Perkongsian Nurul Fazlina, usahawan sambal ini memang cukup berguna untuk peniaga dari rumah yang lain. Beliau berkongsi cara untuk membotolkan sambal supaya tahan lama tanpa menggunakan bahan pengawet.
Cara yang digunakan ini ujarnya membolehkan sambal kekal elok untuk dimakan selama 6 bulan di luar pada suhu bilik. Kaedah ini sesuai dipraktikkan bukan saja untuk usahawan tapi untuk simpan sambal bagi kegunaan sendiri.
Cara botolkan sambal supaya tahan lama
Jom nak kongsi macam mana saya ‘bottling’ produk sambal tanpa menggunakan bahan pengawet. Insha Allah boleh bertahan selama 6 bulan di luar dengan suhu bilik.
1. Botol-botol kaca yang hendak digunakan mesti dibasuh dulu.
2. Didihkan air dalam periuk besar untuk isi botol kemudian rebus botol kaca selama 20 minit. Rebus juga penutupnya selama 20 minit.
Ads
3. Selepas 20 minit angkat botol dan toskan sehingga air betul-betul kering. Tos juga penutup botol.
4. Kemudian bolehkan isi sambal dalam botol tadi.
Ads
5. Dah isi siap sambal, tutup dengan penutup. Kukus botol berisi sambal ini selama 20 minit.
6. Setelah selesai kukus, angkat dan biarkan sambal sejuk kemudian barulah sealed dengan plastik.
Ads
Sambal yang dah siap dibotol dan dilabel.
Semoga bermanfaat.
Boleh juga lihat video langkah demi langkah yang dikongsi oleh Nurul Fazlina di SINI.
Sekarang ini nak makan luar apatah lagi hidangan western memang agak mahal. Nak makan lamb chop pulak tu. Kalau satu famili 5-6 orang memang akan habis lebih RM150
Kalau nak berjimat dan puas makan, caranya buat sendiri saja hidangan ini di rumah. Siap boleh tambah lagi. Bagi penggemar lamb chop dan nak belajar menyediakannya boleh guna panduan dari Nazri Mat Zain.
Buat sendiri set lamb chop lengkap
Kalau nak berjimat, jom belajar buat sendiri Lamb Chop. Daging beli di kedai atau pasaraya. Tengok betul-betul Lamb atau Mutton. Lamb mahal sikit harganya sebab dagingnya lembut sesuailah untuk buat lamb chop. Kalau mutton murah sikit tapi dagingnya liat sesuai untuk masak Kari dan lain-lain.
Lamb chop
Sediakan bahan ini;
-Lamb 10 pcs (keping) – dibasuh hingga bersih dan toskan
-Masukkan lamb dalam bekas yang sesuai.
-Masukkan bawang putih 4 ulas (tumbuk hingga halus)
-Masukkan sos tomato 1/2 cawan
-Masukkan sos tiram 3/4 cwn
-Masukkan sos cili 1 cawan
-Masukkan kicap pekat manis 1 cawan
-Masukkan Lea & Perrin sos – renjis saja
-Masukkan lada hitam kisar 2 sudu besar
-Tak perlu letak garam, gula dan serbuk perasa
-Gaul kesemuanya dan masukkan dalam bekas. Perap beberapa jam lagi lama lagi sedap.
Cara memasak
– Guna Pan Fry masukkan sedikit minyak masak.
– Susunkan lamb di atas Pan Fry termasuk dengan sos perapan tadi. Guna api perlahan.
– Alih-alihkan lamb masak hingga betul-betul masak. Lamb tak perlu masak lama sebab dagingnya memang lembut. Tak perlu garing, masak medium rare barulah marbeles.
– Dah masak angkat dan letakkan di dalam pinggan. Masukkan sekali sos yang kita masak sekali dengan lamb tadi.
– Ulang masak lamb hingga selesai semuanya. Untuk ulang masak tak perlu letakkan minyak dalam Pan fry lagi. Siap!
Cara buat mashed potatoes
-Guna US potato 4 biji – optional
-Potong dadu dan rebus. Dah empuk angkat dan toskan
-Masukkan daalm bekas dan lenyek hingga halus.
-Masukkan 2 sudu besar butter
-Masukkan 1/2 atau 1 cawan susu full cream dan sedikit garam.
-Masukkan serbuk lada hitam 1 sudu besar
-Kacau sentiasa di atas api perlahan. Agak-agak dah masak tutup api
Boleh dihidangkan.
Cara buat sos black pepper
Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 sudu besar tepung gandum
2-3 cawan air
5 sudu besar kicap manis
Sos tiram 1 atau 2 sudu besar
Black pepper 1 sudu besar
1 kiub pati ayam
Garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa
Cara membuat
Panaskan butter hingga cair
Masukkan tepung gandum 2 sudu besar dan kacau hingga berketul-ketul.
Masukkan 2 atau 3 cawan air
Masukkan 5 sudu besar kicap pekat Manis
Masukkan 1 atau 2 sudu besar sos tiram
Masukkan kiub pati ayam sebiji
Masak hingga sos didih dan pekat.
Rasa dulu, baru masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Siap!
Cara buat coleslow
-2 biji lobak merah – diparut
-1/4 atau 1/2 biji kobis – potong halus
-Campurkan kedua sayur. Ambil sayur dalam segenggam atau lebih, sebiji bawag Holland dan masukkan ke daalm blender.
-Masukkan susu full cream 1/2 cawan
-Kisar sekejap jangan terlalu halus.
-Tuang dalam bekas dan campur dengan baki sayur tadi.
-Masukkan mayones lebih kurang 1/2 cawan, sedikit garam, cuka makan 1 sudu besar dan gaul bagi rata.
-Masukkan dalam peti ais dan hidangkan sejuk lagi sedap.
Kalau sambut hari-hari istimewa dengan keluarga seperti anniversary apa kata kita jamu selera dengan hidangan special. Antaranya menu lobster butter cheese macam ni.
Sekali sekala makan mewah apa salahnya kan… Cara masak lobster butter cheese ini cukup ringkas tapi hasilnya memang enak. Confirm makan sambal menjilat jari.
Cara buat lobster butter cheese
Bahan-bahan
1/2 potong Buttercup (mentega jenama lain pun boleh)
1 biji bawang holland potong dadu
4 ulas bawang putih hiris nipis
5 tangkai cili padi ( ikut kepedasan sendiri)
1 tin susu sejat
2 keping cheese
2 tangkai daun kari
Cara membuat
1. Potong dan cuci bersih loster, kemudian kukus dulu dalam 20 minit. Boleh juga rebus saja.
2. Selepas dikukus air kukusan jangan buang, ketepikan dulu.
3. Panaskan kuali dan letak butter. Pastikan api perlahan sewaktu cairkan butter.
4. Masuk daun kari dan bawang holland. Kacau sampai naik bau.
5. Masuk pula bawang putih (bawang putih masuk kemudian untuk elakkan hangit). Letak cili padi. Kacau sebati.
6. Masuk 1 tin susu sejat. Kacau dan biarkan mendidih.
7. Kemudian boleh masuk pula air kukusan lobster tadi. Air inilah yang buat kuah lagi nikmat. Kacau.
8.Letak 2 keping cheese kemudian perasakan dengan garam ikut citarasa.
9.Akhir sekali masuk lobster ke dalam kuali. Selepas digaul rata bolehkan tutup api dan hidangkan.
INFO: Jika tak nak guna lobster atau udang karang boleh saja ganti dengan udang biasa.
Bagi yang menerima banyak daging korban, menu daging mungkin kerap dihidang di atas meja sepanjang minggu ini. Selain sup, gulai, goreng kunyit satu lagi menu daging yang mengancam selera boleh kita buat nanti adalah daging rebus air asam. Kalau makan lauk ni memang confirm licin pinggan dibuatnya.
Bukan saja sedap tapi cara nak buat pun senang. Rebus, kisar, gaul dah siap. Resipi lengkap dikongsi oleh Farhana Ismail.
Bahan-bahan:
Daging – direbus dan dipotong
Bahan kisar :
Sedikit cili besar
Sebiji tomato
6 tangkai cili padi-ikut kepedasan yang disukai
Air asam secukupnya
Sedikit belacan
Garam
Gula
Bahan dipotong
1 biji tomato
Cili padi
Cili besar
Bawang besar
Cara membuat:
1. Kisar bahan dikisar tapi jangan sampai hancur lebur ya. Kisar kasar.
2. Tuang bahan kisar dalam mangkuk dan masukkan bahan yang dipotong tadi. Gaul.
3. Akhir sekali masukkan daging yang direbus tadi.
Siap dah boleh makan. Hidang pulak dengan ulam, memang terbaik.
Kereta keluar bunyi lain macam sewaktu memandu adalah petanda masalah. Seperti penyakit, biasanya sebelum kereta rosak akan ada tanda-tandanya. Masalah kereta ini boleh antaranya...