Selain mi sup, hidangan mi kari juga antara yang disukai ramai. Boleh jadi menu pagi, tengah hari, petang dan malam. Tapi jarang jumpa jumpa kedai yang hidangkan mi kari sedap.
Nak tak nak kena buat sendiri kalau teringin. Jika bercadang nak makan mi kari boleh guna cara yang dikongsi Afy Al Habibi untuk buat kuahnya. Hasilnya sedap ‘meletup’. Confirm hirup kuah sampai licin. Tengok gambar pun dah terliur.
Cara buat kuah mi kari sedap letup
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan).
1. Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering (tiada dalam gambar)
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
2. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya). Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
3. Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran ini ke dalam periuk
4. Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. (Cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu). Guna api paling perlahan sahaja.
Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Ads
5. Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa.
6. Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
7. Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang).
8.Tutup semula periuk.
Ads
9. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
10. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air.
(Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini).
11.Perasakan kuah peringkat kedua; Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.
12.Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
13.Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng
Ads
14.Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Ini bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng
Siap hidang. Tengok pun dah terliur.
Mi kari ini confirm tak rasa muak kalau makan.
Dah ada step by step macam ni lebih mudah, ikut saja gerenti jadi. Insya-Allah.
Nak lembutkan daging ikut petua lama ada macam-macam, paling popular letak sudu. Ada juga yang letak kurma, ais atau rebus dulu.
Tapi lembutkan daging cara ini makan masa dan belum tentu daging lembut. Sebaiknya kita ikut cara mereka yang mahir dalam masakan. Dikongsi oleh Chef Rizal 3 cara ini dijamin dapat melembutkan daging.
1. Guna lemon
Perah sebiji lemon dalam daging daging yang dihiris. Gaul dan biarkan 20-25 minit. Kemudian cuci bersih. Insya-Allah lembut daging ini
2. Baking soda
Cara kedua, sediakan air dalam dalam bekas kemudian masukkan satu sudu makan baking soda ke dalam air.
Larautkan dan campurkan air ini dalam daging. Biar 10 minit dan cuci bersih. Jangan biar lama kerana daging rasa lain.
3. Cuka
Letak sedikit cuka, gaul dengan daging. Perap 15-20 minit. Cuci bersih.
Pilih salah satu daripada 3 cara ini untuk lembutkan daging sebelum memasak.
Melihat wayar yang berselirat di bahagian kabinet tv atau meja komputer boleh menyakitkan mata terutama bagi yang pengemas.
Tak puas hati selagi nampak masalah wayar tak teratur. Bagi mengatasi masalah ini perkongsian idea daripada Khalidah Khairizam boleh membantu.
Sebenarnya ada banyak alat yang boleh kita gunakan untuk uruskan wayar tv, sound system, wifi, yang selalu diletakkan di satu tempat hingga buat ia nampak tak terurus.
Antaranya menggunakan Cable Management Panel dan juga Wire Holder Clip Cable.
Guna alat ini
Panel hitam itu Cable Management dan pek kecil putih itu clip cable.
2. Cable Management Panel, lekatkan guna double sided di belakang kabinet. Kemudian masukkan semua cable dalam ni. Penutup depan panel ini boleh sile untuk buka.
3. Kemudian kita kemaskan wayar berselirat itu guna clip cable. Cuma tampal sebab di belakangnya memang dah ada double sided.
4. Extension plug boleh lekat guna double sided juga di belakang kabinet. Boleh guna brand 3M.
Laman ada ruang sikit dan teringin nak bercucuk tanam. Kalau begitu usahakan buat petak kecil di halaman dan tambun dengan tanah. Macam-macam boleh tanam.
Sekiranya baru nak cuba, boleh tanam kangkung dulu. Caranya boleh ikut perkongsian Zak Sujud. Jika nak kangkung berdaun lebar, pokok besar boleh praktik tip ini waktu tabur benih.
1. Sediakan biji benih kangkung. Ini beli di Shopee. Tak semua akan tumbuh atau tumbuh cantik bila di tanam. Rasanya dalam 80% saja akan tumbuh cantik.
2. Siapkan batas. Kedalaman dalam 10 inci. Lubangkan berbaris jarak 6 inci, isi tanah hitam. Tabur benih dalam 30 biji setiap baris dan tutup dengan tanah hitam lagi.
TIP kalau nak pokok besar-besar dan daun lebar jarakkan lagi lubang atau kurangkan bilangan biji benih (jangan tanam rapat).
3. Ratakan batas. Siram setiap hari kecuali hujan.
4. Selepas seminggu lebih.
5. Ini usia dalam 2 minggu.
6. Usia kangkung 3 minggu.
7. 4 minggu… dah boleh petik untuk buat kangkung goreng belacan. Boleh goreng berkali-kali.
Kena scam tukang rumah atau kena tipu kontraktor antara kes yang selalu berlaku bila pemilik kediaman mahu membina atau melakukan ubah suai rumah.Antaranya rumah...