Tengok gambar pun kita dah tahu sedap. Bestnya menu ini kita boleh makan waktu pagi, tengah hari, petang atau malam. Bila-bila saja.
Sebab tu kena belajar buat resipi ini dan resipi mee goreng basah dari Ida Roslida antara yang banyak dikongsi dan dipuji sedap.
Paling menarik, tak letak garam, gula atau serbuk perasa pun tapi tetap sedap dan lengkap rasanya.
Mi goreng basah stail Cik Ida
Bahan- bahan :
1 bungkus mi kuning -dibilas dan tos
10 ekor sotong – dibersihkan potong dan tos
1 paket fish ball – dibersihkan, potong dan tos
1 ikat sawi jepun – dibersihkan potong dan tos
1 biji tomato -dibersihkan dan dibelah 6
4 sudu besar Cili kisar
5 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap mee
1 cawan kecil air putih
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
Ads
Bahan-bahan tumbuk:
Cili api 10 biji
Bawang putih 3 ulas
Tumbuk bagi pecah ataupun sampai lumat
Cara membuat:
1. Panaskan kuali masukkan minyak 2 sudu besar.
Ads
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan tumbuk tadi sampai garing sedikit.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mee dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1 cawan kecil.
Ads
4. Masak dan kacau bagi sebati. Masukkan sayur dan kacau lagi kemudian masukkan mee kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap!
Info: Masak mee goreng basah stail Cik Ida ni tak pakai garam gula dan serbuk perasa sebab rasa kicap itu semua dah cukup.
Nak dapat kesan awet muda, memang macam-macam petua boleh kita ikuti. Namun ada satu petua yang paling mudah untuk kita buat setiap hari selepas bangun daripada tidur.
Doktor Perubatan, Blogger, Penceramah Kesihatan dan Penasihat Pemakanan, Dr Zubaidi Hj Ahmad, menulis mengenai rahsia amalan minum air selepas bangun tidur. Namun ianya perlu dilakukan sebelum kita masuk ke bilik air dan mencuci mulut seperti berkumur-kumur dan gosok gigi.
Janda Presiden Soekarno, Hartini pun amalkan
Saya pernah bertemu beberapa orang yg memberitahu saya bahawa amalan kesihatan yg mereka praktikkan kerana “diperturunkan” kepada mereka ialah minum segelas air sejuk selepas bangun pagi sebelum mulut dicuci. Mereka percaya ini menjadi salah satu sebab mereka sihat.
Baru – baru ini saya terbaca mengenai salah seorang janda Presiden Soekarno iaitu Hartini, yang terkenal sihat dan cantik sehingga usia tua beliau. Diungkapkan juga bahawa salah satu amalan sepanjang hayat beliau ialah minum air putih (air kosong ) selepas bangun pagi sebelum mencuci mulut.
Nampaknya memang amalan ini telah lama diamalkan oleh ramai orang dari berbagai bangsa dan budaya.
Nitric Oxide khasiat dari aspek sains
Yang ingin saya sentuh di sini ialah aspek Sains amalan ini. Apa khasiat air sejuk diminum di waktu pagi sebelum mulut dicuci? Untuk memahami khasiatnya, perlu diketahui bahawa di dalam badan kita ada suatu molekul yg tersangat penting untuk kesihatan, iaitu Nitric Oxide ( NO ).
NO bertindak mengawal tekanan darah, sebagai neurotransmitter, anti-penuaan, anti-oxidant, anti-inflammatori dan banyak lagi peranan pentingnya.
Ada banyak cara Allah SWT yang Maha Pencipta, memberikan NO kepada kita,makhluknya. Salah satu cara ialah dengan ada bakteria – bakteria tertentu di dalam rongga mulut dan hidung kita yang menghasilkan NO secara semulajadi, terutamanya ketika kita tidur. NO yg terhasil itu terkumpul di dalam air liur yg terhasil semasa kita tidur itu, antaranya.
Rujuk: Jose Miguel Chatkin, MD; Wei Qian, MD; Patricia A. McClean, MSc; et al Noe Zamel, MD; James Haight, MD; Phillip Silkoff, MD. Nitric Oxide Accumulation in the Nonventilated Nasal Cavity. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 1999;125(6):682-685.
Maka apabila kita bangun dari tidur dan minum air sejuk, NO di dalam air liur kita itu dibawa ke dalam perut kita yg kosong dan diserap ke dalam peredaran darah kita. NO adalah sangat penting untuk kesihatan kita, kesihatan jantung terutamanya.
Waktu cuaca panas tengah hari dan petang kalau dapat teguk minuman sejuk yang kaw, memang nikmat rasanya.
Tapi tak perlulah sampai nak keluar tengah panas terik ni untuk beli. Minuman ikat tepi macam ni memang kita boleh buat sendiri di rumah. Cuma kena tahu sukatan saja supaya rasanya kaw dan mantap. Nak senang ikut saja perkongsian dari Miz Juejue.
Nescafe Ais Kaw
Cara membuat:
Nescafe – 3 sudu kecil
Susu pekat -ikut kemanisan yang disukai
Air – setengah gelas (jangan banyak, nanti tak pekat)
Kacau lama hingga semua sebati
Masukkan ais dalam plastik/ gelas
Tuang air bancuhan tadi, letak straw sedia diminum
Boleh juga masukkan susu cair jika mahu.
Milo Ais Kaw
Cara membuat:
Milo – 4 sudu besar
Susu pekat – ikut kemanisan yang disukai
Air – setengah gelas (jangan banyak, nanti tak pekat)
Kacau lama hingga semua sebati
Masukkan ais dalam plastik/ gelas
Tuang air bancuhan Milo tadi, letak straw sedia diminum
Boleh juga masukkan susu cair atau fresh milk, rasanya macam Milo kotak
Jika nak buat Neslo, cuma tambah 2 sudu kecil Nescafe dan kurangkan serbuk Milo kepada 3 sudu.
Kopi Ais Kaw
Cara membuat:
Rendam 2 atau 3 sudu serbuk kopi
Rendam hingga nampak pekat
Kemudian tapis air kopi
Masukkan susu ikut kemanisan yang diingini
Jika terlampau pekat boleh tambah air suam
Masukkan ais dalam plastik dan tuang air kopi.
Ikat tepi letak straw, sedia untuk diminum.
Boleh tambah susu cair kalau suka.
Teh Ais Kaw
Cara membuat:
Rebus 3 cawan air dalam periuk sampai mendidih
Masukkan 3-4 sudu serbuk teh (jenama ikut citarasa).
Biar hingga mengelegak seminit dua, kemudian tutup api dan tapis teh
Saya guna tapis putih yang selalu kedai makan guna.
Masukkan susu pekat (ikut kemanisan yang dikehendaki)
Susu cair 3/4 sudu, jika nak rasa lemak-lemak lebihkan.
Masukkan sedikit garam – cubit hujung jadi saja (jika mahu)
Garam untuk lemakkan lagi rasa teh ais
Masukkan ais dalam gelas dan tuang air teh. Sedia untuk diminum.
Masakan orang Melayu memang kerap gunakan santan untuk masak lemak, kari, bubur dan macam macam lagi. Biasanya bagi ibu bekerja santan segera dalam kotak akan jadi pilihan.
Tapi masalah bila beli santan kotak ini adalah jika tak dihabiskan ia akan basi. Ya lah kita pun tak hari-hari guna santan kan.
Tapi perkongsian dari Puan Nelisa Sofea ini membantu menyelesaikan kaum mak-mak. Ia mudah dan bahan yang diperlukancuma plastik aiskrim saja.
Caranya:
Bila ada lebihan santan kotak tuang dalam plastik aiskrim dan simpan.
2. Bagi yang selalu membeli kotak besar pula dan mahu berjimat, buka kotak dan masukkan santan dalam plastik aiskrim ikut kuantiti sekali masak.
3. Ikat dan masukkan di bahagian chiller bukan freezer.
4. Keluarkan bila hendak digunakan. Tapi pastikan anda melabel tarikh luput santan mengikut yang tertera pada kotaktu ya!
Masalah nyamuk memang menjadi perkara biasa di sekitar kita. Cuma yang menakutkan bila ada kehadiran nyamuk Aedes, bimbang menyebabkan penyakit denggi.