Paru goreng yang nipis dan rangup memang ralit dimakan. Dah macam jajan, tak sedar boleh habis sebalang.
Disebabkan keenakannya ramai juga yang cuba buat sendiri paru goreng crispy ini tapi akhirnya mengeluh tak menjadi.
Sebenarnya nak jadikan ia crispy atau rangup ada caranya yang perlu diikuti terutama waktu menggoreng. Boleh ikut panduan yang dikongsi oleh Norlela Abdullah ini. Katanya jika dah mahir membuatnya, ia boleh dijadikan bahan jualan untuk tambah pendapatan.
Cara buat paru goreng crispy
Akhirnya dapat buat paru goreng crispy. Selalu anak-anak beli sebekas sampai RM30. Kawan-kawan boleh jadikan pendapatan sampingan kalau rajin.
Bahan-bahan
Paru
Bawang putih
Serbuk kunyit
Serbuk ketumbar
Serbuk jintan manis
Serbuk jintan putih
Serbuk cili
Tepung beras
Garam
Serbuk perasa
Cara membuat
1. Rebus paru. Sejukkan dalam chiller semalaman supaya senang hiris bila dah keras.
Jika tak dimasukkan dalam chiller sukar untuk dapat paru dengan hirisan yang nipis. Pastikan hiris senipis yang mungkin dengan pisau tajam.
2. Kisar semua bahan rempah dengan sedikit air.
3. Gaul bahan dikisar dengan paru yang dihiris nipis.
4. Goreng paru dalam minyak yang betul-betul panas. Bila hampir masak boleh kecilkan api. Pastikan paru dah keras seperti kerepek baru angkat. Jika tak paru tak rangup.
5. Angkat, tos dan simpan dalam bekas yang kedap bila dah sejuk. Boleh makan begitu saja atau buat lauk.
Selamat mencuba.
Sumber: Norlela Abdullah
Kalau tak rajin nak buat, boleh klik SINI untuk beli paru crispy