Lauk pajeri nenas ini memang ramai yang suka makan tapi tak ramai yang tahu cara membuat menu warisan ini. Selalu makan di restoren saja. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Norfadilah Ibrahim.
Bahan A (menumis )
Bawang besar -1/2 biji
Bawang putih -2 ulas
Bunga lawang -2
Kulit kayu manis – 1 batang
Bahan B (dikisar )
Bawang besar – 2 biji
Bawang putih – 3 ulas
Ikan bilis
Ads
Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan
Bahan D
Kerisik 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan
Ads
Bahan E
Buah nenas – siap dipotong
Cara memasak
Ads
- Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A. Tumis sehingga garing
- Selepas garing masuk bahan B. Kacau dan biar dalam 3 minit kemudian masukkan bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
- Apabila rempah sudah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
- Kemudian masukkan bahan D & E. Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati.
- Bila rasa dah cukup, boleh tutup api dan dihidangkan.
INFO: Selain nenas, boleh juga gunakan terung.
Semoga bermanfaat
Sumber: Norfadilah Ibrahim.