Banyak dinding dapur kediaman yang menggunakan mozek ataupun jubin. Memang mudah dibersihkan tapi bila perlu drill untuk buat rak, hiasan, plug dan sebagainya kena pastikan caranya betul. Salah cara drill mozek boleh pecah. Sayang kan.
Bagi elakkan dinding mozek pecah, ada cara drill yang perlu dipraktikkan agar lubang pada jubin dapat dihasilkan dengan elok.
Cara betul drill jubin/mozek
Bagi anda yang perlu menebuk jubin ini sebaiknya ikut langkah yang dikongsi oleh Alel Sharifuddin
1. Gunakan tukul dan paku ‘sedikit’ sahaja di kawasan yg telah ditanda atau yang ingin di dril. Tujuannya utk memberikan laluan kepada mata drill. Kalau terus gunakan mata drill, nanti akan licin/mata tergelincir.
Ads
2. Gunakan mata drill tiles. Boleh beli di hardware harga RM12
3. Gunakan mode drill, jangan gunakan mode ‘HAMMER’, ia boleh menyebabkan tiles pecah. Mata drill tadi hujungnya sudah tajam jadi tidak perlu tolak mesin dengan kuat. Layannn je sambil dia buat lubang atas tiles.
4. Bila tiles dah berlubang cantik, pakai mata drill tebuk dinding pula. Kenapa kena tukar? Sebab nak jaga mata drill tiles. Boleh saja nak guna mata drill yang sama tapi nanti hujungnya tumpul. Sayang…
Ads
5. Ok, lepas dah ada lubang, dah tukar mata barulah boleh tukar kepada mode HAMMER. Tekan perlahan-lahan juga.
Buat kolam mandi sendiri di rumah, bukan sesuatu yang mustahil. Asal kawasan rumah ada ruang, anak-anak muka mandi kolam dan ada bajet sedikit ia boleh diusahakan.
DIY solo pun boleh! Buktinya adalah perkongsian dari Eddy Azuan yang menyiapkan sendiri kolam mandi mini untuk anak-anaknya. Menariknya ia diusahakan selama 7 hari berbekalkan rujukan dari Google, Youtube & Facebook.
Malah beliau turut berkongsi langkah demi langkah untuk menyiapkan kolam yang bajetnya hanya lebih kurang RM3,000. Berbaloi kan!
DIY 7 hari kolam mandi mini
1. Inilah rupa asal ruang yang ada, rumput tiruan memang dah ada, cuma tanah tak sama level dengan lantai batu.
2. Ini lakaran pelan. Oh ya, ada yang tanya kenapa perlu buat deck keliling?
-Tak nak kucing dtg cakar
-Tak nak ada haiwan ‘bermastautin’ celah-celah.
-Melindungi sistem pipe yang ada.
-Nampak kemas dan siap.
3. Barang-barang order dari online. 3 hari terus sampai depan rumah. Cuma KANVAS kolam sebelah dalam beli dari set pool yg dah siap – BESTWAY 2m x 4m, kedalaman 1m. Boleh cari di Shopee, harga lebih kurang RM700-800.
4. Kerja-kerja dimulakan dengan memunggah semula rumput tiruan untuk proses meratakan sedikit tanah.
5. Lebih kurang 15 kampit pasir digunakan. Kenapa tak simen? Tak larat nak bancuh. Kenapa tak pakai tanah merah? Kat kedai online tu je ada, senang sekali order. Rumusan, sebaiknya lantai simen dulu cun kalau ada MODAL tenaga dan mesin.
6. Lebih kurang hasil setelah pasir diratakan, jangan lupa paip longkang untuk air keluar. Hujungnya akan ditutup dengan jaring supaya tiada haiwan boleh keluar masuk.
7. Kemudian cover balik dengan WEED MAT untuk elak pertumbuhan tumbuhan di celah-celah ruang. Saya kekalkan rumput tiruan sebagai alas sebab nak jadikan lembut di dasar kolam bila pijak. Risau k ada batu, atau benda tajam lain.
8. Framing dimulakan dengan jasa bahan mentah BESI BIRU! Perlahan-lahan potong pakai gunting, tak berani pakai GRINDER.
9. Anak-anak ‘membantu’ selama 3 minit.
10. Siap lebih kurang frame untuk deck. Ingat, ini untuk tampung decking, tak pasti kalau pakai kanvas tanpa set pool buleh tampung beban air atau tak.
11. Indahnya besi biru ni, walau dia bakal hilang di mata. Tapi takkan dilupakan jasanya sebagai tetulang keutuhan DECK nanti.
12. Tangga pool tu lebihan, nanti kena DIY adjust sikit.
13. Lepas siap frame, kita usahakan sistem PAM dan FILTERnya. Asalnya pam 0.5hp, kemudiannya akan ditapis ke sand filter. Namun selepas dicuba pam 0.5hp tak cukup power utk bantu bila nak vacuum sedut habuk di lantai maka UPGRADE ke 3.0hp
14. Lepas siap sistem pipe dan pump, mula pasang kolam kanvas dan try isi air.
15. Deck dipasang, saya guna PRIMA PLANK, ada urat kayu.
16. Hampir siap, memamg buat sekali area untuk shower dan cuci kaki. Si kecik ni dah mula enjoy ruang baru.
Buat sendiri aiskrim cawan ini memang berbaloi kerana siapa saja yang tak suka makan aiskrim, dari anak kecil sampai yang dah tua pun suka.
Malah kalau dah mahir boleh pula jadikan pendapatan sampingan seperti yang dilakukan oleh Nurul Ashikin yang menjual aiskrim cawan dari rumah.
Beliau juga tak lokek berkongsi resipi aiskrim yang dijual. Yang ini versi aiskrim dalam cawan yang comel dan boleh dipelbagaikan perisa.
Belajar buat aiskrim cawan, boleh buat pelbagai perisa
Moh kita belajar cara buat aiskrim pulak. Mak-mak surimah boleh buat side income juga dengan aiskrim ini. Sambil duduk rumah, duit pun masuk, jual aiskrim saja. Resipi saya halalkan.
Bahan-bahan aiskrim cawan:
1 tin susu pekat
1 tin susu cair
3 tin air
2 sudu makan tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
2 sudu makan ovalatte
1 sudu makan esen vanilla/serbuk vanilla
2 cawan fresh cream/whipping cream non dairy
Cara membuat
1. Masak base susu (susu pekat dan susu cair) hingga mendidih. Setelah mendidih masukkan bancuhan tepung jagung, kacau sebati. Tutup api.
2. Sejukkan bancuhan base susu, lebih elok kalau bekukan semalaman. Fungsi untuk aiskrim lebih gebu.
3. Campurkan base susu tadi (kalau beku kena hancurkan dulu) dengan fresh cream bersama ovalatte dan esen vanilla. Putar guna kelajuan perlahan. Bila bancuhan dah sebati baru gunakan kelajuan nombor 4 atau 5. Putar lagi dalam 15-20 minit. Dah siap aiskrim.
4. Akhir sekali isi filing dalam cawan dan masukkan aiskrim tadi. Boleh lorekkan filing di atas aiskrim guna lidi. (Filing boleh beli di kedai bakeri dan boleh guna ikut cita rasa).
5. Dah siap, masukkan dalam frezeer semalaman dan boleh dimakan. Aiskrim ini boleh tahan sehingga 2 bulan jika disimpan dengan betul.
INFO: Kuantiti aiskrim boleh dapat dalam 35-40 cawan untuk resipi ini.
Puding ada banyak jenis antara yang sedap dan disukai ramai adalah puding laici. Makan pulak puding yang dah disejukkan waktu cuaca panas memang nikmat.
Cuma puding ini memang jarang orang jual, kalau nak makan kena buat sendiri. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Aida Sarina. Resepi ini dipelajari dari ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Cara buat puding laici sedap dan mulus tak berketul
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Cara membuat:
Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk baru sedap.
INFO
Satu adunan ini saya masuk bekas tak penuh dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas.
Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yg lebih pejal/lembut, ikut preference masing-masing.
Kalau suka manis, boleh lebih kan gula. Ikut sukatan ini tak manis sangat, tak tawar sangat.
Sesiapa yang nak share, nak buat jualan, nak buat makan makan, silakan. Moga semua pahala sampai kepada mama dan abah saya.