Kalau Buat Kuih Kasturi Ikut Bancuhan Ini Supaya Kulitnya Rangup Tak Liat Bila Sejuk

Share

Kuih tradisi yang turut dikenali dengan nama kuih kasturi ini memang jadi kesukaan ramai. Cuma tak banyak kedai yang menjualnya. Bila terasa nak makan takde pulak orang jual.

Supaya keinginan sentiasa dipenuhi rasanya kita dah boleh belajar buat sendiri kuih ini. Lagi satu, jika buat sendiri dengan 1/2 kg kacang hijau boleh dapat 50-60 biji. Boleh simpan untuk frozen sekali.

Jika nak cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Iin Ismail yang turut menjual kuih ini.

Buat sendiri kuih kacang hijau/ kuih kasturi

Bahan untuk kacang hijau
1/2 kg kacang hijau
Daun pandan
2 cawan gula atau ikut manis
Garam sedikit
1/2 biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum

Cara membuat:

  • Rebus kacang hijau rebus bersama daun pandan sampai empuk bersama daun pandan.
  • Bila dah kering air tambah dulu garam, kelapa parut dan tepung gandum.
  • Tepung gandum tak guna banyak sebab nanti rasa kacang hijau akan ‘lari’, keras dan kurang sedap.

  • Gaul rata dan biarkan sejuk.
  • Bila dah sejuk boleh uli, simpan dalam peti sejuk. Esok boleh bentukkan dan buat bancuhan tepung. Nak goreng terus pun boleh.

Bahan bancuhan tepung
3 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit air kapur sikit
Sedikit kunyit
Air

Cara membuat:

  • Bancuh semua bahan dalam mangkuk hingga sebati.
  • Kemudian celup kacang hijau ke dalam bancuhan dan goreng hingga kekuningan.
  • Guna tepung beras saja ya untuk dapatkan kulit yang ranggup dan tak liat bila sejuk.

Untuk frozen
Untuk buat kuih kasturi frozen, goreng kuih sekejap saja, agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, dan tidak fragile. Sejukkan dan boleh simpan dalam freezer.

Selamat mencuba.

Sumber: Iin Ismail

Published by
VK