Selalu kita buat lempeng, kosong saja. Ini pun dah sedap bila hiding dengan sambal ikan bilis. Nak lagi sedap kita buat lempeng sayur kerana ‘ada rasa’ berbanding lempeng kosong.
Nak makan begitu saja pun sedap. Cara membuat lempeng sayur ini dikongsi oleh Dapur Dak Maz.
Cara Buat Lempeng Sayur
Bahan-bahan
1 paket 850g tepung gandum
1 ikat daun bawang & daun sup
1 Labu bawang merah
1 sudu teh baking powder
2 biji telur ayam
Air masak secukupnya (ikut kesesuaian adunan)
Pewarna Kuning
Garam & Serbuk Perasa
Minyak masak
Ads
Cara membuat
1. Hiris nipis bawang merah dan potongkan daun bawang serta daun sup satukan bahan tersebut.
2. Gaulkan semua bahan, pecahkan telor.
3. Masukkan air sikit demi sedikit untuk dapatkan adunan yang betul. Bancuhan tak terlalu likat dan tak terlalu cair.
Ads
4. Letakkan peras, biarkan adunan selama 1/2 jam.
5. Kemudian barulah boleh di canaikan di atas kuali leper. Sebelum canaikkan oleskan dengan minyak masak sedikit.
Ads
6. Guna api yang perlahan.Terbalikkan jika lempeng di bawah sudah nampak keperangan sedikit. Siap di hiding dengan sambal ikan bilis.
Sambal sotong ini biasanya hidangan wajib kalau buat nasi lemak. Cuma kalau tak kena cara memasaknya sotong ini akan jadi liat macam gigit getah. Memang spoil kalau jadi macam ni.
Supaya sotong kembang ini tak jadi liat bila dah jadi sambal boleh ikut tip yang dikongsi oleh Reen Sofee.
Sebelum masak, panaskan sotong ini dalam kuali atau periuk, guna api perlahan tanpa minyak. Biarkan air dari sotong ini keluar sehinggalah kering. Selepas air kering boleh potong ikut saiz yang dikehendaki dan masak seperti biasa.
Boleh juga direbus dulu sotong kembang tapi sekejap saja. Bila dah mendidih tutup api. Kemudian boleh potong. Jika direbus begini masak sambal tak perlu lama.
Sambal sotong yang dimasak cara ini juga tak berair dan akan jadi pekat cantik.
Cara buat sambal sotong kembang pekat & sedap
Jika nak masak sambal sotong boleh juga ikut perkongsian resipi dari Jimmy Aisy.
Bahan bahan:
-3 ekor sotong kembang (ikut tip di atas sebelum masak)
-3 senduk cili yg di kisar
-6 ulas bawang merah kecil dikisar atau ditumbuk
-4 ulas bawang putih dikisar atau ditumbuk
-2 biji bawang besar dihiris
-1/2 ketul gula melaka (sambal akan jadi cantik warnanya dan sedap. Kalau tiada gula melaka boleh guna gula biasa dan boleh letak kicap manis atau kicap pekat dalam 2 sudu)
-1 keping asam keping
-Garam
-Perasa
-Minyak untuk menumis
Cara masak sambal tumis pekat
1. Tumiskan bawang putih dan merah sehingga naik bau dan masukkan cili kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Api perlu kecil supaya sambal masak.
2. Kemudian masukkan gula melaka dan masukkan sotong, jika terlalu kering masukkan sedikit air dan tunggu sambal pekat semula.
3. Masukkan garam, perasa dan asam keping, gaul sebati sehinggga sambal pecah minyak dan betul -betul masak dan masukkan bawang yang telah dihiris. Sambal akan bau wangi dan sedap.
Memang berbaloi tanam kailan, selain mudah bercambah, ia juga senang dijaga. Sesuai sangat kalau nak ditanam di rumah kerana boleh ditanam dalam pasu, polibeg atau terus atas tanah. Nak buat kaedah hidroponik pun boleh juga.
Lagi satu yang best tanam kailan ini, dalam masa 4-7 minggu selepas anak benih di semai sayur ini boleh tuai. Dah boleh masak kailan ikan masin!
Bagi yang baru nak cuba tanam bolehlah ikut langkah penanaman ini.
Tip kalau nak mula tanam kailan
1. Letak biji benih atas tray semaian atau polibeg (anak benih boleh beli di nurseri atau online). Boleh guna media semaian peat mos.
2. Boleh tutup tray semaian dengan plastik hitam bagi mempercepatkan percambahan anak benih. Atau letak di tempat yang terlindung dari cahaya matahari. Dalam masa 3-4 hari anak benih akan muncul, waktu ini boleh alihkan plastik yang lindungi anak benih.
3. Bila anak benih berdaun 4 boleh alih ke atas tanah atau polibeg atau batas. Kailan sesuai ditanam atas tanah yang tinggi kadar organik.
4. Selepas pindahkan anak pokok kailan perlu ditutup sedikit dengan cocopeat, lalang atau rumput untuk kekalkan kelembapan tanah.
5. Siram 2 kali sehari pagi dan petang.
6. Sayur kailan boleh dituai dalam masa 4-7 minggu. Waktu ini ia tidak terlalu muda atau muda.
Petua penjagaan kailan
Boleh siram dengan air basuhan beras
Guna baja tahi ayam
Bila tuai kailan jangan cabut akar, potong daun. Tapi tinggalkan sehelai dua daun supaya kailan bercambah lagi. Teknik ini dinamakan cut-and-come-again, cara ini satu pokok boleh diambil hasilnya hingga 5 kali.
Pokok buah yang naik meninggi memang jadi masalah untuk kutip hasil. Bukan itu saja, ia juga menyukarkan proses pemantauan dan penjagaan pokok. Lagi satu yang ramai tak tahu pokok yang dibiarkan meninggi ini juga mungkin akan ‘lupa’ untuk berbuah hingga ada yang sampai ke sudah tuan pokok tak merasa hasilnya.
Bagaimana pun ada tip yang boleh kita gunakan untuk memastikan pokok buah yang ditanam tak naik tinggi. Dikongsi oleh D’Pro A’nas boleh cuba kaedah Gravity Lowert telah beliau praktikkan untuk merendahkan pokok buah.
Tip merendahkan pokok
Jika disukat ketinggian pokok ini sudah melebihi tahap bahu orang dewasa. Jika dibiarkan tanpa kaedah tarikan graviti maka pokok ini akan meninggi dan terus meninggi.
Bila dah tinggi, pokok tak ingatlah nak berbuah. Asyik nak ‘makan’ dan nak meninggi semahu-mahunya.
Dengan kaedah GRAVITI LOWERT ini, kita dapat merendahkan pokok yang kita inginkan rendah dan mudah dipelihara serta buat pemantauan.
Cara merendahkan pokok
Bahan-bahan yang diperlukan untuk kaedah ini cuma plastik aiskrim, air dan tali plastik.
2. Caranya seperti dalam gambar di bawah. Cuma isi air dalam plastik aiskrim dan ikat kemas. Biarkan tali panjang supaya dapat diikat pada dahan pokok yang mampu menahan beban berat air tadi.
Hasil dari tarikan graviti pokok buah sudah mula berbunga.
Tujuan kaedah gravity lowert
Sebabnya untuk senang cerita dan faham, pokok kita akan ‘berfikir’ tahap ketinggian pokok cuma sampai setakat itu saja. Pokok dah tak dapat meninggi lagi.
Jadi pokok akan ‘berfikir’ untuk lahirkan keturunan/generasi baru iaitu berbuah dan berbunga. Istimewanya pokok rendah paras lutut dah berbuah.
Baja buah
Jangan lupa berikan baja buah sewaktu kita merendahkan pokok.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.