Kulit karipap yang kita tahu cuma dua, sama ada yang licin atau pun kulit karipap jenis pusing. Tapi ada satu lagi yang boleh kita olah iaitu buat kulit karipap daun sup.
Cara ini dikongsi oleh Tie Watiezz. Rasa kulit karipap akan jadi lebih sedap dan juga wangi kerana ada diletak daun sup. Bagi yang nak cuba boleh ikut cara yang beliau kongsi ini.
Kulit karipap daun sup, barulah lain sikit
Karipap cara saya, kulitnya letak daun sup. Inti kentang pula tak dadu tapi direbus sebiji-sebiji kentang dan dilenyek pecah kasar. Lepas tu baru tumis rempah, gaul saja. Resipi penuh seperti di bawah;
Bahan-bahan:
Tepung gandum 3 cawan
Garam 1 sudu teh
Daun sup cincang 1 senduk
Marjerin 2 sudu besar
Minyak masak 2 sudu besar
Air secukupnya
Cara membuat:
1. Panaskan majerin dan minyak, tunggu hingga suam.
Ads
2. Gaul semua tepung, garam, daun sup dan marjerin. Ramas hingga jadi berderai kemudian masuk air sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh.
3. Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit kemudian baru bentuk jadi bulat dan aru start buat karipap macam biasa.
Bahan inti kentang
7 biji kentang – direbus sebiji-sebiji
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Sedikit halia
2 tangkai daun kari
4 sekawan(pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis)
2 sudu besar rempah kari
1 biji kiub pati daging (optional)
Garam secukup rasa.
Air 1/2 cawan
Ads
Cara membuat
1. Rebus kentang hingga empuk, toskan, tumbuk/potong kasar.Ketepikan.
2. Tumis 4 sekawan, bawang-bawang dan halia.
3. Masukkan rempah kari dan air, tuggu hingga pecah minyak sikit dalam 5 minit. Gunakan api perlahan. Kemudian masuk garam dan kiub pati.
Ads
4. Bila rempah dah masak, tutup api,kutip/buangkan 4 sekawan. Takut tergigit.
5. Masukkan kentang yang ditumbuk kasar, gaul rata bersama rempah. Akhir sekali taburkan daun sup yang dicincang.
6. Sejukkan dahulu sebelum letak dalam doh karipap.
Cuba tengok cawan atau mug yang selalu digunakan di rumah, mesti ada kesan kerak warna perang melekat pada dasarnya. Boleh jadi kesan dari kopi atau teh yang kita tuang di dalamnya.
Kadang-kadang cawan di restoren pun ada yang begini sehingga kita rasa geli bila melihatnya selesai minum. Kesan ini walaupun kita sental memang sukar ditanggalkan. Sebab itu ada yang terus buang saja cawan yang ada kerak begini.
Namun sebenarnya ada petua mudah untuk menghilangkan kesan kotoran ini. Ia hanya perlu direndam dengan tiga bahan dapur saja untuk membersihkannya.
Cara hilangkan kesan kerak degil pada cawan
Bahan-bahan diperlukan:
1. Baking soda
2. Cuka
3. Pencuci pinggan mangkuk
Caranya
1. Masukkan 1 sudu baking soda ke dalam bekas yang kotor.
2. Tuang 2 sudu cuka ke dalam bekas yang kotor.
3. Isikan sedikit pencuci pinggan mangkuk.
4. Tambahkan dengan air panas/air suam dan kacau sebati
5. Biarkan selama 10 minit
6. Selepas itu cuci cawan/mug itu dengan menggunakan span pencuci pinggan.
TIP: Bagi kotoran yang terlalu degil, rendam cawan/mug anda semalaman bersama baking soda dan cuka.
Warna hijau dah biasa, kita buat pula onde-onde atau buah Melaka warna biru dari bunga telang. Kalau di rumah ada pokok bunga ini boleh manfaatkan.
Bukan saja cantik tapi juga ada khasiat tersendiri. Bunga telang ini mempunyai kandungan antioksidan yang tinggi dan bermanfaat pada kesihatan rambut dan juga kulit.
Selain itu khasiat antioksidan ini juga berkemampuan untuk menstabilkan kadar gula dalam darah bagi pesakit diabetes.
Jika nak cuba buat onde-onde bunga telang ini boleh ikut perkongsian daripada Siti Khairun Nur Akmal.
Onde-onde dari bunga Telang, cantik dan ada khasiat
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
4 sudu besar tepung beras
30 kuntum bunga Telang(rebus bunga & tapis ambil air sahaja & sejukkan)
Gula melaka (dipotong kecil)
1 biji kelapa muda parut (putih sahaja)
Sedikit garam (gaul dengan kelapa parut)
Sedikit air kapur
3 helai daun pandan (disimpul)
Cara membuat:
1. Kukus sebentar kelapa parut supaya tahan lebih lama. Kemudian gaulkan bersama sedikit garam.
2. Bancuh tepung pulut, tepung beras dengan air Bunga Telang & air kapur.
3. Gaul sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak melekat di tangan.
4. Ambil adunan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula Melaka yang dipotong kecil di tengah adunan.Tutup adunan kemas dan bulatkan sehingga sekata.
5. Panaskan air di dalam periuk bersama simpulan daun pandan sehingga mendidih. Masukkan bebola tepung tadi (api sederhana).
6. Apabila bebola timbul di permukaan air, bolehlah diangkat dan ditoskan. Gaul bersama kelapa parut ketika onde-onde masih panas.
Hujung minggu ramai yang suka bawa keluarga untuk berkhemah atau pun berkelah tepi pantai mahu pun sungai.
Untuk jimat biasa kita akan masak sendiri saja. Cuma nak masak ini biasanya kenalah bawa dapur gas portable. Tapi jika kita tak bawa atau terlupa bawa boleh gunakan idea dapur DIY yang dikongsi oleh Cheff Dapo Dak Yoi.
Dengan hanya menggunakan kapas muka, minyak masak terpakai dan bekas tin, ia boleh dijadikan dapur untuk memasak. Cara selanjutnya boleh ikut perkongsian beliau.
Cara buat dapur masak guna kapas muka dan minyak masak terpakai
Zaman gawat ni kita masak guna dapur ni saja, jimat…
Hari ni masak telur kicap je, makan tepi laut. Letak cili api kampung, yang ini tak boleh tinggal.
-Bahan bakar atau dapur cuma guna kapas muka, minyak masak terpakai saja. Kapas muka guna dalam 6 keping.
-Cara nak buat letak satu-satu kapas dan tuang minyak. Kemudian tarik sikit kapas untuk cucuh api. Dah boleh masak.
-Kalau minyak tinggal sikit, tutup dulu bekas untuk padam api, tambah minyak kemudian hidupkan semula api. Boleh pakai berkali-kali.
Dapur ini boleh masak untuk hidangan yang ringkas seperti telur goreng atau dadar, sardin dan sebagainya.
Untuk tonton video DIY dapur ini oleh Cheff Dapo Dak Yoi boleh klik SINI
Bekas plastik macam ni mesti banyak di rumah kita. Kadang-kadang bila banyak sangat tak tahu nak buat apa. Sudahnya kita buang.Bagi yang suka bercucuk...