Menu ayam bawang ini memang kegemaran kalau makan di restoren nasi kandar. Malah ada juga yang sanggup ke restoren nasi kandar di Penang semata untuk makan lauk ayam bawang ini.
Mesti ramai juga yang tertanya-tanya macam manalah nak buat ayam bawang yang sedap ni. Okay, ini dia cara membuatnya ya, dikongsi oleh orang Penang sendiri Che Atie.
Cara buat ayam bawang Pulau Pinang
1. Sediakan bawang besar selabu dimayang halus, daun pandan sehelai di potong empat, daun kari setangkai dan ayam digaul garam kunyit.
2. Mula-mula goreng bawang yang dimayang sehingga kekuningan dan toskan.
3. Minyak goreng bawang tadi guna goreng ayam garam kunyit. Goreng ayam tiga perempat masak.
4. Gunakan minyak goreng ayam tadi satu senduk dan tumis daun pandan, daun kari, rempah empat sekawan.
Ads
5. Masuk pes halia bawang putih dan kacau.
6. Masuk pes bawang besar satu labu yang dikisar dengan air. Masuk pes dulu, kacau kemudian baru masuk air bawang untuk kuah.
Ads
7. Seterusnya masuk 2 sudu serbuk cili, 1sdk serbuk kunyit, 1sdk serbuk jintan manis dan jintan puteh, 1 sudu serbuk kari daging, setengah sudu garam masala. Kacau.
8. Masuk 1 sudu sos cili, sos tamato, sos tiram. Kacau.
9. Masuk garam gula secukup rasa, Che atie pakai gula perang. Garam jangan masuk banyak sangat sebab ayam goreng kunyit tadi dah masin. Gaul biar sebati, kuah biar pekat.
Ads
10. Masuk ayam yang digoreng tadi, kacau biar sebati.
11. Akhirnya sekali masuk bawang yang digoreng tadi. Kacau, siap!
Waktu PKP ini nak beli pisang goreng pun tak banyak gerai yang buka. Jadi kalau teringin memang kena buat sendiri.
Jika nak hasilkan pisang goreng yang rangup macam kita selalu beli di gerai boleh ikut resepi bancuhan tepung yang dikongsi oleh Yayar B. Awang Noh.
Sukatan bancuhan tepung pisang goreng rangup
Musim PKP ini payah nak makan pisang goreng kan. Dengan ini saya izinkan berkongsi resipi tepung pisang goreng yang rangup. Doakan saya sekeluarga dimurahkan rezeki. Ini resipi abang saya yang berniaga hampir 15 tahun.
Bahan-bahan
Tepung beras 3 paket (1.5kg)
Tepung gandum 500g
Garam secubit
Gula sesenduk kecil
Kapur sebesar ibu jari
Telursebiji
Serbuk kunyit satu sudu
Bancuh bahan ini dengan air, jangan terlalu cair. Pekat sedang-sedang.
Masuk pisang yang dipotong dalam bancuhan dan goreng dalam minyak panas.
Bagi yang nak berniaga pisang goreng pun boleh guna resepi ini kerana kuantitinya banyak.
Putihkan gigi sepantas 5 minit sebelum jumpa customer
Kemain dia punya tajuk malam ni. Eh tapi betullah kan. Korang bayangkan, tak kira lah kita sebagai orang bisness ke sapa sapa, mesti level confident tu tiba tiba merudum kalau gigi nampak kuning. Betul tak?
Iyalah kan. Nak kepochi dengan customer mesti bukak mulut, nampak gigi. Jadi masa ni cuak kalau gigi kuning.
Jadi Kak El nak share la petua putihkan gigi dengan 2 bahan yang mudah didapati. Kak El dah cuba. Terbukti keberkesananyaa ok! Gigi nampak bersih. Nafas pun segar. Korang kena cuba jugak tau.
Bahan bahan
Soda bikarbonat
Perahan lemon
Cara cara:
1. Letak soda bikarbonat dalam bekas.
2. Perah lemon tadi ke dalam bekas yang dah diletak soda bikarbonat tadi.
3. Gaul rata larutan tadi sehingga jadi paste macam ubat gigi. Campurkan sedikit air ye.
4. Gosok gigi seperti biasa. Biarkan selama 5 minit. Kemudian barulah berkumur macam biasa.
Penting!
Cara ni tak boleh diamalkan selalu tau. Sebab kita dah campur perahan lemon kan. Kalau kerap guna nanti terhakis gigi kita kan.
Boleh tambah garam dan guna gel aloe vera dalam larutan tadi untuk kurangkan karang pada gigi.
Boleh juga gantikan lemon dengan strawberi yang dihancurkan.
Rumah yang harum sememangnya membantu membuatkan penghuninya berasa tenang dan nyaman. Sebab itu ramai antara kita sanggup membeli pewangi yang mahal untuk mendapatkan kesan ketenangan ini.
Tapi selain membeli produk pewangi rumah kita juga boleh saja menghasilkan sendiri pewangi ini. Antaranya menggunakan limau dan pelembut pakaian. Hasil pewangi DIY ini memang tak dinafikan sangat harum.
Bahan-bahan
2 biji limau nipis (saiz besar)
2 sudu besar garam kasar
3 sudu besar cecair hand sanitizer yang ada alkohol
1 penutup cecair pelembut pakaian
Bunga cengkih
Cara membuat
1.Belah empat semua limau nipis tapi jangan sampai terpotong habis. Masukkan setiap satu buah dalam bekas kecil
2.Kemudian, letakkan setengah sudu garam kasar di bahagian tengah buah limau yang dihiris dan dikembangkan.
3. Selepas itu tuang satu sudu cecair hand sanitizer yang mempunyai kandungan alkohol.
4. Akhir sekali tuang pelembut pakaian. Kemudian boleh letakkan pewangi ini di bilik dan wanginya.
5. Selain menggunakan pelembut pakaian, boleh juga letak beberapa bunga cengkih di atas buah limau untuk aroma yang berbeza. Boleh juga menggunakan pewangi yang disukai.
Aroma wangi ini boleh bertahan selama dua minggu, selepas itu boleh buat yang baru. Pewangi ini boleh diletakkan dalam bilik, tandas, ruang tamu dan juga dapur.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.