Siakap 3 rasa ini kalau makan di restoren memang boleh tahan harganya. Sedangkan kalau masak sendiri banyak boleh jimat.
Yelah harga ikan ini ada masa boleh dapat dalam RM10-RM15 seekor. Bahan-bahan lain kebanyakan dah ada di rumah. Tinggal buat saja.
Kalau ada sambutan hari bermakna bolehlah buat hidangan ini di rumah, tak perlulah makan kat luar. Cara masak siakap 3 rasa ini pun sebenarnya taklah susah. Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Afy AL Habibi , confirm semua makan sampai licin. Hias cantik-cantik baru nampak special macam makan kat restoren.
Step by step masak ikan siakap 3 rasa
Perapkan ikan 1/2 jam dengan bahan yang telah ditumbuk
-2 hiris halia
-3 ulas bawang putih
-1/2 sudu kecil garam
Saya suka belah ikan ala ‘fillet’. Isi ikan akan lebih rangup dan sedap.
2. Selepas diperap, tabur rata 3/4 sudu besar tepung jagung di depan dan belakang ikan untuk elak ikan melekat dan isinya lebih rangup.
3. Goreng ikan dalam minyak yang panas dan banyak.
Ads
4. Sementara itu, sediakan bahan yang perlu dipotong:
– 1/2 biji bawang merah- dadu
– 1/2 biji bawang Holland- dadu
– 2 ulas bawang putih – dadu
– 2 helai daun limau purut
– 2 hiris halia- hiris memanjang
– 3 tangkai cili padi merah
– 1 tangkai cili besar hijau
– 1 batang serai- hiris serong
– 1 hiris nanas- hiris dadu
5. Panaskan minyak, gunakan minyak gorengan ikan tadi, masukkan semua bahan yang dipotong kecuali cili dan nenas.
6. Kemudian masukkan pula 1 senduk bahan kisar
– 1/2 biji bawang merah
– 1/4 biji bawang Holland
– 1 ulas bawang putih
– 1/4 sudu kecil ketumbar& jintan putih
– 2 hiris nipis serai
– 1/4 hiris nipis halia
Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
Ads
7. Masukkan pula 1 1/2 senduk cili kering kisar. Tutup kuali dengan penutup seketika. Biarkan ia pecah minyak.
8. Tambahkan 1 senduk cili sos Life, masukkan juga 1 sudu besar sos tiram dan 3/4 gelas air asam jawa (secubit asam jawa + 3/4 gelas air). Kacau sekata dengan api sederhana perlahan.
Ads
9. Perasakan dengan;
– 1 3/4 sudu besar gula
– 3/4 sudu kecil garam
– 1/2 sudu besar perencah Hilal
10. Akhir sekali masukkan potongan nenas sebelum ditutup api. Masukkan juga sedikit cili potong tadi.
11. Siap! Sedia untuk dicurahkan kuah ini atas badan ikan.
Buah dah lebat atas pokok tapi belum sempat masak dah pecah dan gugur. Sayang sungguh. Ini antara masalah yang biasa berlaku pada pokok buah rambutan, mangga, nangka, tomato dan limau dan lain-lain.
Ramai yang tak tahu apa punca dan cara penyelesaiannya. Menurut perkongsian SHS Kebun punca buah retak atau pecah ini adalah disebabkan buah menyerap terlalu banyak air dan kurang kalsium.
Punca buah pecah dan jatuh
Foto: Facebook Berkebun D Rumah
Kenapa buah boleh senyum? Kami selalu mendapat pertanyaan daripada pekebun buah mereka retak atas pokok. Buah seperti tomato, rambutan, nangka, mangga dan lain lain, akan retak sekiranya kulit buah tidak cukup kuat.
Buah serap terlalu banyak air
Ini gejala biasa khasnya pada musim hujan. Buah menyerap terlalu banyak air dan mengembang. Kulit yang tidak cukup kuat akan retak disebabkan tekanan dari buah di dalam.
Kulit buah tidak cukup kuat disebabkan kekurangan kalsium
Kekurangan kalsium juga akan menyebabkan buah jatuh sebelum matang. Ini disebabkan tangkai buah tidak cukup kuat dan bila buah semakin besar, beratnya akan menyebabkan tangkai patah.
Kalsium dapat menebalkan dan menguatkan sel-sel kulit supaya mereka boleh tahan tekanan daripada buah dan menguatkan tangkai buah supaya boleh tahan berat buah.
Kalsium boleh didapati daripada kapur pertanian (link Shopee) . Tetapi bila gejala buah retak telah muncul, ia telah terlalu lambat untuk membekalkan kalsium dengan kapur pertanian
Untuk menangani masalah buah retak dan jatuh, kita boleh menggunakan baja foliar kalsium (link Shopee) yang disemburkan terus kepada daun-daun supaya kalsium dapat diserap dan digunakan dengan segera.
Duit tak keluar di ATM waktu buat pengeluaran atau duit kena ‘telan’ waktu nak masukkan duit ke dalam akaun. Ini antara situasi ‘cash jammed’ yang boleh berlaku pada kita sewaktu menggunakan mesin ATM.
Mestilah kita gelabah tambah pula kalau melibatkan duit wang yang banyak. Situasi ini memang ada terjadi, maklumlah mesin pun macam manusia akan ada waktu ia tidak berfungsi dengan baik.
Sebab itu kita kena tahu apa yang perlu dilakukan supaya kita dapat Kembali wang kita. Jika cash jammed ini terjadi pada kita, lakukan perkara berikut;
Apa perlu buat kalau duit tak keluar di ATM atau cash jammed
1. Ambil Gambar Paparan Skrin ATM
Jika terpapar mesej seperti “cash jammed” atau sebarang ralat, ambil gambar skrin sebagai bukti. Gambar ini akan membantu pihak bank mengesahkan bahawa benar berlaku masalah semasa transaksi.
2. Ambil Gambar Nombor ID Mesin ATM
Setiap mesin ATM mempunyai nombor ID unik yang biasanya tertera di bahagian atas atau sisi mesin. Gambar ini penting kerana pihak bank akan merujuk ID tersebut untuk menjejak transaksi bermasalah.
3. Simpan Resit atau Catat Maklumat Transaksi
Jika mesin mengeluarkan resit, simpan resit tersebut. Jika tidak, segera catat maklumat seperti tarikh, masa, lokasi cawangan, dan jumlah wang yang dimasukkan.
4. Hubungi Khidmat Pelanggan Dalam Tempoh 24 Jam
Segera hubungi pusat khidmat pelanggan bank dan buat laporan. Minta nombor rujukan laporan sebagai bukti bahawa aduan telah dibuat.
5. Catat Nama Pegawai dan Nombor Laporan
Simpan nama pegawai yang mengendalikan aduan serta nombor laporan. Ini penting untuk rujukan jika perlu membuat susulan.
6. Kunjungi Cawangan Jika Berlaku Pada Hujung Minggu
Jika insiden berlaku pada hari cuti atau hujung minggu, pergi ke cawangan terdekat pada hari bekerja. Isi borang “cash jammed” dan simpan salinan borang sebagai bukti rasmi.
Biasanya wang akan dikreditkan semula dalam tempoh 3 hingga 14 hari bekerja, bergantung kepada semakan pihak bank.
Dulu setiap rumah mesti akan ada gerobok atau almari untuk simpan lauk macam ni. Tapi sekarang kebanyakkannya dah tak digunakan lagi, mungkin terbiar di belakang rumah di kampung atau di tepi dapur.
Kalau masih ada walaupun uzur jangan sesekali dibuang, sebab ia masih lagi digunakan tapi untuk tujuan lain. Gerobok lama ini boleh kita tukar jadi almari hiasan yang moden dan eksklusif.
Idea ini dikongsi oleh Alied Wahab yang melakukan makeover gerobok lauk yang dijumpai di tempat pelupusan sampah menjadi almari hiasan yang cantik dan moden.
Makeover gerobok lauk lama jadi almari hiasan eksklusif
Bermula pkp 3.0, terjumpa gobok lauk di tempat pembuangan sampah. “Ini harta karun ni.” Kutip bawa balik baik pulih mana mampu. Boleh la, baru niat di hati nak cari di kedai, rezeki alhamdulillah dapat juga Allah bagi.
Langkah makeover
1) Saya buang jaring hijau, bersihkan sawang yang ada.
2) Kemudian pada bahagian kayu yang berlubang dek bekas paku letak filler untuk tutup aib yang ada.
3) Selepas itu boleh sander dengan kertas pasir supaya permukaan kayu gerobok halus.
4) Gerobok ini waktu jumpa tiada para jadi saya buat para rak dalam almari menggunakan kayu. Kayu papan ini saya beli di hardware panjang 12 kaki dengan harga RM45 sekeping.
5) Kemudian saya cat dengn warna hitam mati. Ini cat yang digunakan.
Cara wangikan rumah tanpa beli pewangi mahal, guna penyegar mahal. Kalau suka kediaman sentiasa berbau harum semula jadi dan segar cara ini boleh sangat...