Perapan ayam ini cukup mudah membuatnya namun boleh menghasilkan ayam bakar yang sihat dan sedap. Sangat sesuai untuk mereka yang dalam usaha mengamalkan pemakanan sihat demi kesihatan.
Ataupun buat yang sudah bosan dengan hidangan ayam goreng, berminyak dan berlemak. Boleh juga gunakan perapan ini membuat ayam bakar yang enak. Lagi sedap jika menggunakan ayam bahagian peha.
1 bahagian peha ayam
1 sb serbuk pati ayam
1 sb garlic salt
1 sb onion powder
1 sb black pepper
1 sb white pepper
1 sb mix herbs
1 sb paprika
1 sb chili flakes
Garam
Minyak zaitun
1. Satukan semua bahan dalam satu bekas dan gaul sebati. Siap bahan perapan ayam!
2. Cara menggunakan, kelar ayam dan perap dengan garam secukupnya. Letak sedikit minyak zaitun dan masukkan satu sudu besar rempah perapan (untuk satu whole leg ayam).
3. Selepas ayam disapu dan digaul rata dengan bahan perapan, perap semalaman.
4. Kemudian boleh bakar menggunakan air fryer selama 30-40 minit pada suhu 180 darjah. Terbalikkan ayam pada separuh masa kedua.
Hidangkan bersama salad atau sayuran atau boleh dijadikan lauk juga. Lebihan bahan perapan boleh disimpan bekas bertutup di dalam peti sejuk.
Sumber: Nuha Mohamad
Baca: Perap & Goreng Ayam Sekali Dengan Bawang Putih. Cara Buat Ayam Goreng Yang Sedap & Wangi