Tapai pulut memang nikmat terutama bila makan sejuk-sejuk. Dapat pula yang manis, memang sedap.
Sebagai salah satu makanan tradisi, seeloknya kita tahu cara membuatnya apatah lagi jika ramai peminat hidangan ini di rumah.
Lagi puas makan bila tapai dibuat sendiri, kalau beli dah tentu kuantitinya sikit saja kan.
Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Lind Razak.
Bahan-bahan:
Cara buat tapai
2. Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 minit.
3. Siramkan pulut yang telah dikukus dengan 3 cawan air, sambil kaup balik (untuk langkah ini saya tak alihkan pulut ke dalam bekas, saya siramkan air terus dari pengukus).
4. Kukus semula pulut tadi dalam 10 minit atau sehingga naik wap.
5. Tutup api dan alihkan pulut yang telah masak ke dalam dulang besar untuk disejukkan. Ratakan pulut tadi, supaya cepat sejuk.
6. Biarkan pulut betul-betul sejuk.
7. Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi ke atas pulut, balik-balikkan pulut tadi, ayak ragi ke atas pulut sekali lagi hingga ragi rata pada pulut.
8. Sudukan pulut tadi ke dalam bekas dadih/daun getah.
9. Susunkan ke dalam bekas sesuai. Saya letak dalam tong.
10. Simpan di tempat yang gelap selama 2 hari. Selepas 2 hari, baru tengok tapai tu ya.
11. Masukkan dalam peti sejuk, sebab tapai ni sedap makan sejuk sejuk. InsyaAllah, menjadi. Tapai manis dan berair.
Selamat mencuba.
Sumber: Lind Razak