Kuih abuk abuk sagu ini antara makanan tradisi yang semakin rare sekarang. Memang jarang jumpa orang jual.

Kalau teringin nak makan memang kena buat sendiri dan elok juga kita belajar buat sendiri supaya kuih ini tak hilang ditelan zaman.

Bagi yang nak buat boleh ikut cara yang dikongsi oleh Mas Cotek.

Buat sendiri kuih abuk-abuk sagu

Buat Sendiri Abuk Abuk Sagu, Kuih Nostalgia Yang Sedap. Mudah Rupanya

Bahan-bahan
2 cawan sagu
1/2 biji kelapa parut
1 sdt garam
4 keping gula melaka (gula merah pun boleh)
Daun pisang dilayur secukupnya

Buat Sendiri Abuk Abuk Sagu, Kuih Nostalgia Yang Sedap. Mudah Rupanya

Ads

Cara membuat:

1. Basuh sagu, toskan

2. Gula melaka dicincang halus dan ketepikan

3. Gaul sagu, kelapa parut dan garam

Ads

4. Bentukkan kelongsong daun pisang (seperti kon)

Buat Sendiri Abuk Abuk Sagu, Kuih Nostalgia Yang Sedap. Mudah Rupanya

6. Masukkan 2 sdb sagu ke dalam kelongsong, diikuti dengan 1 sdb gula melaka tadi dan masukkan lagi campuran sagu sehingga memenuhi kelongsong.

7. Kemaskan dan kukus selama 15 minit. Siap!

Ads

Buat Sendiri Abuk Abuk Sagu, Kuih Nostalgia Yang Sedap. Mudah Rupanya

Buat Sendiri Abuk Abuk Sagu, Kuih Nostalgia Yang Sedap. Mudah Rupanya

NOTA:
-Untuk membuat abuk-abuk pandan, kisar 10 helai pandan dan tapis. Jadikan dalam 1 1/2L air pandan
-Selepas sagu dibasuh rendam dalam air pandan selama 2-3min (boleh masukkan sedikit pewarna hijau jika suka)
-Akhir sekali tos sagunya

Sumber: Mas Cotek.

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI