Salah satu hidangan luar negara yang sudah diterima ramai di negara ini adalah churros. Menariknya kita juga suka membuat perubahan mengikut citarasa atau menjadikannya lebih menarik.

Sebagai contoh, kalau selalu kita makan churros dalam bentuk jejari ia turut diolah menjadi bebola yang makin rangup hasilnya. Tambah lagi bila dicicah dengan sos coklat likat.

Cara buat bebola churros dengan sos likat

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

Bahan-bahan

200 g tepung gandum
400 g air
35 g butter Anchor
2 biji telur
1 1/2 sudu besar gula
3/4 sudu kecil garam

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

Bahan sos coklat likat

300 g susu cair
3 sudu besar gula
2 sudu besar serbuk koko
2 sudu besar tepung jagung
80 g milk choc Beryls (dark pun boleh)

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

Cara membuat

1. Dalam kuali , satukan air, butter, garam & gula. Masak hingga mendidih.

Ads

2. Kecilkan api, masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang sebati.

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

3. Alihkan doh ke dalam bekas , masukkan 2 biji telur dan mix hingga sebati (boleh guna mixer). Kalau nak sebatikan guna senduk pun boleh, cuma memerlukan lebih tenaga.

4. Dah sebati, masukkan dalam piping bag. Guna Nozzle 9 F untuk hasilkan bentuk bebola.

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

Ads

5. Jika nak guna nozzle lain pun boleh . Jika nozzle kecil, churros akan jadi memanjang tapi rangup. Jika nozzle besar, churros akan jadi montok, rangup di luar, lembut berongga di dalam.

6. Guna api sederhana Bila minyak dah panas, paipkan adunan sepanjang 1 inci & potong dengan gunting. Buat sampai penuh kuali.

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

7. Pastikan minyak tidak terlalu panas ketika mula paip. Supaya churros tidak overcooked kat luar, dalam tak masak. Churros juga akan “pecah” jika suhu awal terlalu panas.

Ads

8. Goreng hingga kuning keemasan. Toskan.

Selain itu:  Tak Dapat Daging Dendeng Khairul Aming, Kita Buat Sendiri. Ini Caranya, Rasa Memang Mantap

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

Cara membuat sos coklat

1. Satukan susu cair, serbuk koko, tepung jagung & gula (kecuali coklat)

2. Nyalakan api. Guna api sederhana. Kacau hingga sebati, pekat & meletup letup.

Cara Buat Bebola Churros Yang Rangup Bersama Sos Coklat Pekat Likat Yang Sedap

3. Masukkan coklat , kacau hingga coklat cair & sebati. Padam api. Sejukkan & sedia digunakan.

Sumber: Shima Bakar

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI