Kalau makan kuetiau sup di kopitiam rasanya memang lain daripada yang selalu kita buat.
Menu Chinese style ini supnya jernih tapi sedap sungguh. Letak pula cili potong kicap! Ringkas tapi cukup rasanya.
Kalau teringin nak buat di rumah pun boleh sangat, sebab bahan-bahannya mudah dan cara membuatnya senang. Rahsia sedapnya terletak pada minyak bawang putih goreng. Boleh ikut perkongsian dari Siti Rahayu Ahmad.
Buat sendiri kuetiau sup Chinese style
Ads
Cara penyediaan sup
- Rebus isi ayam hingga mendidih.
- Masukkan fishball
- Masukkan 1 kiub ayam & white pepper
- Keluarkan isi ayam dari kuah sup. Sejukkan & carikkan isi ayam.
- Sambil tunggu sup masak bilas kuetiau untuk buang lebihan minyak. Toskan.
Cara buat cili kicap
- Potong cili & campurkan dengan kicap masin.
Ads
Cara buat garlic oil/minyak bawang putih
- Cincang 1 labu bawang putih, lebih senang pakai chopper.
- Masukkan minyak dalam kuali kecil, masukkan bawang putih.
- Hidupkan api, guna api kecil. Kacau hingga bawang garing & kekuningan kemudian tutup api. Jangan sampai bawang hangus nanti pahit.
Ads
Cara penyediaan
- Masukkkan kuetiau dalam mangkuk.
- Susun isi ayam, sendukkan sup berserta fishball, masukkan cili potong & minyak bawang putih. Siap untuk dimakan.
- Boleh juga nak masuk sayur sawi jika suka.
Sumber: Siti Rahayu Ahmad.