Selain mi sup, hidangan mi kari juga antara yang disukai ramai. Boleh jadi menu pagi, tengah hari, petang dan malam. Tapi jarang jumpa jumpa kedai yang hidangkan mi kari sedap.
Nak tak nak kena buat sendiri kalau teringin. Jika bercadang nak makan mi kari boleh guna cara yang dikongsi Afy Al Habibi untuk buat kuahnya. Hasilnya sedap ‘meletup’. Confirm hirup kuah sampai licin. Tengok gambar pun dah terliur.
Cara buat kuah mi kari sedap letup
Jom kita mulakan masak Kuah Mi Kari Netupp (untuk saiz hidangan 4-5 orang makan).
1. Sediakan bahan kisar lain;
– 3 biji bawang merah saiz bola ping pong
– 1 ulas bawang putih
– 1/2 sudu besar ketumbar+jintan manis
– sehiris nipis halia
– dua hiris bulat nipis serai
– 7 ekor udang kering (tiada dalam gambar)
Kisar semua bahan sehingga lumat.
*sebatang serai & setangkai daun kari digunakan untuk menumis nanti*
2. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai & masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi. (Cikgu tak tumis 4 sekawan pun semalam. Nak masukkan juga terpulang ya). Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan 1/2 sudu besar cili boh.
3. Untuk penyediaan campuran rempah;
– 3 sudu besar rempah kari
– 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
– Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
Masukkan rempah campuran ini ke dalam periuk
4. Diikuti 1/2 sudu besar serbuk lada. Kacau sehingga sebati. (Cikgu memang tak larutkan rempah kering tadi dengan air. Ini memang cara cikgu). Guna api paling perlahan sahaja.
Sebab cikgu nak keluarkan aroma wangi rempah semasa ditumis. Kacau sehingga terbit minyak.
Ads
5. Barulah cikgu masukkan 1 cawan kecil air + secubit asam jawa.
6. Masukkan perasa peringkat pertama;
– 1 keping bulat nisse@gula melaka
– 1/3 sudu besar garam
– secubit dua serbuk perisa
Part paling penting juga, cikgu akan tutup periuk waktu ni. Biar tumisan mereneh sehingga pecah minyak. Kira-kira 7-8 minit.
7. Lapisan berminyak macam ni lah cikgu sebut pecah minyak. Barulah masukkan 3 ketul ayam yang dicincang kecil & segenggam kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang).
8.Tutup semula periuk.
Ads
9. Ok ini selepas 10-15 minit. Tumisan mendidih cantik dan isi ayam sudah masak.
10. Masukkan pula 3 cawan santan. Cikgu guna santan kotak M&S. Diikuti secawan air.
(Tengok kepada kepekatan & sukatan kuah yang diingini).
11.Perasakan kuah peringkat kedua; Garam, gula dan serbuk perisa ikut citarasa sendiri.
12.Masukkan 1/2 kiub ayam Maggi untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.
13.Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah untuk akhir proses masakan;
– tauhu pok (dibelah 4)
– fishcake
– fishball goreng
Ads
14.Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!
Ini bahan sampingan yang mencetus rasa luar biasa :
– telur rebus
– fishball putih (dicelur seketika)
– fuchuk goreng kering (beli siap lalu digoreng sampai garing)
– tauhu (digoreng)
– kacang panjang (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– taugeh (dicelur seketika dan direndam dalam ais)
– limau kasturi
– cili merah
– daun sup
– bawang goreng
Siap hidang. Tengok pun dah terliur.
Mi kari ini confirm tak rasa muak kalau makan.
Dah ada step by step macam ni lebih mudah, ikut saja gerenti jadi. Insya-Allah.
Daun sup memang selalu kita guna dalam masakan, jadi kalau tanam di rumah memang elok sangat. Kalau tiada anak benih dari pokok induk kita cuba tanam dari biji benih.
Bagi memastikan pokok daun sup ini elok subur dan tak mati ada penjagaan yang perlu kita ikuti. Kalau dijaga baik, pokok boleh hidup hingga 2 tahun.
Tanam pokok sup dari biji benih & penjagaannya supaya kekal subur
1. Sediakan tapak semaian, jika boleh gunakan tray semaian yang banyak dijual.
2. Sediakan benih, rendam selama satu malam (10 jam) dengan air paip, jika air tanpa klorin lagi baik untuk mengaktifkan benih supaya mudah bercambah.
Tujuan rendam supaya kesemua benih mudah bercambah. Jika tidak mahu rendam tidak mengapa boleh terus tabur.
3. Toskan benih dengan tisu atau alat tos yang berlubang halus.
4. Basahkan tanah, semai biji benih daun sup (biji benih daun sup kecil jadi perlu bersabar semasa semai kerana benih halus).
Tutup dengan lapisan nipis tanah, siram benih dengan berhati-hati gunakan spray halus, kemudian tray semaian atau bekas semai tadi letak di kawasan redup. Jangan sesekali letak terus bawah cahaya matahari, gunakan tanah yang jenis gembur dan tidak menakung air.
5. Sekali lagi diingat tanam pokok daun sup kena bersabar kerana benih daun sup akan bercambah dalam 10 hari ke atas, paling lama 2 minggu. Jangan biarkan tanah kering sepanjang proses semai, jika tanah nampak semakin kering, spray dengan air.
6. Setelah benih tumbuh dan mengeluarkan 4 daun, boleh dialihkan ke pasu atau bekas, letakkan tempat redup yg tidak terkena cahaya matahari yg terik.
7. Kerana pokok tumbuh dengan lambat, pokok yang dijaga elok mampu hidup sehingga 2 tahun.
8. Elakkan menyiram terlalu kerap pokok daun sup , siram mengikut keperluan di mana jika tanah sudah mula nampak kering bolehlah siram dengan sedikit air.
9. Jangan baja terlalu kerap. Membaja terlalu kerap pada pokok daun sup anda mengakibatkan pokok daun sup akan mudah layu dan mati.
10. Baja sebulan sekali atau mengikut keperluan. Sekali sekala siram dengan air basuhan beras kerana pokok daun sup sangat menyukai air basuhan beras.
Teringin nak akan mee bandung tapi bila tengok bahan nak buat punyalah panjang, terus tak jadi.
Nak yang mudah boleh ikut cara SuiSan Aliezsha. Mee bandung ini katanya resipi arwah ibunya tapi cukup ringkas. Mudah kerja tapi makan sedap!
Mi bandung ringkas resipi arwah mak
Bahan-bahan:
Cili kering, bawang besar & bawang putih (kisar)
Kacang tanah (goreng & kisar)
Udang kering (kisar)
Daging – direbus (air rebusan asingkan)
Udang basah..
Telur
Sukatan ikut kuantiti mee
Cara membuat:
1. Tumis cili sehingga naik minyak dan masukkan udang kering & kacang dan kacau.
2. Masukkan air rebusan daging, kacau sebati dan biarkn mendidih.
3. Masukkan garam, gula secukup rasa.
4. Masukkan udang dan biar seketika.
5. Kemudian masukkan daging, pecah telor dan masukkan sayur. Siap!
Bagi yang memelihara kucing selalunya akan berada dalam dilema bila terpaksa tinggalkan anak bulus kesayangan jika bercuti.
Bukan tak mahu letak di boarding/ hotel kucing tapi risau sebab selalu dengar pengalaman tak enak bila kucing ditinggalkan di situ. Nak bawa sekali kereta tak muat dan perjalanan jauh.
Sudahnya terpaksa tinggalkan di rumah kerana itu saja pilihan yang ada. Bagi yang berdepan situasi ini berikut adalah tip penjagaan kucing jika ditinggalkan di rumah tanpa penjaga selama bercuti.
Tip dikongsi oleh Masriah Mohsian dari Facebook Pencinta Kucing & Tip Penjagaan Kucing. Ini yang beliau praktikkan ketika meninggalkan 5 ekor kucing peliharaannya di dalam rumah selama 5 hari. Selepas pulang katanya semua ok-ok belaka dan makanan pun masih ada.
Tip tinggal kucing 5 ekor kucing di rumah selama 5 hari
Saya pernah tinggalkan 5 kucing saya di rumah selama 5 hari. Lepas 5 hari Alhamdulillah mereka okay. Tip saya;
1. PASIR
Saya guna 3 bekas pasir saiz Jumbo besar, isi pasir banyak dan tinggi. Elok juga letak beberapa bekas pasir dan letak di lokasi berbeza dalam rumah. Klik SINI untuk beli litter box di Shopee
2. AIR
Jadi saya guna 3 bekas besar untuk letak air (ada jual kt kedai), isi air mineral siap-siap dalam bekas dan letak di 3 tempat berlainan dalam rumah.
Kucing saya kerap habiskan air. Jadi saya offkan filter air sebab bahaya kalau filter berterusan on dalam keadaan air dah habis. Klik SINI untuk beli bekas air/makanan kucing di Shopee.
3. KIBBLES
Saya guna satu mesin Auto Filter food & 2 pot filler manual (jenis kibbles turun sendiri). Isi kibbles banyak-banyak dalam semua bekas ini dan letak di 3 tempat berlainan juga.
4. MAINAN
Letak beberapa mainan & bebarapa tempat scratch supaya mereka tak bosan.
5. KIPAS & LAMPU
Saya off semua kipas & lampu, sebab risau jika elektrik dipasang berterusan ketika kita tiada di dalam rumah.
6. BEBAS DALAM RUMAH
Saya tak letak kucing dalam cage. Mereka semua bebas di dalam rumah bermain. Risau kalau letak dalam cage nanti mereka stress berhari-hari.
Ini saja tip saya guna. Bila balik sampi rumah, semua okay. Makanan & air masih ada juga.
Tip ekstra
– Pastikan barang kaca, peralatan elektrik disimpan elok supaya tak berlaku kejadian barang pecah atau jatuh ketika kucing bermain.
– Tutup semua pintu bilik biarkan mereka bebas dalam ruang tertentu saja.
– Boleh juga beli CCTV, untuk lihat keadaan bos yang ditinggalkan. Boleh pilih CCTV dengan fungsi suara supaya anda boleh memanggilnya.