Asyik buat cekodok saja guna pisang, apa kata buat menu lempeng pisang macam ni. Lempeng pisang ni sebahagian makanan nostalgia orang kampung. Kalau makan panas-panas dapat pulak bahagian yang hangus sikit memang sedap.

Boleh buat guna pisang mas, berangan atau pisang yang selalu kita guna untuk buat cekodok. Kalau tak pernah cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Chek Kuna Ahmad untuk makan petang ni terus.

Cara buat lempeng pisang

Buat Lempeng Pisang Untuk Makan Petang. Buat Garing,Makan Panas-Panas Memang Sedap

Bahan-bahan

Pisang
Gula
Tepung gandum
Kelapa parut -digaul dengan garam
Daun pisang
Sedikit minyak

Buat Lempeng Pisang Untuk Makan Petang. Buat Garing,Makan Panas-Panas Memang Sedap

Ads
Cara membuat:

1. Tumbuk atau lenyek pisang sehingga hancur/halus.

2. Masukkan sedikit gula. Kacau rata.

3. Masukkan tepung gandum. Kacau rata & sebati.

Ads

4. Lap/bersihkan daun pisang.

5. Sapu minyak sedikit daun pisang. Ratakan dengan tisu.

6. Ambil beberapa sudu adunan tadi lalu ratakan. Ketebalan mengikut cita rasa. Taburkan kelapa parut rata-rata dan lipatkan adunan.

Ads

7. Panaskan kuali. Masak lempeng sehingga masak & garing.

Buat Lempeng Pisang Untuk Makan Petang. Buat Garing,Makan Panas-Panas Memang Sedap

Selamat mencuba

Sumber: Chek Kuna Ahmad.

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI