Isi Kandungan
ToggleHidangan cucur ada macam-macam versi tapi kalau nak yang paling senang, cepat siap dan sedap buat cucur inilah.
Cucur kembung atau cucur manis ini memang sedap makan panas-panas, hidang sepinggan sekejap saja licin. Nak buat pun memamg mudah sangat, tak reti memasak pun confirm menjadi. Ataupun ikut saja cara yang dikongsi oleh Munierah Rohanie
Cara buat cucur kembung, paling senang nak buat
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum (saya guna tepung Bakers Choice’s)
2 cawan air panas mendidih
3 sudu gula
Secubit garam
Cara membuat:
1.Gaul sebati adunan guna senduk/sudu.
2.Bentukkan bulat bila adunan suam.
3.Sapukan minyak sikit dekat tapak tangan untuk cantikkan bentuk bulat cucur.
4.Goreng deep fry (minyak banyak)
5.Kerap terbalik-balikkan.
6.Angkat dan toskan bila dah garing.
Kredit: Munierah Rohanie
Buat Kulit Karipap Daun Sup, Barulah Lain Sikit. Makan Kulit Pun Dah Sedap Dan Wangi
Kulit karipap yang kita tahu cuma dua, sama ada yang licin atau pun kulit karipap jenis pusing. Tapi ada satu lagi yang boleh kita olah iaitu buat kulit karipap daun sup.
Cara ini dikongsi oleh Tie Watiezz. Rasa kulit karipap akan jadi lebih sedap dan juga wangi kerana ada diletak daun sup. Bagi yang nak cuba boleh ikut cara yang beliau kongsi ini.
Kulit karipap daun sup, barulah lain sikit
Karipap cara saya, kulitnya letak daun sup. Inti kentang pula tak dadu tapi direbus sebiji-sebiji kentang dan dilenyek pecah kasar. Lepas tu baru tumis rempah, gaul saja. Resipi penuh seperti di bawah;
Bahan-bahan:
Tepung gandum 3 cawan
Garam 1 sudu teh
Daun sup cincang 1 senduk
Marjerin 2 sudu besar
Minyak masak 2 sudu besar
Air secukupnya
Cara membuat:
1. Panaskan majerin dan minyak, tunggu hingga suam.
2. Gaul semua tepung, garam, daun sup dan marjerin. Ramas hingga jadi berderai kemudian masuk air sedikit demi sedikit. Uli sampai jadi doh.
3. Perap sekejap dalam bekas bertutup selama 10 minit kemudian baru bentuk jadi bulat dan aru start buat karipap macam biasa.
Bahan inti kentang
7 biji kentang – direbus sebiji-sebiji
1 biji bawang besar
3 biji bawang putih
Sedikit halia
2 tangkai daun kari
4 sekawan(pelaga,cengkih,bunga lawang,kayu manis)
2 sudu besar rempah kari
1 biji kiub pati daging (optional)
Garam secukup rasa.
Air 1/2 cawan
Cara membuat
1. Rebus kentang hingga empuk, toskan, tumbuk/potong kasar.Ketepikan.
2. Tumis 4 sekawan, bawang-bawang dan halia.
3. Masukkan rempah kari dan air, tuggu hingga pecah minyak sikit dalam 5 minit. Gunakan api perlahan. Kemudian masuk garam dan kiub pati.
4. Bila rempah dah masak, tutup api,kutip/buangkan 4 sekawan. Takut tergigit.
5. Masukkan kentang yang ditumbuk kasar, gaul rata bersama rempah. Akhir sekali taburkan daun sup yang dicincang.
6. Sejukkan dahulu sebelum letak dalam doh karipap.
Selamat mencuba.
Sumber: Tie Watiezz
Cara Cuci Karpet Guna Mop Saja, Tanpa Perlu Angkat & Jemur. Bancuh 2 Bahan Ini Sekali
Cuci karpet antara rutin selalu kita buat menjelang hari raya selain basuh langsir dan membersihkan rumah.
Jika selalu kita akan hantar karpet kotor di kedai untuk dicuci, kali untuk penjimatan kita cuci saja sendiri.
Caranya hanya menggunakan mop, menariknya cara ini kita tak perlu pun angkat atau jemur karpet. Hanya perlu keringkan di bawah kipas saja.
Cara ini dikongsi oleh Isjue Ishak yang mempraktikkan kaedah ini sebulan sekali sejak dua tahun lalu lagi untuk membersihkan karpet.
Cara cuci karpet guna mop saja
Bahan diperlukan
Air panas
Sabun serbuk
Sedikit clorox (boleh guna yang pewarna juga)
Caranya
- Vacum dulu karpet untuk hilangkan habuk dan kotoran.
2. Tuang semua bahan dalam baldi, kacau untuk ratakan semua bahan.
3. Masukkan mop dalam baldi berisi air tadi dan perah.
4. Kemudian bolehlah mop seluruh karpet.
5. Selepas siap biarkan karpet di bawah kipas untuk dikeringkan.
6. Nanti boleh nampak air dalam baldi bertukar warna akibat kotoran daripada karpet.
INFO: Jangan risau penggunaan Clorox tidak akan menyebabkan karpet luntur warna.
@isjue.ishak Mop carpet sebulan sekali. #vlogmom #cleantox #carpetcleaning #cleancarpet #cleanhouse #clean #cleaning #cleaninghacks ♬ Gymnopedie No.1 [Piano famous song](204824) – Kamimura Mahiro
Cara Mudah & Cepat Cambah Benih Jagung, Letak Dalam Bekas Begini. Lebih Selamat Juga
Pokok jagung antara tanaman yang selalu kita tanam jika berkebun sekitar rumah. Cuma ada masa bila cambah biji benih tak menjadi sebab awal-awal lagi dah dimakan haiwan.
Antara cara yang boleh dilakukan untuk memastikan biji benih jagung ini bercambah dengan selamat adalah dengan meletakkan dalam bekas yang dialas dengan tisu basah.
Cara yang dikongsi oleh Harun Arun ini juga katanya memudahkan untuk kita nampak mana biji yang bercambah dan mana yang rosak.
Langkah semai biji benih mengikut kaedah ini turut beliau kongsi. Caranya;
1. Cari bekas plastik kemudian alas dengan tisu dapat di bahagian bawah. Sembur atau spray tisu tadi sekadar basah sebelum letakkan biji benih.
2. Kemudian letak sehelai lagi tisu dapur atas biji benih dan spray sekali lagi dengan lain. Spray cukup sekadar melembabkan tisu.
3. Tutup rapat bekas plastik untuk kekalkan kelembapan. Selepas 2 hari barulah dibukan dan didedahkan macam biasa.
4. Bila dah ada 4 daun bolehlah disemai dalam polibeg, pasu atau batas. 2 hari buka penutup dedahkan macam biasa.
Biji benih memerlukan air/kelembapan, suhu yang sesuai untuk bercambah. Cukup syarat ini bercambahlah ia.
INFO:
Pastikan jangan sembur terlalu banyak air supaya tak berkulat dan busuk. Cukup sekadar untuk melembapkan.Tutup rapat bekas untuk kelembapan.
Pilih juga benih yang baik, boleh guna biji benih crop power SS932 F1 hybrid sweetcorn. Guna biji benih yang dah direndam racun kulat.
Semoga bermanfaat
Sumber: Harun Arun