Kuih apom lenggang ini hidangan yang popular di negeri sebelah Utara. Sedap makan dengan kaya, gulai ataupun sambal.

Cuma nak jumpa orang Melayu jual tak ramai. Jadi kalau nak makan kena usaha buat sendiri. Nak cuba buat? Boleh ikut cara yang dikongsi oleh Nor Atika Nazirah.

Buat sendiri apom lenggang

Ini kuih kegemaran sis masa kecik-kecik dulu. Kuih ni sangat famous belah utara. Selalu balik sana susah nak jumpa orang melayu jual. Ada pun peniaga berbangsa India yang jual.

Jadi kita buatlah sendiri kalau teringin. Tak sangka menjadi apom lengang sis. Tepi2tu crunchy sangat, tengah pula lembut. Sebijik rasa macam yang beli kat pasar malam.

Bahan-bahan:
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
1 biji telur
1 cawan air
1 cawan santan
1/2 cawan kelapa parut (jika suka)
1st mauripan
Sedikit garam

Buat Sendiri Apom Lengang Yang Lembut, Tepi Rangup Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam

Ads

Cara membuat :

1. Masukkan semua bahan dalam blender kecuali kelapa parut. Kisar.

2. Bila semua dah sebati, tapis ke dalam bekas dan tutup. Perap selama sejam.

Ads

Buat Sendiri Apom Lengang Yang Lembut, Tepi Rangup Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam

3. Kemudian buka dan kacau adunan dan masukkan kelapa parut kacau hingga sebati.

Buat Sendiri Apom Lengang Yang Lembut, Tepi Rangup Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam

Ads

4. Seterusnya panaskan kuali sapu minyak, masukkan adunan sesenduk kemudian lenggang dan tutup. Bila dah agak masak dan kekuningan boleh angkat dan gulung. Siap.

Buat Sendiri Apom Lengang Yang Lembut, Tepi Rangup Sebijik Macam Beli Di Pasar Malam

Selamat mencuba.

Sumber: Nor Atika Nazirah

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI