Karipap frozen antara yang wajib ada dalam peti sejuk kita. Senang, boleh makan bila-bila waktu. Anak-anak pun suka. Lagi sedap kalau dapat kulitnya yang rangup dan flawles bila digoreng.
Jika selama ini selalu beli karipap frozen apa kata kita buat sendiri pula. Boleh ikut resipi dikongsi oleh Azam Abd Wahab yang menjual karipap frozen.
Turut disertakan tip untuk dapat kulit karipap yang rangup dan cantik waktu digoreng. Jika mahu buat untuk jualan pun boleh.
Resipi kulit karipap rangup
Bahan-bahan:
1 kg (satu bungkus) tepung gandum (saya guna tepung MFM Cap Ros) 3/4 cawan @ 150ml @ 15 sudu makan minyak masak 1 sudu makan marjerin (jenama apa pun boleh, saya guna Planta) 350ml @ 2 cawan @ 18 sudu @ 19 sudu aura air masak/mineral/drinking water/dari penapis 1 sudu makan air kapur yang jernih sahaja * Saya tak letak garam, boleh saja kalau nak letak, ikut cita rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Biarkan suam-suam dan tuang ke dalam tepung gandum.
Ads
2. Gaul rata minyak dan tepung menjadi seperti serbuk roti atau breadcrumb.
3. Campurkan air kapur dan air yg 350ml tadi.
4. Setelah itu masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung. Jangan terlalu lembik, keras sampai boleh uli dan tidak melekat.
5. Uli tepung sehingga sebati menjadi doh.
6. Untuk proses karipap menjadi senang. Rehatkan/biarkan doh dalam 45 minit-1 jam.
Ads
Kalau nak cepat boleh tutupkan doh yang diletakkan dalam bekas dan wrap dgn cling film. Dalam 15 minit dah boleh proses buat karipap.
Cara saya untuk no.6, setelah menjadi doh agak-agak tepung tidak melekat( jika melekat atau lembik letakkan sikit tepung. Jika keras tambahkan air).
Lalu dengan secepat kilat jadikan doh kepada bulat-bulat kecil ( selalunya untuk 1kg tepung/ 1 bungkus saya dapat dlm 100-115 biji bebola kecil).
Setelah dibulatkan kecil saya rehatkan dalam 15 minit guna cling bagi kedap udara dan doh cepat lembut dan senang untuk dibentuk. Selepas 15 minit boleh start buat karipap.
Tip buat karipap frozen
Ads
Untuk buat jualan frozen ada 2 cara bagi karipap tahan lama. Boleh tahan sehingga 2 atau 3 bulan.
1. Goreng separuh masak, sejukkan dan frozen. Karipap tak melekat. 2. Bakar guna oven api atas bawah. Suhu 150 C selama 15minit, ikut oven masing-masing. Dah sejuk frozenkan.
Untuk bekalan travel, saya goreng separuh masak tidak sesuai dibakar kerana karipap akan melt/ melekat dan rupa akan herot petot bila nak menggoreng..
Cara goreng karipap untuk dapat kulit flawless & mengerutu
Untuk karipap frozen flawless gebu gebas. Senang saja, keluarkan karipap frozen terus letak dalam minyak atas kuali buka api kecil sederhana.
JANGAN tunggu minyak panas atau defroshkan karipap. Terus letak karipap frozen yg keras tu dalam minyak yg belum dibuka api atau dipanaskan. Itu saja. karipap tak gelembung atau terbelah di tengah. Insyaallah cantik kejadiannya.
Jika nak kulit karipap mengerutu sebab ada yang suka katanya rangup dan sedap.
Selepas siap karipap boleh terus goreng dengan api yang sederhana besar. Gerutu akan terhasil tapi hanya diguna pakai untuk karipap yang sedia untuk digoreng terus. Untuk karipap frozen defrost dulu barulah digoreng.
Bagi yang membuat pinjaman untuk pembelian perumahan sebaiknya periksa semula tempoh MRTT dalam perjanjian jual beli yang ditandatangan sebelum ini. Ramai yang terlepas pandang info yang penting di dalamnya.
Ini kerana boleh jadi tempoh perlindungan MRTT/MLTT lebih pendek dari tempoh pinjaman. Situasi ini akan menyebabkan masalah sekiranya berlaku kematian peminjam. Waris sama ada isteri atau anak perlu meneruskan pembayaran rumah kerana bank tidak lagi ‘cover’ pinjaman rumah yang dibuat.
Perkara ini dikongsi oleh seorang Haniza Hussin yang juga seorang perancang kewangan . Berikut adalah perkongsian beliau yang tular laman Facebook.
Dah check ke belum perjanjian jual beli rumah
Sesiapa yang ada beli rumah melalui loan dengan bank, wajib tengok balik agreement.
1. Check loan dengan bank berapa lama?
2. Check MRTT/MLTT (insurans rumah) cover berapa lama?
Penting kenapa?
Kita tak nak bila berlaku kematian nanti, rupanya bank dah tak cover loan rumah.
Which means still ada hutang lagi walaupun pemilik dah meninggal dunia.
Kesannya
1. Siapa yang akan tanggung teruskan bayar dekat bank?
2. Mampu tak orang tersebut tanggung teruskan bayar dekat bank?
So, Wajib!
Elakkan jadi macam gambar di bawah ini. Loan bank 35 tahun tetapi MRTT cover 18 tahun sahaja.
Apa tu? Maksudnya bank hanya akan tolong settlekan loan kalay peminjam meninggal dalam tempoh 18 tahun pinjaman.
Meninggal tahun ke-19, bank tak cover dah. Selepas itu ahli keluarga pula kena settlekan loan rumah tu. Kalau ahli keluarga tak dapat bayar, bank lelong lah rumah tu. Hah! Jenuhh.
Apa perlu buat
Dalam pada itu menurut Hasniza sebaiknya tempoh perlindungan sama dengan tempoh pinjaman. Namun keadaan tersebut bergantung kepada institusi kewangan. Ada yang hanya menawarkan perlindungan setakat 15-20 tahun saja.
Jika mengetahui tempoh perlindungan tempoh perlindungan kurang dari tempoh pinjaman sebaiknya kata beliau peminjam segera bertindak dengan mengambil pampasan insuran atau pampasan takaful sebagai persediaan.
Nampak macam roti Toastem yang viral tapi bukan. Yang ini pula roti pandan gula Melaka hasil air tangan baker Ritzuwan Syde. Lebih kurang saja. Rasa pandan dan kelapa tetap ada.
Kalau susah nak jumpa roti viral, kita buat sendiri roti versi ini ya. Boleh ikut resipi dan langkah yang dikongsi beliau.
Cara buat roti pandan gula Melaka
“Hari ni saya buat tiruvasi. Roti pandan gula Melaka. Jom kita start.”
Bahan-bahan
500g tepung roti
15g tepung susu
15g tepung ubi
14g kelapa parut
8g garam
50g gula kastor (jika sukakan manis, boleh tambah kuantiti gula kepada 20% atau 100g)
11g yis kering
5g bread improver *optional
10g pandan paste
40g shortening
330g sir tapis
30g gula melaka
Cara membuat
1. Masukkan kesemua bahan kering ke dalam mixer (kecuali gula melaka). Seterusnya masukkan air dan pandan paste dan uli pada kelajuan perlahan.
2. Selepas doh terbentuk, masukkan shortening dan uli pada kelajuan sederhana sehingga doh “fully developed”.
3. Pindahkan doh ke atas meja dan bahagikan doh kepada 2 biji. Anggaran 480g sebiji.
4. Gelek doh dan taburkan gula melaka di atasnya. Anggaran 15g setiap doh.
5. Gulung doh dari atas ke bawah dengan kemas.
6. Pindahkan doh ke dalam loyang pembakar. Saya pakai saiz 20cm x 10cm x 10cm.
7. Kembangkan doh sehingga 3/4 ketinggian doh. Saya biarkan kembang lebih sikit.
8. Bakar pada suhu 180-200 darjah selsius selama 30-40 minit. (Bergantung kepada oven masing-masing).
Info: Rasa roti ini tidak semanis roti Toastem. Jika suka manis boleh tambah kuantiti gula.
Bila dah lama pakai barang emas baik gelang, rantai atau cincin biasanya ramai yang berhajat untuk menukarnya kepada rekaan yang lebih baru.
Tapi awas dengan taktik tauke kedai emas bila barang contohnya gelang yang ingin ditukar mempunyai saduran chrome atau calit putih.
Menurut perkongsian pengedar emas Public Gold, Diana @dhieyanaj93 ada kedai emas yang mahu ambil untung lebih, mengatakan emas yang ada saduran chrome ini tidak laku dan mahu mengambilnya dengan harga murah.
Jangan terpedaya dengan taktik ini! Katanya penting untuk diketahui bahawa harga emas yang mempunyai chrome adalah sama harganya dengan emas kuning.
Melainkan barang kemas itu mempunyai batu permata barulah ia akan diasingkan untuk ditimbang bagi mendapatkan berat emas yang sebenar. (Boleh klik SINI untuk video Diana di TikTok)
Calit putih pada barang emas itu bukanlah emas putih. Ia adalah saduran chrome ke atas emas yang diletakkan supaya nampak lebih cantik dan trendy. Bila sudah lama dipakai, chrome ini akan hilang dan kembali kepada warna emas yang asal iaitu kuning. (Boleh klik SINI untuk video di TikTok)
Menurut Diana emas putih mengalami emas yang mengalami proses pelunturan atau ‘bleaching’. Ia dicampur dengan logam nikel bagi menampakkan ia seperti platinum. Emas putih lebih murah berbanding platinum kerana platinum memerlukan suhu yang lebih tinggi untuk meleburkannya.
Kualiti emas putih adalah 17k dan harganya lebih rendah berbanding emas biasa. Ia tidak sesuai dibuat sebagai pelaburan kerana kadar spread boleh mencapai 70% bila dijual semula. Emas putih hanya sesuai sebagai perhiasan dan barang kenang-kenangan.