Kalau nak makan lemang dalam jumlah sikit rasanya boleh guna idea ini. Buat lemang guna cawan kertas saja.

Tak perlu cari buluh bagai. Lagi jimat. Caranya boleh ikut perkongsian dari Bunda Nadiah.

Buat Lemang Guna Cawan Kertas. Bakar Dalam Oven & Kukus, Lagi Senang!

Cara masak lemang guna cawan kertas

Bahan-bahan:

1 kg pulut – rendam pulut dalam 2 jam untuk mempercepat masak lemang
2 kotak santan kara- tambah 3 kotak air, guna kotak santan yg sama
Garam secukupnya
Daun pisang
Bekas cawan kertas

Cara membuat

1. Masukkan daun pisang dalam cawan. Kalau dapat daun yg kecil tak cukup lebar susun menegak dalam cawan. Gunting bulat daun pisang dan letak di bahagian dalam bawah cawan.

2. Gaul pulut yg dah direndam dgn garam dgn sedikit santan. Kemudian masukkan dalam cawan pulut, jangan penuh beri ruang untuk letak santan.

3. Tuang santan dalam cawan berisi pulut tadi dan kacai supaya santan tu turun ke bawah.

Buat Lemang Guna Cawan Kertas. Bakar Dalam Oven & Kukus, Lagi Senang!

Ads

4. Masak dalam oven selama 30 minit dengan suhu 180.Ini untuk dapatkan daun pisang tu hangit kena bakar.

5. Kemudian keluarkan dan kukus pula lemang tadi dalam pengukus selama lebih kurang 1 jam, sampai masak dan padat pulut.

Buat Lemang Guna Cawan Kertas. Bakar Dalam Oven & Kukus, Lagi Senang!

Ads

Kalau tak mahu bakar dalam oven pun bole, terus kukus. Begitu juga kalau tak nak kukus boleh terus dibakar dalam oven. Ikut cita rasa.

6. Hasilnya

Buat Lemang Guna Cawan Kertas. Bakar Dalam Oven & Kukus, Lagi Senang! Buat Lemang Guna Cawan Kertas. Bakar Dalam Oven & Kukus, Lagi Senang!

Ads

Sumber: Bunda Nadiah

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI