Biasanya bila beli ayam untuk masak, kita bersihkan letak dalam satu bekas dan terus simpan dalam freezer peti sejuk.
Bila simpan begini waktu nak masak cepat kena rendam semua ayam walhal yang nak digunakan cuma 5 ketul saja. Bila berulang kali buat begini, ayam pun mudah rosak.
Untuk senangkan kerja, ayam beku mudah dilerai dan tak perlu rendam semua boleh guna tip yang dikongsi oleh Rose Affi ini.
Caranya kena simpan ikut cara ini;
1. Basuh ayam, dan toskan
2. Sediakan kertas minyak atau kertas pembungkus nasi yang selalu digunakan oleh peniaga dan juga bekas yang sesuai.
3. Ambil kertas minyak lipat dua. Pastikan bahagian plastik di atas. Kemudian alas bahagian bawah bekas, dan susun ayam satu persatu atas kertas tadi. Jangan tindan supaya ayam tak melekat bila dah beku.
4. Boleh buat beberapa lapisan dalam satu bekas besar jadi tak perlu guna banyak bekas.
5. Cara ini ayam takkan melekat dan mudah dileraikan. Cuma ambil kuantiti ayam yang diperlukan untuk masakan dan tak perlu rendam semua ayam.
Boleh juga tonton video step by step yang dikongsi.
@roseaffi harap dapat membantu #fypシ ♬ Syukur Alhamdulillah – Wafiq Azizah
Hasilnya…
@roseaffi ni hasilnya#fypシ ♬ BILA NANTI – NABILA MAHARANI
Semoga bermanfaat
Sumber: Rose Affi