Dah masuk dalam masakan, dah beri pada jiran tapi buah belimbing buluh ini masih banyak sampai tak termakan.
Kalau memang banyak terlebih dan masih ada di pokok boleh praktikkan apa yang dikongsi Mia Mia ini. Ujarnya daripada membiarkan buah ini busuk dan luruh begitu saja boleh manfaatkan jadi manisan belimbing buluh yang rasanya seperti kismis. Beliau juga turut berkongsi cara membuatnya.
Belimbing buluh kalau banyak lebih jadikan manisan, rasa macam kismis
Daripada terbiar, sayang dibuang kita manfaatkan jadi manisan belimbing buluh. Rasanya seperti kismis.
Langkah membuat
Ads
1. Sediakan bahan ini;
-2 kg belimbing buluh yang tua, bagus tidak terlalu masak
-Gula 1/2kg jika kurang manis boleh ditambah sesuai selera
-1 sudu teh kapur sirih
-Air secukupnya
2. Bersihkan hujung pangkal belimbing buluh, cuci lalu rendan dalam air kapir sirih lebih kurang 2 jam. Kemudian bilas bersih dan tos.
3. Rebus sebahagian gula dengan 1 liter air sampai mendidih kemudian masukkan belimbing buluh rebus sampai mendidih lagi. Matikan, biarkan sehari semalam.
Ads
4. Saring belimbing buluh.
5. Rebus sisa gula dengan 1 liter air lagi, matikan api bila mendidih. Selepas itu masukkan kembali belimbing buluh, inapkan sehari semalam.
Ramai kalangan kita yang makan nasi mesti ada sambal belacan. Bagi yang hantu sambal ini, kenalah belajar buat sambal belacan sendiri.
Boleh cuba resipi sambal belacan dari Cik Ca ini yang katanya padu, cukup rasa dan paling penting tahan lama. So buat buat sekali banyak.
Rahsia nak lagi sedap ikut resipi ini kena letak parutan kulit limau kasturi dan kena simpan semalaman luar petu ais sebelum makan.
Sambal padu, pedas, tahan lama
Bahan-bahan:
4 ulas bawang merah saiz 50 sen (kalau saiz besar bawang bombay 2 biji dah cukup)
2 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar juga (alur air sebelum bakar)
5-6 biji cili merah besar
9-10 biji cili hijau Thai buang tangkai
3 sudu besar gula putih
2 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk perasa
2 sudu besar cuka makan
9-10 biji asam limau kasturi saiz kecik kalau saiz sederhana besar 6/7 biji
1 sudu besar gula perang untuk cantikkan sambal
Nota: Gambar resipi nampak banyak sebab Cik Ca buat 5 kali ganda sukatan yang diberi sebab Cik Ca memang buat banyak sekali.
Cara membuat:
1. Alur air (basuh bawah air paip) bawang merah dan bawang putih sekejap, belah dua dan bakar atas pan sampai perang.
Bawang merah tak perlu kupas sebab bahagian yang sebelah tu tebal jadi ambil masa lama sikit untuk masak. Bagi dia hangit kulit tu. Nanti nak blend baru kupas. Tak perlu basuh dah.
2. Potong cili, alur air sekejap sambil gosok dan tos biar kering. Boleh lap dengan tisu juga. Itu tips juga tu nak bagi sambal sedap.
3. Dalam pengisar masukkan semua bahan kecuali cili. Bawang bakar tadi, gula, garam, gula perang, air perahan limau kasturi, belacan, bawang putih, cuka. Tapis ketika perah limau kasturi untuk elak biji masuk. Kemudian kisar bagi lumat.
4. Barulah masukkan cili bersama 1 biji setengah kulit limau tanpa sebarang biji dan tangkai. Kisar ikut tahap lumat yang anda mahu.
5. Kemudian tabur kulit limau yang diparut daripada 3 biji yang diperah tadi kalau suka.CA suka macam ini. Lepas tu rasa dan adjust ikut tekak untuk final taste kalau ada terlebih terkurang.
Siap!
INFO
Sambal belacan ini tak perlu tumis atau masak atas dapur. Letak kulit limau parut guna lapisan hijau sahaja. Tak pahit.
Simpan dekat luar semalaman, esok baru simpan dalam peti dan mula makan. Makin lama makin sedap. Selamat mencuba!
Manggo Cheese Cake ini memang sedap. Masam, manis dan rasa kejunya memang buat kita makan tak cukup satu potongan.
Kek ini juga kalau beli agak mahal harganya, lebih RM10 satu potongan. Jadi kalau dalam rumah kek ini ramai peminatnya, maka eloklah buat sendiri.
Caranya boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad. Bahan-bahannya tak susah pun nak cari dan kek ini juga tak perlu dibakar. Sejukkan dalam peti ais saja.
Cara buat Mango Cheesecake
Bahan-bahan
160gram biskut Marie (dikisar halus/ditumbuk hancur)
90gram butter (dicairkan)
2 biji mangga (dikisar dijadikan puri)
1 sudu besar air jus lemon
500gram cream cheese
200gram whipping cream
1sk esen vanila
140gram gula castor
100gram puri mangga
2 1/2 sudu besar air jus lemon
1 sudu besar susu pekat manis
(2 sudu besar gelatin + 80ml air panas) -kacau sebati
Bahan untuk Manggo jelly
1 sudu besar gelatin + 50ml air panas – kacau sebati
200gram puri mangga
Cara membuat
1. Mula-mula kisar dulu biskut Marie hingga hancur atau ketuk je sampai hancur. Letak dalam plastik baru ketuk.
2. Bila dah hancur, masukkan biskut dalam bekas bersama butter yang telah dicairkan. Kacau sebati.
3. Masukkan biskut tadi dalam loyang 8′. Tekan sehingga padat dan rata. Guna loyang yang boleh di buka tepi atau boleh tolak dari bawah. Sejukkan selama 30 minit. Boleh letak dalam frezer.
4. Kisar 2 mangga tadi bersama 1 sudu air jus lemon sahaja. Kisar sehingga hancur dan licin. Lebihan air lemon simpan dulu.
5. Sebelum buat adunan cheese, buat air gelatin dahulu. 2 sudu gelatin + air panas 80ml. Kacau sehingga sebati. Ketepikan.
6. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula kastor, esen vanila, air jus lemon. Mix kesemua bahan ni sehingga kembang dan licin. Pastikan tidak berketul.
7. Bila adunan dah licin masukkan puri mangga. Mix sehingga sebati.
8. Bila adunan dah licin. Masukkan susu pekat manis dan air gelatin tadi. Mix sehingga adunan sebati macam ni.
9. Keluarkan semula loyang tadi dan tuang adunan cheese. Sejukkan selama 2-3 jam. Boleh letak dalam chiller @ frezer. Pastikan cheese jadi pejal.
10.Untuk adunan manggo jelly pula, buat air gelatin dahulu. 1 sudu besar gelatin + 50ml air panas. Kacau sehingga sebati. Ketepikan sehingga sejuk.
11. Masukkan air gelatin tadi ke dalam mangkuk bersama puri mangga. Kacau sehingga sebati. Buat adunan puri manga ni 10 minit sebelum keluarkan cheese dari peti.
12. Tuang adunan puri mangga dalam loyang. Untuk dapatkan lapisan atas yang licin, jangan rata guna sudu. Sengetkan sikit loyang supaya rata ke tepi. Sejukkan semula selama 7-8 jam dalam peti ais biasa atau chiller.
13. Bila dah sejuk, bolehlah keluarkan dari loyang. Kalau guna loyang yang boleh buka bawah, letak cawan kat bawah loyang dan tolaklah loyang ke bawah.
Kalau bulan puasa kuih tepung pelita ini memang dicari-cari. Rasanya yang manis dan berlemak buat ia jadi kegemaran ramai termasuklah kanak-kanak.
Kuih ini selalu kita beli kerana sangka proses pembuatannya remeh tapi bila melihat perkongsian daripada Puan Sally Ahmad rupanya mudah saja. Tak perlu kukus, nak letak dalam cawan pun boleh!
Jadi puasa tahun ni kita buat sendiri, bazar Ramadan kan takde. Berikut adalah cara menghasilkan kuih tepung pelita resepi Puan Sally Ahmad.
1.Potong 4 kerat daun pandan
2. Bahan-bahan bahagian bawah
3. Campur semua bahan dalam kuali. Masak dan kacau sampai pekat.
4. Ambil gula dan kisar. Kemudian letak gula halus satu sudu teh dalam bekas.
5. Tuang warna hijau hijau yang siap dimasak tadi
6. Bahan untuk bahagian atas
7. Masukkan dalam kuali semua bahan dan kacau sampai pekat
8. Tuang ke atas bahan hijau
9. Dah siap tepung pelita buat sendiri
Tanpa perlu kukus, adunan ini boleh hasilkan 26 biji tepung pelita dalam bekas plastik kecil. Nak berniaga pun boleh.
10. Cara buat bekas tepung pelita dari daun pandan
Kot ada yg teringin nk cara nenek moyang kita dulu.. Acuab Daun Padan
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.