Kuih tradisi yang turut dikenali dengan nama kuih kasturi ini memang jadi kesukaan ramai. Cuma tak banyak kedai yang menjualnya. Bila terasa nak makan takde pulak orang jual.
Supaya keinginan sentiasa dipenuhi rasanya kita dah boleh belajar buat sendiri kuih ini. Lagi satu, jika buat sendiri dengan 1/2 kg kacang hijau boleh dapat 50-60 biji. Boleh simpan untuk frozen sekali.
Jika nak cuba, boleh ikut cara yang dikongsi oleh Iin Ismail yang turut menjual kuih ini.
Bahan untuk kacang hijau
1/2 kg kacang hijau
Daun pandan
2 cawan gula atau ikut manis
Garam sedikit
1/2 biji kelapa parut
2 sudu makan tepung gandum
Cara membuat:
Bahan bancuhan tepung
3 cawan tepung beras
Sedikit garam
Sedikit air kapur sikit
Sedikit kunyit
Air
Cara membuat:
Untuk frozen
Untuk buat kuih kasturi frozen, goreng kuih sekejap saja, agak-agak sehingga tepung salutan bertukar warna dan kita dapat bentuk kuih yang tetap, dan tidak fragile. Sejukkan dan boleh simpan dalam freezer.
Selamat mencuba.
Sumber: Iin Ismail