
Kalau nak pastikan kediaman berbau harum kita biasanya akan beli saja pewangi kediaman. Beli sebotol kadang-kadang tak sampai sebulan dah habis kalau kerap menggunakannya.
Sebagai langkah penjimatan, boleh saja DIY pewangi rumah mengikut perkongsian netizen @yatt_azml di twitter ini. Cuma guna dua bahan saja, satu rumah berbau harum.
Bahan-bahannya pula memang dah ada di rumah jadi kalau habis boleh saja buat semula.
Bahan-bahan
Botol semburan -saiz kecil
1 penutup botol softner atau pelembut pakaian
Sedikit cuka

Cara membuat:
- Campur bahan ini dalam botol, boleh juga tambahkan air.
- Kalau nak guna botol lebih besar tambahkan pelembut pakaian (apa juga jenama)

- Semburlah pada langsir, sofa atau karpet.
- Selain itu ia juga berfungsi untuk kurangkan habuk melekat pada permukaan seperti meja, kipas dan tingkap.
Sumber:@yatt_azml
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Cara Buat Sambal Belacan 2 Dalam 1, Stok Sebalang. Nak Makan Ceduk Saja, Boleh Buat Rencah Nasi Goreng Juga

Kalau dalam rumah kita ramai yang suka sambal belacan dan wajib ada setiap kali makan, eloklah buat sebalang macam Mariana Abdul Majid ini.
Tak perlu susah-susah buat banyak kali. Bestnya sambal belacan yang sama ini juga boleh dibuat rencah untuk nasi goreng. Kan senang 2 dalam 1.
Sambal belacan stok sebalang
Ini cara saya bila malas nak tumbuk sambal belacan. Saya kisar saja semua, buat stok sebalang. Lega…nak makan cedok je. Bawah ni saya sertakan resepi cara saya;
Bahan-bahan:
Cili hidup
Cili padi
Belacan
Air asam jawa(perah guna air masak suam)
Air perahan limau kasturi (7-9 biji)
2 biji limau kasturi (buang biji, hiris sekali dengan kulit)
Gula
Garam kasar
* Kuantiti bahan rujuk gambar

Cara membuat:
- Masukkan cili hidup, cili padi, belacan, air asam jawa, air perahan limau kasturi,limau kasturi yg dihiris,gula dan garam kasar.

2. Kisar on off. Agak sedikit lumat, kisar jangan terlalu lama ya. Siap boleh simpan dalam balang letak dalam peti ais.

3. Siap stok sambal belacan sebalang!

Lagi satu nak beritahu sambal belacan ni boleh buat rencah nasi Goreng.
Cara nak masak nasi goreng sambal belacan:
1. Panaskan minyak tumis bawang putih.
2. Bila naik bau letak sambal belacan 2 sudu dan isi ikan goreng . Gaul sebati.
3. Pecahkan sebiji telur biar sekejap kemudian kacau.
4. Bila telur dah sedikit masak masukkan nasi sejuk. Gaulsebati, masukkan sayur dan bahan perasa jika suka.
5. Gaul dan cukup rasa tutup api, siap!
Sumber: Mariana Abdul Majid
Artikel berkait:
Cara Buat Sambal Belacan Yang Sedap Macam Makan Di Kedai Siam
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Buat Sendiri Ayam Goreng Ala 4 Fingers, Rangup Confirm Makan Sampai Menjilat Jari

Ramai rasanya peminat ayam goreng ini. Memang sedap, tapi waktu PKP ini mana boleh nak makan kat sana. Nak delivery pun tak semua kawasan dihantar.
Jadi kalau teringin bolehlah buat sendiri untuk puaskan keinginan makan. Jimat pun jimat. Caranya dikongsi oleh Anis Atokman.

Bahan-bahan :
10/15 pcs kepak ayam
4 ulas bawang putih
1/4 cawan kicap cair (cap Kipas Udang)
1/2 cawan air
1/4 gula melaka
1/2 sudu besar serbuk lada hitam (letak extra jika nak pedas)
2 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar madu
1 sudu besar cuka
Tepung Jagung
Serbuk perasa
Garam
Cara buat ayam goreng:
1. Gaulkan ayam dengan serbuk lada hitam, serbuk perasa dan sedikit garam.
2. Kemudian sadurkan semua ayam satu persatu dalam tepung jagung sampai bersalut penuh.Tekan sikit supaya tepung lekat elok.
3.Goreng ayam lebih kurang dalam 10 minit (agak-agak salutan dah tak nampak bertepung dan melekat).
4. Angkat ayam tos dan tunggu sekejap, kemudian sadurkan sekali lagi ke dalam tepung jagung dan goreng semula buat kali kedua (wajib buat untuk ayam kekal rangup lama).
Goreng ayam sampai kekuningan dan sampai ayam yang disadur jadi rangup (api sederhana jangan terlampau kuat, takut dalam tak masak).
5. Dah siap boleh angkat ayam dan ketepikan untuk buat kuah salutan.

Cara buat kuah salutan:
1. Tumis bawang putih hingga kekuningan (minyak sikit saja lbih kurang 1 sudu besar). Masukkan kicap,air, madu,gula melaka dan serbuk cili.
2. Kacau sebati hingga mendidih. Kemudian masukkan cuka. Kacau hingga tekstur jadi sedikit pekat (jangan terlampau pekat nanti bila sejuk kuah makin pekat).
3. Dah nampak pekat tutup api. Waktu kuah dah agak suam boleh tuang sedikit demi sedikit ke atas ayam yang telah siap digoreng tadi sambil gaul rata.
Nak lebih boleh tuang lebih, dan kalau ada lebihan kuah salutan boleh simpan. Nanti nak buat lagi boleh goreng ayam dan gunakan kuah salutan yang sedia ada saja.
Video penuh boleh klik link ini ya https://www.facebook.com/watch/?v=318329066090146
Selamat mencuba
Sumber: Anis Atokman
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!
Buat Sendiri Kuetiau Sup Chinese Style. Rahsia Sedap Minyak Bawang Putih

Kalau makan kuetiau sup di kopitiam rasanya memang lain daripada yang selalu kita buat.
Menu Chinese style ini supnya jernih tapi sedap sungguh. Letak pula cili potong kicap! Ringkas tapi cukup rasanya.
Kalau teringin nak buat di rumah pun boleh sangat, sebab bahan-bahannya mudah dan cara membuatnya senang. Rahsia sedapnya terletak pada minyak bawang putih goreng. Boleh ikut perkongsian dari Siti Rahayu Ahmad.
Buat sendiri kuetiau sup Chinese style

Cara penyediaan sup
- Rebus isi ayam hingga mendidih.
- Masukkan fishball
- Masukkan 1 kiub ayam & white pepper
- Keluarkan isi ayam dari kuah sup. Sejukkan & carikkan isi ayam.
- Sambil tunggu sup masak bilas kuetiau untuk buang lebihan minyak. Toskan.
Cara buat cili kicap
- Potong cili & campurkan dengan kicap masin.

Cara buat garlic oil/minyak bawang putih
- Cincang 1 labu bawang putih, lebih senang pakai chopper.
- Masukkan minyak dalam kuali kecil, masukkan bawang putih.
- Hidupkan api, guna api kecil. Kacau hingga bawang garing & kekuningan kemudian tutup api. Jangan sampai bawang hangus nanti pahit.

Cara penyediaan
- Masukkkan kuetiau dalam mangkuk.
- Susun isi ayam, sendukkan sup berserta fishball, masukkan cili potong & minyak bawang putih. Siap untuk dimakan.
- Boleh juga nak masuk sayur sawi jika suka.
Sumber: Siti Rahayu Ahmad.
Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI
Download
sekarang!

