Bagi mangsa banjir kerja membersihkan kediaman yang dinaiki air memang memerlukan kudrat tambah lagi jika air berlumpur.
Bagi yang mempunyai water jet, bekalan air dan elektrik memang lebih mudah. Tapi bagi yang tiada boleh gunakan cara yang dikongsi oleh Abdul Razak Razali ini.
Cara mudah buang air banjir yang bertakung dalam rumah
Kepada mangsa banjir saya kongsi kan cara mudah untuk buang air yang bertakung dalam rumah.
Bahan yang diperlukan:
1.Baldi – ditebuk lubang pada bahagian bawah ikut saiz paip
2.Getah paip atau poli pipe.
3.Karung/plastik sampah saiz besar yang ditebuk lubang pada bahagian bawah ikut saiz paip.
4. Kerusi 2 biji
Ads
Cara-caranya:
Masukkan hujung paip dari bawah baldi. Terus masukkan pada lubang plastik sampah tadi dan ikat plastik pada getah paip dengan kemas.
2. Tarik getah paip supaya plastik ada dalam baldi. Hujung satu lagi getah paip bawa ke luar rumah.
3. Letak baldi atas 2 kerusi.
Ads
4. Kemudian boleh cedok air banjir tuang dalam plastik dalam baldi tadi. Air akan keluar ikut getah paip dan tak perlu angkut keluar. Pastikan terus kocak air dalam rumah supaya lumpur tak mendap.
Ads
6. Bila air habis, lumpur pun tiada sebab semua ikut air. Saya guna polypipe sebab senang nak ikat plastik tadi.
Boleh juga rujuk lakaran grafik di bawah untuk mudah faham.
Ada masa bila masak masakan guna limau purut akan terasa sedikit pahit. Rupanya ia ada kaitan dengan pemilihan daun. Untuk untuk memasak menggunakan daun ini kena perhati bentuk daunnya.
Petua ini dikongsi Nasrah Zamzam ini ramai tak tahu.
Ada yang kata masak tomyam ke paprik ke apa ke rasa pahit kan? Daun limau purut memainkan peranan penting. Cari yg berbentuk 8. Barulah tak pahit.
Daun yang lebar macam sebelah dia tu agak pahit kalau dibuat masak.
Berapa kali masak guna jenis lebar masakan terasa pahit walaupun buang urat tengah. Ada kot silap saya kat mana-mana tapi petua pilih daun bentuk 8 memang saya apply sendiri. Masuk saja dalam masakan tak perlu buang urat.
Bagi yang sedang berusaha untuk kurangkan berat badan tapi mahu makan sedap boleh amalkan sup kurus yang dikongsi oleh Khairuzetti Zaini
Mengamalkannya hampir 13 tahun, inilah rahsia beliau kekal langsing, dengan berat badan 45KG walaupun anak sudah 4 orang, pada usia bakal masuk 40 tahun.
Macam mana nak sediakan sup kurus ini? Jom ikut perkongsian Khairuzetti!
Amalan hampir 13 tahun, kekal 45KG
Sup sayur cendawan ni antara resepi SUP KURUS yang ZT amalkan hampir 13 tahun. Lama kan? Ni je rahsianya nak slim pada umur nak cecah 40-an tahun depan.
Rahsianya sup sayur cendawan yang dibuat 3-4 kali seminggu. Boleh mix dengan sayur sawi jepun. Jom slim macam zaman dulu-dulu( berat badan maintain 45kg, anak 4 & umur 39) Selamat memasak uols…
Cara sediakan sup kurus
Bahan A
4-5 ulas bawang putih tumbok pecah ( khasiat: bakar lemak + buang kolesterol )
2 biji cili api hijau tumbuk pecah ( khasiat: bakar lemak )
2 batang serai diketuk ( khasiat: awet muda + membakar lemak + membantu sistem pencernaan + membuang angin dlm badan )
1 sudu besar minyak jagung.
Bahan B
100 gm isi ayam potong halus (rendam dengan tepung gandum selama 1/2 jam untuk hilang lendir ayam ), seterusnya rendam dgn air garam 10 minit then cuci bersih nak buang kesan ubat antibiotics dicucuk pada ayam).
4. Kemudian masukkan cendawan tiram. Masak sehingga cendawan lembut dan masukkan sawi. Terus tutup api. Sawi akan masak layu sendiri dgn haba masakan tadi.
5. Bila sudah suam masukkan gula perang & garam bukit.
INFO
Gula Kelapa Perang ( beli kat Jusco bahagian produk organic )
Sawi jepun Cameron highlands ada kat jusco juga. Harga RM1.50 sepaket.
AMALAN
Amalkan sup kurus ini 4 -5 kali seminggu. Buat selama 3 bulan, Makan ini saja, insyaAllah selim melim laju.
Penting: Ada dua tip tambahan kat sini untuk dua individu berbeza. Pertama tak bole makan nasik sebab cepat naik berat jadi makan sup sayur ni saja, jangan tambah nasi.
Satu lagi yang jenis makan nasi boleh tapi tak boleh lepas pkul 6 ptg. So uols sesuaikan la ye resepi ni untuk diri sendiri. Boleh makan sup kurus ni SAHAJA selama 3 bulan atau mix sikit nasi putih guna beras less kanji kalau masih menyusu ada anak kecil tapi nak maintain selim melim.
Jika tanam sendiri serai di rumah, selalu terjadi bila ingin memotong atau mencabut serai tangan akan tercalar dek daunnya yang agak tajam. Kalau nak ambil banyak, lagi banyaklah calar kena pada tangan.
Tapi ada tip menarik yang dikongsi oleh Tarique Syaman melalui akaun Tik Tok miliknya tentang cara cabut serai tanpa mencederakan tangan atau lengan. Ini caranya;
1. Ketuk dulu rumpun serai dan selak sekeliling pokok jika sudah terlalu rimbun supaya jika ada haiwan yang berlindung dalam rumpun ini ia keluar terlebih dahulu.
2. Sebaiknya pakai seluar untuk melakukan kaedah ini ya. Berdiri dalam keadaan membelakangkan pokok serai dan langkah ke belakang (reverse) agar rumpun pokok serai berada di antara kaki.
3. Bila daun serai ini ada di belakang badan, bolehkan cangkul atau potong akar pokok serai. Boleh ambil serumpun atau beberapa batang serai ikut keperluan. Cara cabut serai kaedah ini memang lebih mudah dan daun serai tak akan terkena tangan.