Menarik betul creampuff montok ini, inti krim kastard pulak melimpah. Tengok saja pun dah tahu sedap.

Ini adalah hasil air tangan Tuan Adriana Arissa, peniaga creampuff sendiri . Menurut beliau creampuff ini memang mendapat sambutan dari pelanggannya.

Tapi kita pun boleh buat sendiri creampuff begini untuk makan satu famili. Sebab beliau juga berkongsi caranya.

Buat sendiri creampuff krim kastard yang sedap

Buat Sendiri Creampuff Montok Dengan Krim Kastard Sedap, Resipi Dari Peniaga Creampuff Sendiri

Bahan untuk krim kastard

1 ¼ cawan susu full cream
2 biji kuning telur/1 biji telur
1/4 cawan gula
1 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar tepung jagung
¼ sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar unsalted butter/marjerin
1 cawan non-dairy whipping cream/fresh cream

Cara membuat krim kastard

1. Masak semua bahan kastard dalam periuk dan kacau dengan api perlahan sehingga pekat.

2. Bila dah pekat, tutup api dan tutup bahagian atas dengan plastik. Sejukkan ke dalam chiller.

Ads

3. Putar whipping cream sehingga kental dan masukkan kastard. Mixer sebati.

Buat Sendiri Creampuff Montok Dengan Krim Kastard Sedap, Resipi Dari Peniaga Creampuff Sendiri

Bahan untuk choux pastry

1 cawan air
¼ cawan butter/marjerin
¼ sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu besargula
1 cawan tepung gandum
3 hingga 4 biji telur saiz B

NOTA: Boleh gandakan resepi choux pastry, sebab kuantiti krim kastard banyak, cukup untuk 2 adunan.

Cara membuat

1. Didihkan air, marjerin/butter dan gula sampai menggelegak. Pastikan butter semua dah cair elok.

Ads

2. Kemudian masukkan tepung gandum.

3. Kacau laju-laju sampai terhasil kerak nipis keliling kuali. Masa ini bancuhan tadi akan jadi macam doh. Tutup api.

4. Biarkan sampai sejuk atau suam kuku.

Buat Sendiri Creampuff Montok Dengan Krim Kastard Sedap, Resipi Dari Peniaga Creampuff Sendiri

Ads

5. Masuk telur satu persatu, mix sebati.

6. Paipkan dalam tray, bakar suhu 200-220c dalam 30 minit. Ikut oven masing-masing.

Tip nak tahu creampuff jadi atau tidak, pastikan creampuff berongga di dalam dan bila dah masak tak kecut semula. Kena try & error oven masing-masing.

7. Bila creampuff dah sejuk, gunting dan paipkan filling tadi. Nak cantik boleh tabur snow powder bukan gula aising ya.

Selamat mencuba

Sumber: Tuan Adriana Arissa

 

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI