Daging yang rupanya hitam, pedas manis ini memang sedap, selalu kita jumpa waktu kenduri. Tapi nak buat sendiri pun mudah rupanya. Bahan yang digunakan ringkas saja memang ada di dapur.
Kalau nak buat daging dendeng yang padu rasanya boleh ikut perkongsian Liza Idris ini. Menu ini boleh makan dengan nasi atau pulut juga tapi ratah macam tu pun lagi sedap.
Cara buat daging dendeng padu & sedap
1. Anggaran 1/2 kilo daging dibasuh bersih. Potong ikut suka hati.
2. Rebus daging sampai empuk. Angkat dan toskan. Air daging disimpan ya.
3. Tumbuk daging guna lesung batu. Tumbuk sampai penyet je.
4. Masuk dalam mangkuk, perap dengan kicap biar rata. Perap lebih kurang 20 minit.
Tanam sayur guna pasu, polibeg, botol plastik memang dah lama kita tahu. Tapi rupanya beg plastik yang selalu kita dapat waktu beli barang pun boleh digunakan untuk bercucuk tanam.
Idea tersebut dikongsi oleh Home Garden yang menanam pokok salad dalam beg plastik ini. Bagi yang nak mencuba boleh ikut panduan langkah demi langkah yang diberikan. Tanam sayur berdaun yang lain pun boleh juga.
1. Sediakan tapak untuk semai biji benih. Boleh guna pasu atau tray semaian.
2. Tabur biji benih dan siram. Letak di tempat redup. Bila salad dah ada 4 daun daun atau lebih kurang 8 hari bolehlah dialihkan ke dalam beg plastik.
3. Sediakan beg plastik, pastikan beg plastik jenis yang tidak mudah koyak.
4. Masukkan media dalam beg plastik, boleh guna cocopeat. Atur beg plastik di tempat khas untuk mudahkan penjagaan.
4. Ambil anak benih salad dan semai ke dalam beg plastik berisi media tadi. Buat satu pokok untuk satu beg plastik.
5. Kemudian buat 4-5 lubang menggunakan pisau di bahagian bawah plastik untuk pengaliran air. Terus siram anak pokok selepas dialihkan.
6. Lakukan rutin penjagaan biasa, siraman 2 kali sehari dan pembajaan.
7. Inilah hasil pokok salad selepas 35 hari. Dah boleh dipetik.
Selalu bila goreng ikan cencaru sumbat minyaknya akan jadi hitam. Untuk goreng ikan seterusnya kita kena tukar minyak baru pula. Jadi banyak pulak penggunaan minyak.
Supaya tak guna minyak yang banyak, boleh guna tip yang dikongsi oleh Ariza Kak Chik ini.
Tip ini katanya diperoleh daripada laman TikTok @richardiscooking dan dipraktikkan.
Jernihkan semula minyak lepas goreng ikan cencaru sumbat
Pernah jadi masalah macam ni bila goreng ikan cencaru sumbat? Kadang-kadang untuk goreng ikan seterusnya kita terpaksa tukar minyak baru kerana dah hitam.
Petua untuk jimatkan minyak dan tak payah tukar baru ialah dengan guna tepung jagung. Caranya;
1.Ambil 3-4 sudu besar tepung jagung yang ditambah dengan air.
2. Bancuh tepung tadi dan tuang air tepung jagung dalam minyak gorengan hitam yang sedang panas.
3. Biarkan seketika, nanti kita akan dapati kotoran yang ada dalam minyak akan melekat pada bancuhan tepung tadi dan minyak akan kembali jernih.
Minyak dah jernih ini bolehlah goreng ikan seterusnya. Jadi tak perlu tuang minyak baru.
Tip ini guna boleh digunakan untuk membersih dan jernihkan kembali minyak untuk gorengan lain juga.
Sambal bilis kacang ini memang kegemaran ramai, lagi sedap kalau buat pedas. Sambal ini memang kena buat banyak sebab, walau pun boleh makan dengan nasi tapi ramai yang suka makan macam tu saja, ratah!
Sambal bilis kacang ini juga tahan lama jika betul cara masaknya. Kalau teringin buat stok di rumah boleh ikut resipi perkongsian Salma Ideris. Boleh tahan berminggu-minggu katanya.
Bahan-bahan yang perlu digoreng garing:
1 kg kacang tanah (lebih pun boleh)
Ikan bilis ( kuantiti ikut citarasa)
Tempe (pastikan potong nipis jika nak masukkan sekali)
Bahan dikisar:
Cili kering ( kuantiti ikut tahap pedas)
Cili api ( letak lebih kalau nak pedas)
1/2 biji bawang holland
1/2 labu bawang putih )
3 sudu gula pasir
3 keping gula kabung/melaka
Sedikit garam & serbuk perasa
1 keping asam keping
Cara membuat:
1. Goreng garing kacang tanah, ikan bilis, tempe. Ketepikan.
2. Guna minyak yang banyak, tumis bahan yg dikisar. Saya masak guna api besar, kacau sentiasa dalam setengah jam.
3. Masukkan asam keping.
4. Bila dah likat macam sira keluarkan asam keping, perlahankan api.
5. Dalam api perlahan, masukkan bahan yang digoreng kacau sebati. Siap!
Tip
Pastikan bahan tumis tidak hangit.
Kacang tanah, bilis, tempe wajib kena garing.
Untuk kekal rangup boleh juga letak cuka (jangan masukkan asam lain dah) waktu tumisan dah naik minyak bersama dengan garam dan gula. Padamkan api, masukkan bilik, kacang dan hidupkan kembali api.
Satu lagi cara untuk kekal rangup, biar sambal sejuk kemudian baru gaulkan ikan bilis dan kacang.
Kereta keluar bunyi lain macam sewaktu memandu adalah petanda masalah. Seperti penyakit, biasanya sebelum kereta rosak akan ada tanda-tandanya. Masalah kereta ini boleh antaranya...