Selalu pagi-pagi kita goreng mi atau bihun, cuba buat laksa goreng pula. Mungkin ada yang biasa menyediakan hidangan ini tapi ramai lagi rasanya yang tak pernah cuba.

Seperti makan laksa, sekali makan laksa  goreng ini mesti akan ulang makan. Memang tak puas makan sekali. Tapi pastikan pilih laksa halus, lagi sedap.

Cuma cara membuatnya sedikit berbeza dengan menggoreng mi. Penyedapnya terletak pada rasa udang kering dan taucu.

Cara buat laksa goreng

Buat Laksa Goreng, Ganti Mi. Sedapnya, Confirm Makan Berulang

Bahan-bahan

1 kilo laksa halus
4 ulas bawang putih -diketuk
300 gram udang
10 biji bebola ikan -dibelah dua
4 biji telur
Tauge
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
Serbuk belacan
Cili merah dipotong untuk hiasan
Daun sup -hiasan
Serbuk perasa
Garam
Minyak secukupnya

Buat Laksa Goreng, Ganti Mi. Sedapnya, Confirm Makan Berulang

Bahan kisar
7 batang cili kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 sudu besar kacang tauchu
1 sudu besar udang kering

Cara memasak

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sehingga kekuningan.

2. Masukkan cili kisar , masak sehingga pecah minyak.

3. Masukkan udang dan bebola ikan, masak seketika.

Buat Laksa Goreng, Ganti Mi. Sedapnya, Confirm Makan Berulang

4. Masukkan telur (pecahkan dalam kuali ) dan gaulkan sehingga masak.

5. Masukkan sos ikan , sos tiram dan serbuk belacan. Serbuk perasa lalu gaul rata.

6. Masukkan laksa dan tauge, gaulkan kesemuanya sehingga sebati.

Buat Laksa Goreng, Ganti Mi. Sedapnya, Confirm Makan Berulang

7. Taburkan cili merah dan daun, siap untuk dihidang.

Selamat mencuba.

Sumber: Nurul Ateekah

 

Selain itu:  Peniaga Makanan Laut Kongsi Tip Pilih Ikan Pari Segar & Punca Ikan Berbau Hancing
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI