Merindui masakan ibunya yang telah pergi, seorang rakan berbangsa India meminta rakan sepejabatnya memasak kari telur yang pernah dirasa sebelum ini. Katanya, ia sama dengan masakan mendiang ibunya.
Dengan harapan terubat rindu rakan kepada ibunya, De Norms Latorel menyediakan kari telur sambil berkongsi resipi bila kisahnya viral tidak lama dulu. Ini resipinya bagi yang nak mencuba.
Cara buat kari telur & kentang
Kisah di sebalik kari telur. Kawan pejabat sis berbangsa India pangkat adik bagi duit RM10 mintak tolong buatkan kari telur. Dia kata lama dulu, sis pernah bagi dia makan kari telur sis masak.
Katanya sebijik macam masakan mendiang mak dia. Rindu agaknya dengan masakan mendiang.Takpe dik, akak tolong buatkan untuk awak. Tak yah la duit, amik balik. Esok sis bawakkan ya..
Harap rindumu terubat!
Bahan-bahan
Telur – 10 biji rebus
Kentang – 5 biji (kupas, belah empat, basuh & tos)
Daun kari – 10 batang (dibuang batang dan cuci)
Bawang besar – kisar
Bawang putih – kisar
Halia – kisar
Pati ayam – 1 kiub
Minyak masak – 1 cawan
Serbuk kari ayam (Babas) – 5 sudu makan
Serbuk kari ikan (Babas) – 3 sudu makan
4 Sekawan (kayu manis 4, bunga lawang 4 kuntum kecil, bunga cengkik 4 biji, buah pelaga 4 biji. Bilas dan tos)
Asam keping 2
Santan kotak (200 gm) – 11/2 kotak
Ads
Cara memasak
1. Panaskan minyak masak dan tumis 4 sekawan.
2. Masukkan 8 sudu makan bawang besar kisar, bersama 4 sudu makan bawang putih kisar serta 1 1/2 sudu makan halia yang dikisar.
3. Tumis dalam 5 minit dengan api yang kecil.
Ads
4. Masukkan daun kari, tumis hingga bau kari naik semerbak. Kacau sesekali dalam 10-15 minit.
5. Kemudian masukkan serbuk kari ayam dan serbuk kari ikan. Tuang sedikit air untuk sebatikan, biar rempah likat bukan cair ya. Kacau rata.
6. Tambah minyak masak dalam 2-3 sudu makan. Sentiasa kacau hingga pecah minyak, elakkan jadi hangit. Ketika ini guna api sederhana. Memang ambil masa sedikit untuk tunggu kari pecah minyak. Sambil itu kacau.
Ads
7. Masukkan kentang dan kacau guna sudip kayu leper supaya kentang tak hancur. Masukkan asam kepiing dan kacau rata.
8. Bila kari pecah minyak, masukkan santan. Kacau sesekali sehingga santan pecah minyak.
9. Perasakan dengan garam dan tunggu hingga mendidih lalu masukkan telur rebus. Waktu ini kentang pun dah empuk tapi tak pecah.
Cuaca sekarang memang tak menentu tapi hampir setiap hari hujan kebelakangan ini.Pada musim hujan ini mungkin akan berlaku banjir dan banjir kilat. Salah satu langkah berjaga-jaga yang perlu kita buat ketika ini adalah memastikan kenderaan diletakkan di tempat yang selamat dari bencana alam ini.
Justeru kita diingatkan supaya mengelak daripada meletakkan kenderaan di empat kawasan ini sepanjang musin hujan.
1. Lereng bukit
Foto: Astro Awani
Ada banyak kawasan perumahan atau pejabat yang terletak di tepi kawasan bukit. Berhati-hati sekiranya perlu meletakkan kenderaan ini di sini ketika hujan. Ini kerana tanah di lereng bukit ini tidak terlalu kuat.
Sekiranya air hujan yang deras melalui kawasan lereng bukit berkemungkinan terjadi tanah runtuh. Jika perlu memarkir kereta di kawasan ini kena pastikan sentiasa bersedia. Alih kenderaan jika hujan lebat dan selalu update keadaan ramalan cuaca.
2. Kawasan rendah
Meletak kereta di kawasan rendah memang terdedah kepada risiko kereta ditenggelami air akibat banjir kilat. Ini kerana banjir kilat berlaku dengan pantas, air boleh naik sekejap saja apabila hujan lebat berterusan dalam tempoh beberapa jam saja.
Boleh jadi kereta kita sendiri tak sedar kereta ditenggelami air kerana duduk di dalam pejabat. Jika satu-satu kawasan itu selalu terjadi banjir kilat, elakkan meletakkan kenderaan di sini sekiranya hujan.
3. Tepi pantai dan sungai
Foto: Facebook
Dua kawasan ini antara kawasan yang bahaya dan tidak selamat dalam keadaan hujan. Jadi jangan memarkir kenderaan berhampiran dengan sungai dan pantai dalam keadaan cuaca sebegini.
Selain risiko banjir, keadaan air pasang juga boleh menyebabkan kereta kita dihanyutkan. Walau pun kita rasa dah parking jauh dari sungai atau pantai tapi fenomena air pasang tak boleh dijangka.
4. Bawah pokok
Foto: Astro Awani
Meletakkan kenderaan di bawah pokok memang tak selamat ketika hujan. Biasa berlaku hujan lebat akan datang bersama dengan angin kuat atau pun ribut.
Kereta boleh rosak ditimpa dengan dahan-dahan pokok jika berlaku angin kuat. Jika sekadar ranting, tak mengapa tapi kalau dahan atau pokok yang tumbang memang besar kerosakan pada kereta. Dah tentu akan menyusahkan.
Jadi bebelum berlaku kejadian tak diingini beringatlah sebelum meletakkan kenderaan. Jika terpaksak meletak kenderaan di kawasan ini sentiasa berhati-hati dengan keadaan cuaca. Sekiranya hujan, alihkan kenderaan supaya dalam keadaan selamat.
Walaupun bukan asal orang Pantai Timur tapi ramai saja yang suka makan ICT atau ikan celup tepung yang popular di sana.
Kalau tekak rasa teringin nak makan, boleh saja buat sendiri. Ikut resipi ICT yang dikongsi oleh Achik Ita Jsd Kelantanyang katanya rangup krup krap sampai petang. Selain itu ICT ikut resipi ini juga akan hasilkan banyak ‘habuk’ atau serdak. Macam ni…
Rahsianya kena pilih tepung yang betul
Rahsia untuk dapat bancuhan tepung yang rangup kata anak pemilik kedai makan dari Kelantan ini adalah pemilihan tepung beras yang betul.
Selepas try and error kata Achik Ita dua jenis tepung ini yang direkomen untuk digunakan iaitu tepung beras cap Tiga Teratai atau tepung beras Cap Golden Coins.
Cara buat ICT rangup krup krap sampai petang
Bahan-bahan
Ikan kembung/selar/sardin – dibersihkan, tos
Tepung beras pek 500g(kurang pun tak mengapa)
1 biji telur
1 sk serbuk kunyit
1 sk garam
2 sb gula
Secubit kapur makan
Sedikit serbuk pewarna kuning(optional)
Air secukupnya
Cara membuat:
1. Bancuh semua bahan hingga rata dan jadi ala-ala peach gitu.
2. Panaskan minyak guna api besar dan minyak yang banyak.
3. Bila minyak dah panas masuk ikan dalam bancuhan tepung dan & terus masuk dalam kuali. Jangan rendam lama ikan dalam tepung. Nanti tepung pekat tak berabuk banyak.
4. Bila tepung dah garing, ikan dah masak angkat. Boleh terus makan, hidangan untuk petang atau tengah hari pun boleh!
TIP
Jangan kedekut minyak, ikan ICT kena goreng deep fried
Bancuhan yang sama boleh buat untuk pisang/cempedak//udang/sotong/ubi/ ketuk ubi kayu,kasturi goreng
Kerepek banyak lagi, makan sikit sikit sebab mahal tapi bila buka kembali nak makan dah lemau. Frust sungguh.
Kalau terkena keadaan macam ni jangan terus buang ya. Rugi. Ada saja cara untuk rangupkan kembali kerepek yang lemau atau masuk angin ini.
Bukan saja kerepek tapi juga kerepek, biskut malah popcorn yang dah lemau juga boleh kembali rangup. Ada 5 cara pilih mana satu yang sesuai dengan korang.
1. Panaskan dalam oven
Tip yang pertama mudah saja. Cuma perlu sediakan alas / tray dan masukkan semula makanan selama 3-5 minit dengan suhu 180 darjah celcius. Pastikan biskut tadi dijarakkan sedikit atau ditabur rata-rata.Tunggu sejuk dan anda boleh menikmatinya macam biasa.
Selalunya orang buat cara ini untuk rangupkan biskut. Ia akan jadi rangup di luar dan lembut di dalam. Boleh juga guna untuk kerepek atau popcorn asalkan kena adjust sikit suhunya supaya tak hangus.
2. Guna microwave
Bagi yang tak ada oven, boleh juga guna microwave. Caranya lebih kurang sama, cuma anda perlu letakkan sehelai tisu di sebagai alasnya. Tisu ni fungsinya nak menyerap kelembapan supaya makanan jadi garing semula.
Lepas tu microwave pada suhu Medium / High selama 40 saat. Masa keluarkan dari microwave tu awalnya akan nampak lembut, tapi bila dah sejuk sikit ia akan kembali rangup!
3. Masukkan dalam rice cooker
Cara seterusnya ni pun mudah sebab hampir semua rumah ada rice cooker kan?
Mula-mula pastikan bahagian dalam periuk tu kering. Kemudian masukkan apa-apa jenis kudapan kering ke dalam periuk tersebut. Yang jenis basah tak bolehlah ya.
Kemudian tekan butang ‘warm’ dan biarkan selama 1 jam dan cuba rasa apabila dah sejuk sedikit. Kalau masih lemau boleh tambahkan lagi setengah jam hingga betul-betul rangup.
4. Guna air fryer
Selalunya kita takut nak goreng semula kerepek atau keropok sebab nanti terlalu berminyak. Takut juga kalau-kalau terlebih kolesterol pula.Jadi bolehlah guna air fryer untuk kes-kes macam ni.
Boleh ‘gorengkan’ 2-3 minit dengan suhu 180-200 darjah celsius. Tunggu sejuk dan enjoy! Cara ini juga boleh digunakan untuk kes-kes popcorn yang asyik lemau walaupun baru dibeli.
5. Panggang atas api perlahan
Akhir sekali, mungkin ramai dah biasa guna cara ini terutamanya untuk biskut raya yang dah lemau. Caranya panggang semula atas api dengan non-stick pan atau pemanggang ajaib. Gunakan api paling rendah dan panaskan selama lebih kurang 5-10 minit.
Makan terus
Bagi yang nak cuba teknik-teknik ini, seeloknya ambil portion yang nak dimakan saja untuk dirangupkan semula. Sebab selalunya kalau dah sejuk balik, ia mungkin akan jadi lemau atau keras semula.
Jadi, tak sedaplah kalau dipanaskan berulang kali. Rasanya pun kurang segar nanti.Lagipun, tak elok simpan makanan lama-lama sangat kan? Tapi sesuai sangatlah apply tips ini kalau nak elakkan pembaziran.Selamat mencuba!
Kereta keluar bunyi lain macam sewaktu memandu adalah petanda masalah. Seperti penyakit, biasanya sebelum kereta rosak akan ada tanda-tandanya. Masalah kereta ini boleh antaranya...