya (saya beli di kedai ubat Cina)
2. Sediakan mangkuk dan rendam biji selasih dan kembang semangkuk hingga kembang.
3. Masukkan bahan-bahan lain dalam periuk bersama air dan daun pandan lalu rebus sampai bahan bertukar warna dan lembut.
4. Kemudian masukkan selasih dan kembang semangkuk. Sejukkan.
5. Bila dah dekat waktu buka puasa, sediakan ais ketul masukkan dalam mangkuk dan tuang laicikang tadi. Sedia diminum.
Kerepek banyak lagi, makan sikit sikit sebab mahal tapi bila buka kembali nak makan dah lemau. Frust sungguh.
Kalau terkena keadaan macam ni jangan terus buang ya. Rugi. Ada saja cara untuk rangupkan kembali kerepek yang lemau atau masuk angin ini.
Bukan saja kerepek tapi juga kerepek, biskut malah popcorn yang dah lemau juga boleh kembali rangup. Ada 5 cara pilih mana satu yang sesuai dengan korang.
1. Panaskan dalam oven
Tip yang pertama mudah saja. Cuma perlu sediakan alas / tray dan masukkan semula makanan selama 3-5 minit dengan suhu 180 darjah celcius. Pastikan biskut tadi dijarakkan sedikit atau ditabur rata-rata.Tunggu sejuk dan anda boleh menikmatinya macam biasa.
Selalunya orang buat cara ini untuk rangupkan biskut. Ia akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam. Boleh juga guna untuk kerepek atau popcorn asalkan kena adjust sikit suhunya supaya tak hangus.
2. Guna microwave
Bagi yang tak ada oven, boleh juga guna microwave. Caranya lebih kurang sama, cuma anda perlu letakkan sehelai tisu di sebagai alasnya. Tisu ni fungsinya nak menyerap kelembapan supaya makanan jadi garing semula.
Lepas tu microwave pada suhu Medium / High selama 40 saat. Masa keluarkan dari microwave tu awalnya akan nampak lembut, tapi bila dah sejuk sikit ia akan kembali rangup!
3. Masukkan dalam rice cooker
Cara seterusnya ni pun mudah sebab hampir semua rumah ada rice cooker kan?
Mula-mula pastikan bahagian dalam periuk tu kering. Kemudian masukkan apa-apa jenis kudapan kering ke dalam periuk tersebut. Yang jenis basah tak bolehlah ya.
Kemudian tekan butang ‘warm’ dan biarkan selama 1 jam dan cuba rasa apabila dah sejuk sedikit. Kalau masih lemau boleh tambahkan lagi setengah jam hingga betul-betul rangup.
4. Guna air fryer
Selalunya kita takut nak goreng semula kerepek atau keropok sebab nanti terlalu berminyak. Takut juga kalau-kalau terlebih kolesterol pula.Jadi bolehlah guna air fryer untuk kes-kes macam ni.
Boleh ‘gorengkan’ 2-3 minit dengan suhu 180-200 darjah celsius. Tunggu sejuk dan enjoy! Cara ini juga boleh digunakan untuk kes-kes popcorn yang asyik lemau walaupun baru dibeli.
5. Panggang atas api perlahan
Akhir sekali, mungkin ramai dah biasa guna cara ini terutamanya untuk biskut raya yang dah lemau. Caranya panggang semula atas api dengan non-stick pan atau pemanggang ajaib. Gunakan api paling rendah dan panaskan selama lebih kurang 5-10 minit.
Makan terus
Bagi yang nak cuba teknik-teknik ini, seeloknya ambil portion yang nak dimakan saja untuk dirangupkan semula. Sebab selalunya kalau dah sejuk balik, ia mungkin akan jadi lemau atau keras semula.
Jadi, tak sedaplah kalau dipanaskan berulang kali. Rasanya pun kurang segar nanti.Lagipun, tak elok simpan makanan lama-lama sangat kan? Tapi sesuai sangatlah apply tips ini kalau nak elakkan pembaziran.Selamat mencuba!