Puding ada banyak jenis antara yang sedap dan disukai ramai adalah puding laici. Makan pulak puding yang dah disejukkan waktu cuaca panas memang nikmat.
Cuma puding ini memang jarang orang jual, kalau nak makan kena buat sendiri. Bagi yang nak cuba boleh ikut perkongsian dari Aida Sarina. Resepi ini dipelajari dari ibunya dan digemari oleh rakan dan ahli keluarga.
Cara buat puding laici sedap dan mulus tak berketul
Bahan A
1 tin susu cair
1 cawan air laici
2 sudu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji kuning telur
Bahan B
25g agar-agar tali
10 cawan air
250g gula pasir
1 sudu kecil garam
1 ketul kecil gula batu
3 helai daun pandan – carik dan ikat simpul.
Cara membuat:
Ads
Campur semua bahan A, sebatikan dan ketepikan
2. Didih semua bahan B atas api sehingga semua larut.
3. Bila bahan B sudah larut, kecilkan api, masukkan bahan A ke dalam bahan B, kacau sebati dalam 4-5 minit sahaja. Jangan biar sampai mendidih nanti berketul, kemudian tutup api.
Ads
4. Kemudian, boleh tapis dan masukkan dalam bekas pilihan. Sama ada nak buat dalam loyang besar terus atau bekas kecil kecil.
5. Selepas itu boleh carik carikkan laici dan masukkan dalam puding. Kalau nak buat surprise laici tenggelam, boleh terus bubuh laici masa puding masih cair.
Kalau nak biar nampak laici kat atas permukaan sikit, boleh bubuh laici masa dah sedikit mengeras. Bila tak panas sangat, boleh masukkan dalam peti ais. Makan sejuk sejuk baru sedap.
Ads
INFO
Satu adunan ini saya masuk bekas tak penuh dapat 46 bekas. Kalau letak penuh sampai garisan dapat dalam 40 bekas.
Puding ni boleh adjust nak kurang/lebih sikit air jika suka puding yg lebih pejal/lembut, ikut preference masing-masing.
Kalau suka manis, boleh lebih kan gula. Ikut sukatan ini tak manis sangat, tak tawar sangat.
Sesiapa yang nak share, nak buat jualan, nak buat makan makan, silakan. Moga semua pahala sampai kepada mama dan abah saya.
Selain nasi goreng guna cili kering atau ikan goreng, nasi goreng kunyit ini juga antara hidangan yang disediakan oleh orang tua kita dulu.
Memang nostalgia. Aroma kunyit waktu memasaknya buat kita tak sabar nak makan. Tambah pula warna kuning dari kunyit, nampak sedap saja di mata.
Lagi best, bahan nak buat nasi goreng kunyit dan cara membuatnya pun ringkas saja. Senang amat. Kalau nak cuba ikut cara yang dikongsi oleh Wan Luqman ini.
Cara buat nasi goreng kunyit
Bahan ditumbuk
Lebih kurang 1 inci – kunyit hidup
Cili api – kuantiti ikut citarasa
2 biji Bawang merah
4 ulas bawang putih
Ikan bilis secukupnya
Bahan lain
1 biji telur
Kailan -dipotong
Cara membuat
1.Tumbuk semua bahan di atas, boleh juga nak guna food processor
2. Panaskan minyak, tumis bahan ditumbuk tadi sampai garing, waktu ini aroma kunyit memang semerbak.
3. Pecah telur dalam tumisan yang sudah garing tadi dan kacau.
4. Kemudian boleh letak garam dan gula secukupnya.
5. Masukkan nasi dan gaul sebati.
6. Seterusnya boleh masuk sayur kailan atau sayur lain yang disukai. Kacau seketika dan siap untuk dihidangkan.
Selalunya bila tuai pokok serai, bahagian daunnya akan kita potong dan buang. Rugi rupanya bila dibuang.
Daun serai ini ada kegunaan tersendiri terutama untuk kesihatan dan kesegaran tubuh badan. Menurut Hasmie Harun daun serai yang dipotong ini boleh dikeringkan dan dibuat air rebusan untuk mandian herba yang menyegarkan tubuh. Caranya turut dikongsi oleh beliau.
Daun serai jangan buang, masih berguna!
Alhamdulillah. Tuaian hanya separuh rumpun sahaja. Saya nak share tentang kegunaan daun serai.
Daun serai jangan dibuang. Kalau ada sauna atau yang rajin mandi daun herba mahupun bertangas boleh guna kembali daun serai yang dipotong ini. Caranya;
Waktu tuai serai ambil sekali daunnya. Kemudian potong separuh, bahagian bawah untuk kegunaan memasak manakala daunnya jangan dibuang.
2. Simpul daun serai seperti gambar kemudian keringkan di bawah matahari (daun serai kena keringkan untuk hilangkan ‘miang’ daun).
3. Bila sudah kering simpan dalam peti ais. Bila nak guna untuk mandi herba, ambil seikat dan rebus (boleh juga rebus sekali dengan daun pandan untuk lebih wangi)
4. Bila letak dalam peti ais, bau pun harum saja. Daun serai yang disimpan begini boleh tahan berbulan-bulan lamanya.
Info ekstra
Daun serai yang dipotong ini juga boleh dibuat sungkupan. Potong-potong dan letak atas batas tanaman untuk lembapkan tanah dan bila hancur boleh jadi baja.
Kalau lesen memandu dah tamat tempoh atau ‘mati’ waktu PKP ini, jangan risau nak ke pejabat pos atau JPJ.
Boleh buat secara online. Duduk rumah isi borang melalui laman web myeg dan tunggu saja lesen dihantar melalu pos. Senang kan. Boleh ikut langkah demi langkah yang dikongsi oleh DamianaJun.
Step by step renew lesen online
Bagi yang nak renew lesen boleh buat online. Saya share step by step macam mana nak buat. In shaa Allah senang saja, dah siap posmen hantar sampai depan pintu.
1. Buka portal www.myeg.com.my. Masukkan username dan pasword. Kalau belum register, sila buat dulu. Senang saja.
2. Nanti akan keluar paparan begini dan pilih logo JPJ sebab kita nak berurusan dengan JPJ.
3. Kemudian akan keluar senarai perkhidmatan, pilih Driving License Renewal.
4. Tekan proceed.
5. Isi segala maklumat yang diminta antaranya tempoh pembaharuan lesan, isi alamat jika nak lesen dihantar.
6. Dah selesai isi, akan keluar paparan ini. Semak untuk pastikan semuanya betul. Kemudian tekan proceeed.
7. Klik setuju dan tekan proceed.
8. Akan keluar paparan pembayaran. Klik online banking.
9. Dah siap permohonan, tunggu dalam 4-5 hari untuk penghantaran lesen. Runner akan call terlebih dahulu.