Biskut Mazola memang klasik! Rangup di luar, cair di mulut, dan bau wangi kacang yang memikat. Nak buat sendiri di rumah? Ini resipi mudah yang dikongsi oleh penjual biskut sendiri. Confirm jadi!

Cara buat biskut mazola yang sedap rangup

Bahan-bahan

2 cawan kacang tanah (sangai tanpa minyak & kisar halus)
½ cawan gula icing (ayak dulu untuk lebih halus)
2½ cawan tepung gandum (ayak supaya gebu)
1 cawan minyak Mazola
Kuning telur (untuk sapuan)
Kacang tanah cincang (untuk hiasan)

Biskut Mazola Rangup & Cair Di Mulut – Resipi Mudah Dari Penjual Sendiri!

Cara membuat

1. Campurkan kacang kisar, gula icing, dan tepung gandum dalam satu bekas. Gaul sebati.

Ads

2. Tuang minyak Mazola sikit-sikit sambil uli hingga adunan boleh dibentuk.

3. Bila doh dah ok, bulat-bulatkan atau tekap guna acuan kegemaran.

4. Letak kacang tanah di atasnya sebagai hiasan, kemudian sapu kuning telur untuk efek berkilat.

Ads

5. Bakar dalam oven suhu 150°C selama lebih kurang 20 minit (ikut jenis oven masing-masing ).

6. Dah siap, tunggu sejuk dulu sebelum simpan dalam balang.

Siap! Senang je kan? Wangi satu rumah bila tengah membakar ni. Bolehlah buat stok untuk raya atau kudapan harian. Selamat mencuba!

Ads

INFO: Tip Mudah Sangai Kacang, Guna Air Fryer

Caranya

  • Masukkan kacang, letak suhu 180 darjah, masa 20 minit.
  • Alihkan kacang 1-2 kali supaya masak sekata.
  • Untuk kacang 1kg bakar 2 kali.

Sumber: Haslinda Husin

Baca Lagi: Kuih Semperit Buat Cara Paling Senang, Guna 3 Bahan Saja Bakar Pun Atas Dapur Gas

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI