Telur goreng mata kerbau kalau dapat yang garing sikit bahagian tepi dan bahagian tengah pulak cair meleleh bila dipecahkan memang terbaik.
Makan nasi lemak, nasi goreng dengan telur mata kerbau ini memang hidangan automatik jadi lagi sedap.
Jika nak dapat telur mata kerbau yang macam ni, ada cara nak menggorengnya. Dikongsi oleh Wan Luqman, kalau selalu tak menjadi goreng telur boleh ikut teknik ini.
Tip goreng telur mata kerbau yang cantik, cair di tengah
1. Kena guna kuali kecil dan ke dalam sedikit lengkuknya. Sebab telur putih akan membaluti telur kuning tu sikit dan telur tak merebak ikut saiz kuali .
2. Tip kedua, minyak kena lebih supaya telur akan tenggelam rata. Pecahkan telur dalam mangkuk kecil dahulu, jangan direct terus ke kuali. Bila keliling putih dah start garing sedikit, boleh angkat dah. Jangan risau, kita tos dulu atas sudip bagi minyak meleleh jatuh selepas goreng, jangan angkat ke pinggan terus.
3. Tip ketiga, gunalah telur saiz D ataupun E baru dapat hasil begini. Bahagian kuning tu sama ada cair atau separa cair. Baru berselera.
Kebanyakan kita membuat pinjaman bank untuk pembelian perkara penting atau urusan kecemasan.
Namun boleh jadi juga dalam keadaan terdesak untuk membuat pinjaman ini, ia tidak diluluskan oleh bank gara-gara bank statement kita tertera perkataan yang tak sepatutnya.
Antaranya kerana perkataan ‘kutu’. Perkara ini dijelaskan oleh seorang penasihat kewangan sebuah bank dalam video TikTok perkongsian beliau.
“Perkataan yang TAK BOLEH ada dalam bank statement
-Duit kutu/kutu
-kuntu/utu/kut
Ini kerana kutu illegal pada bank. Boleh effect approval loan. Loan akan direject terus oleh bank,”demikian tulis beliau.
Main kutu adalah satu kesalahan dan pesalah boleh didenda tidak lebih daripada RM500,000 atau dipenjara tidak lebih sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali.
Ia termaktub di bawah Seksyen 3 Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971, salah di sisi undang-undang menjalankan perniagaan menganjurkan kumpulan wang kutu.
Siapa saja tak suka makan kek coklat kan. Tapi kita biasa beli saja setiap kali nak makan.
Rasa macam remeh saja nak membuatnya. Dua minggu duduk rumah tempoh PKPB ini apa kata kita cuba buat sendiri untuk makan satu famili.
Kita ikut resipi yang senang, kek coklat kukus. Takde periuk pengukus pun tak mengapa sebab empunya resipi ini pun kukus guna kuali saja. Gitu…
Tapi hasilnya lembut dan sedap, tengok gambar pun dah tau! Ok jom cuba buat resipi perkongsian Noriza Awang Hamat ini.
Kek coklat kukus, ringkas, lembut dan sedap
Resipi asal, 1 cawan untuk 1 adunan, tapi saya gandakan jadikan 2 cawan nak jadikan kek yang lebih besar. Penuh loyang 8×8.
Bahan-bahan
2 cawan serbuk koko
2 cawan gula
2 cawan minyak masak
1 tin susu cair
1 tin susu pekat Bahan di atas diputar dalam blender saja untuk sebati
8 biji telur gred B – blender dan ketepikan.
Bahan diayak
2 cawan tepung gandum
2 sk soda bikarbonat
2 sk baking powder
Cara membuat:
1. Dalam mangkuk, masukkan bahan yg diputar dengan blender tadi berselang seli dengan tepung yg telah diayak.
2. Atau nak lagi senang blender semua sampai sebati, sapu Planta pada loyang kemudian curahkan adunan yang diputar guna blender.
3. Panaskan air kukusan terlebih dahulu kemudian kukus adunan kek selama 1 jam atau sehingga masak.
4. Cara buat topping coklat satukan coklat masakan dan sedikit Planta, masak secara double boil hingga cair. Curah atas kek yang sudah masak. Boleh tabur kekacang jika suka.
Tengok pun dah tau sedap, meriah coklat
TIP
Boleh kukus guna kuali biasa tapi alas guna tungku besi. Tunggu air menggelegak barulah letak loyang dan tutup dengan penutup periuk.
Saya tak alas penutup sebab air tak masuk dalam loyang.