Buat Sendiri Cheezy Potato Wedges, Sebelum Goreng Ikut Teknik Ini Supaya Kentang Rangup & Sedap

Share

Hidangan cheezy potato wedges atau cheezy wedges ini memang ramai yang suka. Bukan kanak-kanak saja, mak pak pun sama.

Nak buat sendiri pun memang boleh cuma rasanya tak sama dengan yang kita beli. Sebabnya nak buat kentang ini ada cara tersendiri. Bukan terus goreng saja.

Dikongsi oleh Salimah Olie, ini rahsia buat kentang wedges yang rangup di luar tapi lembut di dalam. Rahsianya adalah kentang ini wajib dikukus dulu. Selebihnya boleh ikut cara yang dikongsi.

Buat sendiri potato wedges

Rangup di luar, lembut di dalam. Ada rahsia dia ye nak bagi rangup bila goreng tu, wajib kukus dulu ubi kentangnya.

Bahan-bahan:
4 biji kentang – tak kupas kulit pun boleh, tapi pastikan basuh bersih
Mixed herb
Lada sulah
Garam
Tepung

Bahan sos:
3 sudu besar serbuk cheese nacho – bancuh dengan air panas. Kacau-kacau hingga jadi sos.

Cara membuat

1. Kentang dipotong wedges. Kukus agak-agak lembut dalam 5-7 minit.

2. Letak dalam mangkuk. Tabur mixed herbs, lada sulah dan garam. Goncang biar sebati.

3. Taburkan pulak tepung jagung, gaul sebati.

4. Goreng tenggelam dalam minyak hingga kekuningan dan garing.

5. Hidangkan bersama cheezy sauce. Tambah mayones pun sedap.

Nak beli serbuk cheezy tu kat Shopee boleh klik SINI.

Sumber: Salimah Olie

Published by
VK