Buat Sendiri Karipap Sardin Yang Sedap & Rangup, Bentuk Pun Lain Untuk Bezakan

Share

Karipap sardin antara kegemaran ramai juga. Ini antara kuih yang selalu kita beli. Cuma kejadian biasa berlaku, nak beli karipap sardin tapi dapat kentang. Frust betul.

Untuk pembuat karipap sardin nak mudah bezakan boleh buat bentuk yang berbeza sikit, macam yang dikongsi oleh Che Pah Che Gu.

Buat sendiri karipap sardin, bentuk tiga segi

Bahan untuk kulit karipap

1kg tepung gandum
3 sudu makan tepung beras
1 1/2 cawan minyak jagung
3 sudu besar mentega
1/2 sudu teh garam
750 ml air sejuk atau air campur ais (1 1/2 cwn)

Cara membuat:
  1. Cara panaskan minyak dan mentega. Nak guna margerin pun minyak masak pun boleh.

2. Tuang ke dalam campuran tepung beras dan gandum. Guna senduk kayu sebatikan macam serbuk roti.

3. Kemudian masukkan secawan air dulu. Sebatikan. Kalau keras tambahkan air lagi dan uli.

4. Perap selama 30 minit kemudian barulah boleh guna untuk masukkan inti.

Bahan untuk inti sardin (1 kg tepung)

2 tin sardin yang besar
1 biji bawang holland
3 ulas bawang putih
4 sudu makan lada kisar
Sedikit halia
1/2 sudu jus limau supaya hilang bau hanyir ikan.
Kulit kayu manis 2 batang.

Cara membuat
  1. Asingkan sos sardin. Hancurkan ikan guna garfu

2. Bawang dan halia kisar kasar. Tumiskan bersama kayu manis dan cili kisar. Dah naik bau masukkan sardin dan perasakan.

3. Untuk mendapat bentuk seperti dalam gambar timbang doh dalam 40 gram.

4. Canai doh membentuk bulatan. Lipat dua bulatan doh tadi.

5. Kemudian bahagi dua separuh bulatan tadi. Boleh potong guna lidi. Nak guna belakang pisau pun boleh. Nanti akan jadi macam poket bila dibuka. Masukkan inti dan kelim macam biasa.

6. Boleh terus goreng atau boleh dibuat frozen juga.

Selamat mencuba

Sumber: Che Pah Che Gu

Published by
VK