Daging masak hitam ini selalu kita makan waktu kenduri. Memang sedap, rasanya manis berempah dan pedas sikit boleh buat kita teringat teringat.
Tapi tak perlu tunggu jemputan kenduri untuk makan lauk ini, boleh saja buat sendiri. Caranya dikongsi oleh Rusfaniza Abu Yazid.
Cara buat daging masak hitam ala kenduri
Bahan perapan daging:
2 kg daging- dipotong
Kicap manis & kicap pekat
20 tangkai cili kering -kisar
Bahan kisar:
2 biji bawang besar
10 ulas bawang putih
5-6 hiris halia
2 batang serai
5 biji buah keras
1 genggam kismis hitam (saya guna kismis kuning)
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
Cara membuat:
Ads
1. Perap daging dengan kicap manis & kicap pekat dan cili kering kisar 2-3 jam.
2. Sementara tunggu daging kita kisar bahan-bahan ini dulu. Kisar asing
bawang besar,bawang putih, halia (bekas biru). Kemudian kisar pula serai, kismis, buah keras, jintan manis, lada hitam.
Ads
3. Panaskan minyak tumis 4 sekawan, masukkan bawang kisar dan halia. Kemudian bahan kisar serai, kismis dan lain-lain.
4. Bila dah pecah minyak macam ini masukkan daging. Guna api perlahan jangan letak air sebab daging akan keluar air nanti.
Ads
5. Masak sampai kering macam ini guna api perlahan. Ikut kan tak perlu tambah gula & garam lagi sebab rasanya dan ngam-ngam tapi saya suka manis jadi tambah gula lagi.
6. Nak kering daging mungkin makan masa jadi lagi berbaloi buat banyak terus. Dah siap letak dalam bekas kecil, frozen. Nak makan panaskan saja.
Kalau berhajat nak tanam terung di rumah, tak kiralah apa jenis pun boleh guna panduan ini. Dikongsi oleh Azuan Abdullah.
Cara dan bahan-bahan yang diperlukan untuk menyemai benih terung yang betul.
Ada sahabat tanya, macam mana saya semai terung naik seragam dan sekata? Nak guna media apa yang terbaik?
Berdasarkan pengalaman kami, media yang terbaik untuk semai biji benih adalah peatmoss.
Ini tak bermaksud media lain seperti cocopeat, sekam padi bakar dan tanah campuran tak boleh digunakan untuk semaian. Ianya boleh juga digunakan, tidak ada masalah.
Bila guna peatmoss ni, sahabat yang baru nak berkebun pun boleh tumbuh bila semai benih. Dengan syarat ikut sop dengan betul la ya.
Baik. Ini cara saya semai benih terung.
Apa yang diperlukan
Tray semaian
Peatmoss
Spray semaian
Plastik
Besen bekas untuk siraman secara rendam
Langkah semai benih terung
Kita tengok step by step cara menyemai pula ya.
1. Peatmoss dimasukkan ke dalam lubang tray semaian hingga penuh limpah. Jangan tekan peatmoss. Hentakkan tray ke lantai secara perlahan 2 kali. Ratakan peatmoss tadi.
2. Letak biji benih ditengah tengah lubang tray. 1 biji benih untuk setiap lubang. Pilih benih yang berkualiti.
3. Tekan biji benih tadi dengan hujung jari. Kedalamannya lebih kurang 0.5 cm. Jika terlalu dalam, benih akan lambat cambah.
4. Tutup kesan lubang yang ditekan tadi dengan peatmoss. Tabur je atas lubang tu dan jangan tekan. Ratakan semula peatmoss tersebut dengan hati-hati supaya kedudukan benih tidak terusik dan bergerak.
5. Spray media dalam tray dengan air kosong. Saya guna spray tangan je. Setting nozzel tu supaya keluar semburan kabus. Spray cukup cukup basah sahaja.
6. Bungkus bekas semaian dengan plastic hitam supaya ia kedap udara. Biarkan selama 5 hari 5 malam dan simpan di tempat teduh. Proses ini dinamakan “heating”.
7. Buka bungkusan dengan hati hati pada hari ke 2 lepas semai. Jika media kering, spray dengan air kosong. Letakkan tray di tempat asal (redup).
8. Rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit pada hari ke 6 lepas semai. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut dikawasan yang kena cahaya matahari secara terus.
9. Siraman dibuat pada hari ke 7 lepas semai. Ianya dibuat 2-3 hari sekali bergantung pada kelembapan media semaian. Caranya adalah dengan rendam tray semaian dalam takungan beberapa minit. Bila media dah basah sepenuhnya, keluarkan tray dan letak tray tersebut ditempat asal (tempat yang kena cahaya matahari).
Siraman ni kita tak galakkan spray atau siram dipermukaan daun sebab jika kelembapan terlalu tinggi, anak pokok mudah diserang penyakit yang disebabkan kulat.
10. Kawalan perosak dan penyakit dibuat bersama dengan semburan bersama foliar pada hari ke 8 lepas semai. Ianya dibuat 1-2 kali seminggu bergantung pada tahap perosak dan penyakit.
Kombinasi bahan yang digunakan adalah racun organic serangga + racun organic kulat + cuka kayu + larutan baja NPK 18.18.18 + mikro (EC 1.5)
11. Pembajaan anak benih biasanya saya tak buat sebab peatmoss dah ada cukup nutrient untuk tumbesaran pokok. Jika pokok kita nampak terlalu kuning, boleh la buat pembajaan secara rendaman dalam besen.
Guna baja NPK larut air 18:18:18 + mikro atau baja AB. Kepekatan air baja buat 2.0 mS.
12. Paling awal anak benih boleh ditanam bila usianya 30 hari lepas semai . Saya biasa tanam pada usia 35 hari lepas semai. Anak pokok ni boleh bertahan hingga 45 hari lepas semai. Jika kita tanam lebih pada usia tu, tumbesarannya akan jadi terbantut.
Kuetiau kungfu ini antara hidangan yang selalu makan di gerai. Jarang sangat kita buat sendiri di rumah.
Hakikatnya hidangan kuetiau kungfu ini boleh saja kita buat sendiri dan caranya taklah sesusah mana. Kalau nak cuba boleh ikut caranya dikongsi oleh Akma Abdullah. Bahan-bahan yang digunakan boleh ikut kesesuaian kuantiti kuetiau.
Cara masak kuetiau
Pecahkan telur, masukkan lada hitam, kicap dan masukkan kuey teow. Gaul hingga rata.
Panaskan minyak, goreng kuey teow yang dah digaul tadi.
Angkat dan ketepikan.
Cara sediakan kuah
Seterusnya sediakan bahan untuk kuah seperti berikut;
Isi ayam – potong kecil
Udang
Sotong
Telur
Bawang putih – cincang halus
Bunga kobis
Putik jagung
Lobak merah
Pak choy
Cili padi
Tepung jagung
Sos tiram
Kiub ayam
Lada hitam
Cara masak kuah
Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai kekuningan.
Masukkan ayam dan air, biarkan sampai mendidih dan ayam masak.
Masukkan udang dan sotong.
Masukkan carrot, putik jagung, bunga kobis dan cili padi.
Masukkan sos tiram, kiub ayam, lada hitam dan garam.
Masukkan telur yang dah dikacau, dan gaul dengan cepat.
Masukkan tepung jagung yang dah dibancuh dengan air
Akhir sekali masukkan pak choy. Pastikan kuah tak cair dan tak pekat sangat. Jika cair tambah tepung jagung.
Siap, boleh hidangkan panas-panas dengan cili kicap.
Asyik terperap dalam rumah anak-anak tak dinafikan kebosanan. Memang kesian. Sekiranya ada bajet, dan ruang di kawasan rumah idea playhouse ini sedikit sebanyak boleh juga memberi kecerian untuk anak. Jadi ruang untuk mereka bermain dengan selamat dalam kawasan rumah.
Menariknya playhouse ini juga boleh kita DIY. Boleh rujuk perkongsian dari pada Sadiqin Sulong.
Step by step buat playhouse untuk anak
Anak-anak request nak playhouse, nak beli yang dah siap mahal. Cuba buat sendiri lebih murah sambil-sambil asah skil bertukang.
Saya kongsikan semula step by step saya buat playhouse ini di ruang setiap gambar.
Kita semua boleh buat, cantik tak cantik tak penting di mata anak-anak. Anak-anak dapat tempat untuk bermain petang-petang pun dah cukup gembira.
1.Buat rangka dengan kayu 2×2. Lebar 4 kaki, panjang 6.5 kaki dan tinggi 5 kaki.
2. Pasang plywood 18mm dan buat tangga. Guna kayu palet buat tutup bahagian atas dinding.
3. Undercoat bahagian yang perlu cat untuk memudahkan urusan cat dan hasil yang lebih kemas.
4. Pasang shera plank hasil lebihan buat stor kat belakang. Overlap 20mm antara dua keping shera.
5. Cat semua bahagian dan siap sedia untuk pasang atap.
6. Susun atap genting dan lapik bata untuk jaga kaki tiang. Last minit tambah lebihan shera plank acah-acah papan manis. Alhamdulillah dah siap satu playhouse. (Boleh klik SINI untuk link shera plank)
Playhouse ini boleh tampung berat 2 orang tua & 2 kanak-kanak. Lepas lagi kalau mak atau bapa nak join sekali.
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.