Bila terasa nak makan ayam tandoori biasanya kita akan ke restoren mamak untuk memuaskan selera. Tapi kalau tak berapa rajin nak keluar ayam tandoori ini boleh juga kita buat sendiri di rumah.

Caranya boleh ikut perkongsian Nurul Joe kerana hasilnya sedap dan juicy seperti makan di restoren mamak.

Buat sendiri ayam tandoori

Bahan-bahan:

1 ekor ayam – potong empat dan kelar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada sulah
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar marjerin
2 sudu kecil garam
3 biji bawang besar
10 biji bawang putih
2 inci halia
3 biji buah pelaga
Daun ketumbar
1 biji jus lemon
1 cawan greek/plain yogurt
Sedikit pewarna merah

Ads

Buat Sendiri Ayam Tandoori, Sedap & ‘Juicy’ Macam Makan Di Restoren Mamak

Cara membuat

1. Campur semua bahan di atas dan kisar halus.

Ads

2. Gaul bahan yang dikisar ini dengan ayam dan perap 5 jam atau lebih menggunakan aluminium foil.

3. Buka aluminium foil, keluarkan ayam dan letak dalam Loyang.

Ads

4. Bakar dalam ketuhar pada suhu 180°c dalam sejam atau sehingga masak. Nak goreng pun boleh.

Selamat mencuba

Sumber: Nurul Joe

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI