Selain rendang, gulai, kari atau sup apa kata menu daging kita masak hidangan paling mudah tapi sedap.
Masak daging goreng kunyit! Menu ni makan dengan nasi putih dengan sambal pun dah cukup. Caranya boleh ikut resipi Dani Shoppe’s.
Ads
Daging goreng kunyit, masak paling mudah
Bahan-bahan
Daging – hiris ikut suka
Kacang panjang- hiris
Bawang holland- hiris
Cili – hiris
Sos tiram & serbuk kunyit
Cara membuat:
1. Sediakan periuk atau kuali. Letak daging di dalamnya, hidupkan api. Biar air daging keluar. Masukkan sos tiram & serbuk kunyit.
2. Masak smpai empuk. Tambah air jika perlu. Kacau biar semua sebati & lembut serata.
3. Bila daging dah lembut, air dah hampir kering & tinggal sikit, akan terbit minyak dari lemak daging.Kalau nak tambah minyak silakan. Terpulang.
4. Masukkan bawang & kacang panjang. Gaul sebati. Bila bawang dah layu. Masukkan cili. Saya tak letak garam sebab dah guna sos tiram. Tapi kalau perlu garam & gula sila tambah.
5. Dah siap!
Ads
Sumber: Dani Shoppe’s
Ads
Artikel berkait:
Tip Masak Daging Goreng Kunyit Supaya Tetap Lembut Walau Sejuk
Cara Potong Daging Melintang Urat. Daging Tak Liat, Senang Kunyah