Cara Buat Ayam Goreng Salut Tepung Rangup. Nak Jimat Tepung Bancuh Sendiri, Ini Caranya

Share

Ayam goreng salut tepung yang rangup macam ni memang kegemaran ramai. Makan pula waktu panas, lagi sedaplah meratah. Sebab itu ramai yang jual ayam goreng ini.

Tapi kita pun boleh saja buat sendiri di rumah. Lagi jimat sebenarnya terutama kalau kita buat sendiri bancuhan tepung. Kalau nak cuba, boleh gunakan cara yang dikongsi oleh peniaga ayam goreng ini sendiri Yayar B. Awang Noh.

Cara buat ayam goreng salut tepung rangup

Hari ini saya kongsikan resipi tepung ayam goreng yang saya buat mencari rezeki. Adunan tepung ini banyak dan boleh disimpan.

Bagi menampung kos tepung, ada tepung campuran yang saya proses sendiri. Meh saya ajar bancuhan tepung ayam yang saya buat. Adunan tepung ini banyak dan boleh disimpan.

Bahan-bahan
700g tepung gandum
1kg tepung beras
300g tepung ubi kayu
3 sudu serbuk lada putih (sudu teh)
7 sudu stok ayam serbuk (sudu makan)
7 sudu Ajinomoto (sudu makan)
7 sudu garam (sudu makan)

Cara membuat

1. Ajinomoto dan garam dicampur dan kisar menggunakan blander kering sampai halus.

2. Campur semua bahan dan kacau sehingga merata. Ok siap tepung ayam buatan sendiri. Tepung ini saya akan campur tepung segera yang beli (saya guna tepung serba guna jenama Puas). Ketepikan dan kita sediakan ayam pula.

3. Ayam dicuci bersih dan dalam keadaan ayam basah-basah pecahkan telur sebiji atau dua biji, bergantung kepada kuantiti ayam.

4. Taburkan sedikit tepung dalam ayam tadi untuk memekatkan keadaan ayam.

5. Dalam bekas yang lain sediakan tepung ayam yang banyak untuk sadur ayam.
Ambil ayam dan gaul dalam tepung ini. Jangan nipis, jangan tebal sangat.

6. Terus masukkan ke dalam minyak yang banyak api sederhana. Siap.

Selamat mencuba.

Selamat mencuba: Yayar B. Awang Noh

 

Published by
VK