Makan

Cara Buat Pajeri Nenas Yang Sedap Dan Pekat Tanpa Santan

Share

Lauk pajeri nenas ini memang ramai yang suka makan tapi tak ramai yang tahu cara membuat menu warisan ini. Selalu makan di restoren saja. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian Norfadilah Ibrahim.

Bahan A (menumis )


Bawang besar -1/2 biji
Bawang putih -2 ulas
Bunga lawang -2
Kulit kayu manis – 1 batang

Bahan B (dikisar )
Bawang besar – 2 biji
Bawang putih – 3 ulas
Ikan bilis

Bahan C
Rempah kari daging 2 sudu makan

Bahan D
Kerisik 2 sudu makan
Garam 1 sudu kecil
Serbuk perasa 1 sudu kecil
Gula putih 2 sudu makan

Bahan E
Buah nenas – siap dipotong

Cara memasak

  1. Panaskan minyak kemudian masukkan bahan A. Tumis sehingga garing
  2. Selepas garing masuk bahan B. Kacau dan biar dalam 3 minit kemudian masukkan  bahan C. Biar sehingga betul-betul pecah minyak.
  3. Apabila rempah sudah masak boleh masukkan air dalam 1/2 cawan.
  4. Kemudian masukkan bahan D & E. Biarkan seketika tunggu semua bahan sebati.
  5. Bila rasa dah cukup, boleh tutup api dan dihidangkan.

INFO: Selain nenas, boleh juga gunakan terung.

Semoga bermanfaat

Sumber: Norfadilah Ibrahim.

Published by
VK