Bila semua ahli keluarga ada di rumah waktu PKP ini kena ada banyak bahan makanan. Salah satu yang boleh kita buat banyak dan frozen untuk mudah masak bila-bila masa adalah donut.

Lagi best kalau dapat donut yang gebu gebas montok macam ini. Nak buat donut ini pun mudah sebenarnya cuma guna 4 bahan saja tapi hasilnya garing di luar, rangup di dalam. Caranya dikongsi oleh Eti Nur Syafiraa.

Cara buat donut gebu gebas hanya guna 4 bahan

Cara Buat Donut Gebu Gebas, Garing Di Luar, Lembut Di Dalam. Guna 4 Bahan Saja, Boleh Frozen Juga!

Bahan A
1 paket yis Mauripan
2 sudu susu pekat
Setengah gelas air suam
Sedikit garam

Bahan B
850 gm tepung gandum
4 sudu besar marjerin

Cara Buat Donut Gebu Gebas, Garing Di Luar, Lembut Di Dalam. Guna 4 Bahan Saja, Boleh Frozen Juga!

Ads

Cara membuat:

1. Bancuh yis mauripan dengan air suam setengah gelas (elak guna air panas sangat, nanti yis tak naik).

2. Tambah susu pekat 2 sudu besar. Masukkan sedikit garam. Tunggu sehingga yis naik dan berbuih.

Ads

3. Gaul tepung gandum bersama 4 sudu marjerin. Selepas gaul, masukkan bahan A, tambah sedikit air sehingga jadi doh.

Cara Buat Donut Gebu Gebas, Garing Di Luar, Lembut Di Dalam. Guna 4 Bahan Saja, Boleh Frozen Juga!

4. Tunggu sehingga doh naik, kemudian boleh bentuk bulat-bulat atau guna acuan donut.

Ads

5.Rehatkan sekejap doh yang sudah dibentuk. Goreng dan toskan minyak.

6. Kemudian boleh letakkan topping mengikut cita rasa sama ada gula castor, coklat, atau Nutela. Hasil donut ini rangup di luar, lembut di dalam. Boleh buat banyak untuk disejukbeku.

Cara Buat Donut Gebu Gebas, Garing Di Luar, Lembut Di Dalam. Guna 4 Bahan Saja, Boleh Frozen Juga!

Selamat mencuba.

Sumber: Eti Nur Syafiraa

Life-hacks petik jari je! Jom baca VANILLA KISMIS seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI