Ketika hujan lebat akan jadi masalah jika cermin sisi kereta atau side mirror kabur.Kalau cermin depan atau belakang kabur ada wiper untuk mengatasinya. Tapi jika side mirror kabur agak berbahaya kerana sukar untuk melihat kenderaan di sisi dan belakang.
Jadi apa yang boleh kita lakukan untuk mengatasi masalah ini ketika hujan, perkongsian Shamsinor Zaman mungkin membantu.
Jangan gunakan water repellant pada side mirror
Saya akan jelaskan kenapa.
Water repellant akan menjadikan air berbutir-butir seperti manik. Jika digunakan pada cermin depan, cermin belakang, cermin tingkap, ia sesuai sebab butiran air itu sama ada akan dilap wiper ataupun dihembus angin.
Pada side mirror, perkara ini tak akan berlaku atau jika berlaku pun, tidaklah secekap di cermin-cermin lain. Kenapa?
Pertamanya, di permukaan side mirror, angin tak lalu. Perhatikan rekabentuk side mirror, rata-rata cerminnya berada di dalam housing, terlindung daripada angin di atas, bawah, kiri dan kanan. Rekaan ini sebenarnya untuk mengelakkan percikan air tetapi ia juga berkesan terhadap angin. Tanpa tiupan angin, air yang bermanik tidak akan jatuh sehinggalah cukup besar.
Oleh sebab housing direka untuk elakkan percikan, lambat lagilah dia nak membesar.
Manik-manik air ini akan menyukarkan kita melihat imej dalam sidemirror tu. Ia jadi satu permukaan yang berisi beratus pemantul cembung (macam reflector lampu brek atau signal) dan setiap pemantul ni imejnya halus-halus. Memang makin tak nampak.
Jadi, gunakan water repellant di cermin depan, belakang dan tingkap, tetapi jangan letak di side mirror.
Ads
Gunakan bahan ini
Apa yang kita boleh letak di side mirror supaya pandangan lebih jelas dalam hujan? Gunakan “water attractor”. Saya reka je istilah ni. Istilah sebenar ialah “bahan hidrophillic”. Water repellant ialah “bahan hidrophobic”.
Hidrophobic = takut air.
Hidrophilic = cinta air.
Bahan hidrophillic ni ada bentuk semburan, ada juga jenis filem plastic macam tinted film tu, ada yang jernih, ada yg berwarna.
Ads
Fungsi bahan hidrophilic ini ialah ia akan menyebabkan air melekat dengan sekata pada permukaan cermin, seolah-olah jadi lapisan plastik jernih yang nipis. Lapisan jernih nipis ini tidak akan membias imej di dalam cermin sidemirror.
Jangan gunakan bahan hidrophilic pada cermin tingkap pemandu dan penumpang depan, sebab apabila angin tiup (sebab pergerakan kereta), lapisan nipis air tadi akan jadi berkedut-kedut, lalu menganggu pemandangan.
Ringkasan
1. Jangan guna water repellant (bahan hidrophobic) pada side mirror. Guna bahan hidrophilic.
Ads
2. Ada dijual sama ada dalam bentuk cecair ataupun filem plastik untuk ditampal pada sidemirror. Boleh cari online juga.
3. Jangan guna bahan hidrophilic pada cermin hadapan dan cermin tingkap. Guna water repellant untuk bahagian-bahagian ini.
4. Jangan guna water repellant pada semua jenis lampu, lampu depan, lampu signal, lampu belakang, semua jangan. Water repellant akan “makan” coating, terutama lampu depan, menyebabkan lampu depan jadi kabur dan kuning.
Seronok ‘tanam’ cendawan tiram macam ni, kalau lihat perkongsian Mysarah Mk 4 hari tanam dah boleh tuai. Lagi best lepas tu buat cendawan celup tepung.
Bagi yang suka makan cendawan tiram ini boleh cuba tanam sendiri. Langkah penjagaannya boleh ikut perkongsian Mysarah. Tapi sebelum itu katanya beli dulu bongkah cendawan ini. Boleh beli secara online saja, ada banyak pilihan.
Penjagaan bongkah cendawan tiram
Bongkah cendawan ini boleh beli di Shopee. 4 hari saja dah boleh tuai, boleh tengok gambar-gambar yang dirakam ikut perkembangan cendawan.
Saya kongsikan juga cara penjagaan bongkah cendawan ini yang diperoleh dari penjualnya sendiri.
1. Letak bongkah di tempat yang lembap dan teduh cahaya matahari yang sikit). Saya letak atas rak, bawah sinki yang bertutup tapi buka sikit pintu untuk pengudaraan.
2. Setelah bongkah sudah matang (putih keseluruhan): 2(a)– Buka penutup dan spray air di sekeliling cendawan 3 kali sehari, selepas 7-10 hari, cendawan akan tumbuh.
– Saya spray sekali saja cuma perlu letak kain lembap atas bongkah cendawan & letak 1 bekas berisi air berdekatan bongkah supaya bongkah sentiasa lembap.
– JANGAN sembur air terus di mulut bongkah untuk mengelakkan tumbuh kulat hijau.
– Selepas buka penutup, kalau ada nampak seperti kulat lain pada mulut bongkah korek buang kulat dulu kemudian dan :
2(b) -Tutup semula dengan penutup rehatkan selama 7 hari (Semasa tutup, tak perlu siram air lagi). Selepas itu ikut langkah 2(a) di atas.
3. Selepas petik cendawan, korekkan sisa akar yang tertinggal dan ikut langkah 2(b) di atas.
4. Selepas 7 hari, ikut langkah 2(a) lagi di atas, cendawan akan keluar lagi. Begitulah ulang prosesnya 2(b) & 2(a) iaitu :
Selepas korek, rehat 7 hari tutup penutup dan jangan siram. Dalam masa 7 hari cendawan akan mula tumbuh, kemudian boleh tuai. Selepas tuai buat lagi proses korek sisa akar.
INFO
Cendawan dari bongkah boleh dituai 6-8 kali.
Untuk yang separuh matang, perlu tunggu 2-3 minggu baru boleh penutup
Jika cendawan tidak keluar dalam masa 2 minggu, mungkin mulut tersumbat dengan benih, guna sudu yang bersih korek biji benih dan tutup 7 hari baru buka.
Seronok tengok cendawan tumbuh, hari-hari belek. Kepada yang belum pernah tanam boleh cuba, best. Harga pun tersangatlah murah. Saya beli bongkah ini tahun lepas saya beli dan selepas 9 bulan masih lagi beri hasil.
Jika nak cuba tanam cendawan tiram, bongkahnya boleh beli di SINI
Ramai yang tanam pokok aloe vera di rumah. Pokok ini memang banyak khasiat terutama dalam kecantikan, malah ia juga berguna untuk merawat masalah kulit seperti luka, ruam, gatal-gatal dan sebagainya.
Tapi selain dari kegunaan luaran, isi aloe vera ini juga boleh diolah menjadi jeli yang enak dimasukkan dalam minuman. Dah tentu lebih berkhasiat kerana seperti yang diketahui aloe vera ini boleh merangsang penghasilan kolagen sekali gus membantu kulit jadi lebih anjal dan muda.
Bagi yang menanam pokok aloe vera ini, elok sangat memanfaatkannya. Boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Ibrisam Wossali untuk mengolah aloe vera ini menjadi jeli yang boleh digunakan dalam minuman.
Cara olah pokok aloe vera jadi jeli
Petang tadi ambil 5 pelepah aloe vera untuk buat campuran dalam minuman kegemaran saya, sirap ais lemon + gel aloevera.
Ini cara saya memproses aloe vera. Setiap orang ada cara yang tersendiri.
1. Basuh sehingga bersih pelepah aloe vera (jangan guna pokok aloe vera berbintik kecil, yang ini tak boleh dimakan).
2. Kerat jadi beberapa bahagian. Buang duri di kiri dan kanan pelepah.
3. Pelepah aloe vera tadi direndam dalam air garam. Ia bertujuan utk membuang getahnya yang berwarna kuning. Biarkan dalam beberapa minit.
5. Sediakan air garam dan air kapur sirih. Selepas potong dadu isinya terus rendam dlm air tersebut.Tujuannya untuk singkir lendir dan getah aloe vera.
6. Setelah siap potong dadu, basuh dengan air bersih. Rendam sekali lagi dalam air garam sahaja. Biarkan selama beberapa minit.
7. Kemudian basuh lagi dan rebus sekejap dalam air yang telah dididihkan dahulu. Angkat tos.
Inilah rupanya isi aloe vera yang telah siap direbus. Sedia untuk dicampurkan dalam minuman kegemaran anda.
Kari ayam antara hidangan yang selalu kita buat di rumah. Kesukaan ramai juga. Ada macam-macam tip untuk masak kari ayam sedap.
Tapi kalau nak buat kari ayam yang pekat, likat boleh ikut perkongsian dari Khabbab Jamalludin ini. Kari ini sesuai sangat untuk cicah dengan roti waktu pagi dan hidang dengan nasi waktu tengah hari. Jadi buat waktu pagi supaya tak perlu masak tengah hari dah! Jimat tenaga.
Langkah demi langkah buat kari ayam kentang yang pekat likat
1. Sediakan bahan-bahan ini ya.
Bahan untuk tumis :
1 biji bawang besar sebiji
1-2 tangkai daun kari
4 ulas bawang putih
1 inci halia
Serbuk kari
Cili kisar
Bahan lain :
1 batang serai
2 biji tomato
Air
2. Ini dua jenis serbuk kari yang digunakan. Serbuk kari ini campurkan sekali. Tambah air dan gaul sebati sampai jadi pes macam dalam gambar.
3. Gaul ayam dengan serbuk rempah kari, sikit saja asal ada warna kuning. Saya guna ayam saiz besar.
4. Kemudian goreng sekejap. Jangan lama nanti air ayam kering dan rempah akan kurang meresap. Kelebihan lain masak sekejap dan potong kecil kecil adalah supaya bahagian isi tak mengembang dan tawar bila masak lama. Angkat ayam, ketepikan.
5. Gunakan minyak goreng ayam tadi untuk tumis bawang merah yang dihiris sampai kekuningan.
6. Lepas itu boleh masukkan 1 sudu cili kisar.
7. Kemudian masukkan pes serbuk kari tadi. Waktu tumis ini api kena besar. Kemudian perlahan sedikit api bila bunyi desiran pes kari ini mulai hilang dan mula berbuih buih. Perlahankan api untuk bagi rempah pecah minyak.
Tips untuk memudahkan pecah minyak adalah kita gunakan minyak yang banyak. Jangan risau, minyak yang terlebih boleh dikeluarkan sebelum makan nanti.
8. Kemudian tambahkan air, jangan banyak cukup sampai tenggelam potongan ayam saja. Masukkan tomato, serai, dan kentang (saya dah rebus siap siap) dan biarkan masak dalam api sederhana besar. Kacau bila perlu. Bila kuah dah sebati, tambahkan garam dan gula (saya pakai gula melaka).
Kereta baru, pakai kereta baru setahun dua tapi dah masuk bengkel sebab rosak. Semuanya boleh jadi jika kita jadikan selalu buat 5 perkara di bawah. Info ini dikongsi dalam satu video pengusaha bengkel kereta @altimatsaujana. Bagi yang pakai kereta baru take note ok!