Selain buat cekodok pisang, pengat pisang untuk makan petang boleh juga ubah citarasa buat lengat pisang. Ia antara kuih tradisi yang jarang kita jumpa sekarang.
Sedap manis berlemak dan cara membuat lengat pisang ini juga mudah hanya menggunakan empat bahan saja. Bagi yang nak cuba boleh gunakan perkongsian resipi daripada Wani Sulinan.
Katanya kuih lengat pisang ini sangat mudah membuatnya, lebih mudah dari buat cekodok pisang. Bahagian putih rasanya seperti tepung pelita dan hanya empat langkah untuk menyediakannya.
Cara buat lengat pisang
Ads
Bahan-bahan
1 sisir pisang berangan – resipi asal pisang lemak manis, boleh ikut citarasa
1 kotak kecil santan segera
3 sudu penuh tepung beras
Gula, garam secukupnya
Cara membuat
1) Hiris pisang nipis setiap satu kemudian susun dalam loyang cantik-cantik.
Ads
2) Tabur gula atas pisang, buat beberapa lapisan hingga pisang habis.
3) Tuang sekotak santan dalam bekas berasingan kemudian guna kotak yang sama tambah sekotak air. Masukkan tiga sudu tepung beras dan letak garam. Kacau sebati.
Ads
4) Tuang semua santan tadi ke dalam loyang pisang. Kukus selama 20 minit. Siap! Makan sejuk-sejuk lagi sedap.
Biasa berlaku cermin depan kereta mengalami retak kecil mungkin akibat terkena batu ketika memandu.
Retak kecil saja takkan nak ganti baru kan. Kalau nak tukar modalnya besar tak padan pulak dengan kerosakannya.
Buat yang ada masalah ini boleh atasinya dengan baiki sendiri retak kecil ini. Caranya ditunjukkan oleh Berani Buat.
Bajet RM10
Dengan bajet RM10 cermin kereta yang retak ini boleh pulihkan cuma dengan beli produk Windshield Repair yang boleh dibeli di MR DIY atau pun di Shopee.
Caranya boleh rujuk pada video yang dikongsi Berani Buat
Ringkasannya:
1. Lap cermin kereta
2. Letakkan alat atas cermin yang retak, ambil mini pam pusing untuk pastikan ia lekap kuat
3. Letak gam pada corong yang disediakan untuk gam masuk dalam rekahan. Kemudian cabut alat tadi
4. Anda akan dapati kesan retak pada cermin dan berkurang.
5. Tuang baki gam pada bahagian cermin yang retak kemudian letak plastik yang disertakan. Lurut untuk buangkan gelembung.
6. Jemur di tempat panas hingga kering.
7. Cabut plastik lalu kikis gam menggunakan pisau yang diberi.
8. Siap!
Selalu terjadi dah beli roti pek besar tapi dah sampai tarikh luput tak juga habis. Daripada terbiar naik kulat, elok guna buat pizza roti tawar begini. Cara buat pun mudah, tak perlu bakar dalam ketuhar bagai. Boleh guna kuali saja.
Mesti ramai yang rindu nak makan sizzling mee. Maklumlah hidangan ni biasa kita makan kat luar, di restoran atau di food court shopping mall.
Memandang sekarang nak makan luar pun susah, maka kalau dah teringin kita buat sajalah sendiri.
Dah tentu boleh, nak lagi real, beli pinggan sizzling yang macam kat kedai tu. Cara nak buat homemade sizzling mi boleh ikut perkongsian Lyzza Lyzza.
Bahan-bahan:
Yee Mee – yg sudah direbus Bawang merah & bawang putih – hiris halus Cili kering – potong dan rendam air panas Cendawan – rendam biar kembang Serbuk lada hitam Lada Sulah Kiub/serbuk ayam Telur Sayur Ayam – potong kecil 4-5 sudu sos tiram 4-5 sudu kicap pekat Tepung jagung Air – 4 cawan
Cara membuat:
1. Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kering.
2. Masukkan ayam dan biar ayam masak.
3. Tambah air 4 cawan utk kuah 4 orang. Kuantiti ikut cita rasa ya.
7. Panaskan plate sizzling. Tambah sedikit minyak utk goreng telur terlebih dahulu utk elakkan telur melekat.
8. Masukkan mee yg dah direbus. Tambahkan kuah yg dah siap bersama sayur. Kalau tiada plate, goreng jer telur separuh masak letak dalam pinggan tabur sayur dan tuang kuah.
Dah siap sizzling mi. Boleh makan puas-puas satu famili.
Tengok pokok mangga yang orang lain tanam berbuah lebat kita pun teringin tapi malangnya rumah tiada ruang pulak untuk bercucuk tanam.Berita baiknya adalah tiada...