Ayam Kam Heong antara hidangan yang selalu kita pesan bila makan di restoren Cina Muslim. Rasanya manis, pedas-pedas manja, semua boleh makan termasuk kanak-kanak dan ia lagi sedap dari masak kicap biasa.
Jika selama ini hanya makan di restoren, apa kata kita cuba buat sendiri. Sebab cara memasaknya mudah sangat dan semua bahan yang digunakan sememangnya ada di dapur. Kalau nak cuba boleh ikut perkongsian Dani Shoppe’s.
Ayam Kam Heong, mudah sangat cara masaknya…
Bahan A
1/2 ekor ayam -buang tulang potong kecil peha & isi dada, cuci bersih & toskan
– Perap ayam dengan sedikit garam & serbuk kunyit.
– Panaskan kuali dengan minyak secukupnya.
– Goreng ayam separuh masak. Ketepikan
Bahan B
6 ulas bawang merah kecil atau 1 biji bawang merah besar -hiris halus
5 ulas bawang putih – ketuk & cincang kasar
1 sudu besar serbuk kari
Cili padi secukupnya
Sedikit halia – lumatkan
Daun kari
Sos tiram
Kicap manis
Sedikit gula dan gula
Cara membuat:
1. Panaskan kuali, guna 3-4 sudu ambil minyak goreng ayam tadi.
2.Tumis bawang merah, bawang putih, cili padi, daun kari, halia sampai naik bau & sedikit kekuningan.
3. Masukkan serbuk kari & sedikit sahaja air, kacau sebati. Kemudian masukkan sos tiram dan kicap manis. Nak tambah kicap pekat pun boleh.
4. Tambah sedikit sos cili dalam 1 sudu besar, kacau sebati. Jika kering tambah 2-3 sudu air.
5. Masukkan ayam kita tadi. Kacau rata.
6. Perasakan dengan garam, gula dan pedas kemudian kacau sekata sehingga ayam cukup masak.
SIAP
Selamat mencuba.
Sumber: Dani Shoppe’s