
Masalah peti ais atas sejuk tapi bahagian bawah tak, adalah antara masalah biasa dihadapi bila sudah beberapa tahun menggunakan peralatan elektrik ini.
Bagi yang berhadapan masalah ini mungkin boleh cuba cara yang dikongsi oleh Muhammad Rofiq yang membuat perkongsian dalam Facebook Tukang Apa Hari Ini.
Cara ini menurut beliau dikongsi oleh sahabatnya yang bekerja membaiki peti sejuk.
Sekadar berkongsi cara baiki peti ais.
Peti ais ini sejuk dekat atas tapi tak sejuk bahagian bawah
Lepas bertanya sahabat kerja baiki peti ais, dia minta tutup peti ais sekurang-kurangnya 24 jam. Selepas itu on semula.
Sebabnya ada ais beku antara lubang angin atas nak keluar ke bawah.
Selepas buat cara ini, alhamdulillah dah OK
INFO: Namun begitu sekiranya masalah yang sama berlaku lagi sebaiknya gunakan khidmat technican untuk membaikinya. Kemungkinan ada bahagian lain yang rosak. Kebiasaannya thermal sensor, timer & heater.
Sumber: Muhammad Rofiq
Buat Sendiri Bun Sandwic Ala Breakfast McD. Inti Boleh Ikut Citarasa, Lagi Sedap

Asyik makan nasi lemak, nasi goreng, bihun atau mee goreng bosan juga. Sekali sekali boleh ubah cita rasa sarapan kita ala-ala fast food kesukaan ramai.
Menu ini anak-anak pun suka. Bun ini boleh dibuat siap-ssiap malam hari, esok boleh letak inti ikut citarasa. Boleh letak scrambled egg, burger ayam, sosej, keju dan sebagainya. Ikut suka!
Cara untuk hasilkan bun ini dikongsi oleh Nor Asiah. Memang flawless hasilnya.
Buat sendiri bun ala breakfast di McD
Anak bongsu cakap nak makan omelette macan McD. Saya pun suka buat bun sendiri sebab lebih sedap bila buat sendiri. Anak-anak nak makan burger last minit.
Ring burger beli kat Shopee. Saiz 4 inci, doh 75gm.
Resipi bun/roti
Bahan-bahan:
500gm tepung roti
70gm gula kastor
1 sudu besar yis kering
1 sudu besar susu tepung
1 biji kuning telur
1 sudu teh garam
50gm marjerin/mentega
10gm pelembut roti
280-300gm air sejuk
Cara membuat:
1. Masukkan semua bahan dalam bread maker kecuali garam.
2. Selepas 5 minit uli baru masukkan garam.
3. Selepas siap uli, bentuk doh burger antara 75-80 setiap satu. Gunakan acuan ring saiz 4 inci.
Tip: Sebelum bakar, spray doh dengan susu full cream untuk dapat permukaan roti yang cantik. Jika nak letak bijan tekan doh dalam bijan supaya tak tertanggal.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selsius selama 20 minit.
Hasilnya…
Dah siap boleh potong dan letak scramble egg, burger ayam, daging, sosej atau keju. Inti boleh ikut cita rasa.
Selamat mencuba.
Sumber: Nor Asiah
Mesin Basuh 10kg Berapa Kuantiti Baju Boleh Masuk? Berat Kira Dengan Air Atau Baju Saja. Ini Jawapannya

Isi Kandungan
ToggleWalau hari-hari guna mesin basuh untuk mencuci pakaian tapi kita selalu tertanya tentang kuantiti baju yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mesin basuh.
Sebagai contoh jika mesin basuh tertera 10kg, adakah ia bermaksud berat baju 10 kg atau dikira bersama dengan air.
Soalan ini dijawab oleh seorang @abangletriq yang selalu berkongsi info tentang barangan elektrik di akaun TikTok beliau.
Menurut beliau berdasarkan berat yang tertera pada mesin basuh, kuantiti baju yang diletakkan bergantung kepada jenis mesin basuh juga.
Kuantiti berbeza ikut jenis mesin basuh
“Mesin basuh top load ia dikira sekali dengan baju basah, manakala untuk top load kuantiti dikiran baju kering.
“Mesin basuh front load boleh diisi banyak banyak kerana menggunakan putaran drum sepenuhnya. Manakala mesin top load menggunakan putaran pulsator di tengah drum untuk mencipta putaran air supaya baju berpusing,”jelasnya.
Had baju masuk dalam mesin basuh
Bagaimana nak tahu had baju yang dimasukkan kerana mesin basuh tiada sensor? Boleh gunakan tip yang beliau kongsi;
- Bagi mesin basuh front load boleh masukkan pakaian sampai atas sebab ia menggunakan putaran drum dan baju boleh dicuci sepenuhnya.
2. Bagi mesin basuh top loadi, disebabkan ia guna putaran air jadi kuantiti air perlu melebihi kuantiti baju. Kuantiti baju yang dimasukkan kena 3/4 daripada drum saja.
Sekiranya baju dimasukkan penuh, fulsator sukar untuk membuat putaran air mengakibatkan baju tak bersih dicuci.
Tapi ujarnya tak dinafikan ramai yang memasukkan baju penuh mesin sampai atas. Cara ini bukan saja menyebabkan pakaian tak bersih tapi spin shaft mesin basuh juga cepat rosak sebab overload baju.
@abgletriqq Replying to @arepeacearepeace sukatan baju atau kain untuk cuci dalam mesin basuh😊 #homeelectricalproducts #tips #tipsandtricks #washing #abgletriqq #fyp ♬ original sound – ABG.LETRIQQ
Buat Sendiri Acar Ikan Talang, Boleh Ikut Cita Rasa. Penambah Lauk & Selera Waktu Makan

Isi Kandungan
ToggleAcar ikan talang ini elok sangat dijadikan stok di rumah. Kalau tak sempat masak, goreng telur makan dengan lauk ini pun memang dah cukup sedap. Silap-silap bertambah nasi.
Acar ini memang ada saja dijual tapi kalau buat sendiri lagi best. Boleh ikut cita rasa, nak lagi pedas pun boleh.
Jika nak cuba buat sendiri boleh ikut cara yang dikongsi oleh Norshakinah Shaleh.
Cara buat acar ikan talang
Penyedian bahan
1. Mula-mula potong ikan talang masin (bukan ikan talang segar tu ya). Jangan potong kecil sangat, jangan besar sangat. Ini dalam 500gm, ambil bahagian isi saja. Tulang-tulang boleh simpan buat gulai.
2. Lepas siap potong rendam sekejap baru cuci bersih.
3. Dah siap cuci, tos dan goreng isi ikan talang tadi bagi garing. Dah garing toskan minyak (minyak goreng simpan untuk langkah seterusnya).
4. Sambil goreng ikan boleh kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Kuantiti ikut agak-agak saja ikut kuantiti ikan.
5. Kisar pula cili kering.
6. Kemudian kupas bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi. Basuh bersih. Bawang merah dan putih belah dua, halia potong mancis. Rendam semuanya dalam cuka. Jangan banyak sangat cuka. Nanti masam dan bau cuka.
7. Ini bahan-bahan perasa lain, gula melaka, lobak masin (basuh dulu), biji sawi, halba, kari ikan. Ambil juga serba sikit jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar, sangai sekejap dan kisar halus. (Klik SINI untuk beli [su_button url=”https://www.goshop.com.my/products/small-kitchen-appliances/pure-n-fresh-hand-blender-set-20143128″ style=”3d” color=”#ffffff”]hand blender[/su_button])
8. Ini pula bahan tambahan. Tak nak masuk pun boleh saja.
Cara memasak
1.Panaskan minyak yang bekas goreng ikan talang tadi tumis biji sawi dan halba. Dah naik bau masukkan bahan kisar tadi iaitu bawang dan halia tu.
2.Dah garing elok baru masukkan cili kisar. Tumis sampai betul-betul pecah minyak. Kemudian masukkan serbuk kari dalam 2 sudu, dan jintan kisar tadi.
3. Goreng lagi sampai pecah minyak, baru masukkan gula melaka. Masak lama sikit pun tak apa.
4.Bila bahan tumis dah masak elok, masukkan bahan-bahan yang direndam dengan cuka tadi. Masukkan sekali dengan cuka yang rendam.
5. Masukkan buah buahan kering, lobak masin dan ikan talang goreng tadi.
6.Gaul bagi sebati. Biar sampai pecah minyak sekali lagi. Kacau sekali sekala saja supaya ikan tak hancur. Biarkan acar atas api perlahan, bagi semua rasa sebati. Lagi lama lagi elok dan sedap.
7.Akhir sekali tabur bijan. Ok dah siap. Sejukkan sebelum letak dalam bekas.
Selamat mencuba.
Sumber: Norshakinah Shaleh.